≫ 

Đurićeva oštra reakcija na novu odluku Prištine: Objavili su rat svetskim brendovima i narugali se Kvinti

- Priština tone sve dublje i dublje u živo blato sopstvenih suludih odluka i da nije tužno bilo bi gotovo smešno - rekao je Ðurić

  • 50

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je odlukom da proširi takse od 100 odsto na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji, Priština objavila rat velikim svetskim brendovima i u isto vreme narugala se Kvinti nakon sastanka ambasadora pet najuticajnijih zemalja sa predstavnicima prištinskih institucija.

Ðurić kaže da to pokazuje da Albanci nisu iskreni kada govore da žele normalizaciju odnosa i postizanje dogovora sa Srbijom već da sve vreme žele upravo ono na šta je, kako ističe, upozoravao predsednik Srbije Aleksandar Vučić - dalju eskalaciju.

- Priština tone sve dublje i dublje u živo blato sopstvenih suludih odluka i da nije tužno bilo bi gotovo smešno - rekao je Ðurić novinarima reagujući na odluku kosovskih institucija.

Ukazao je da Međunarodna zajednica nije na vreme reagovala na ''sulude poteze Prištine'' i da je dolila ulje na vatru i stvorila političke preduslove za rat sa svetskim kompanijama.

Ðurić je naglasio da će Srbija nastaviti da se suprotstavlja i da se protivi takvoj politici.

- Mi smo za slobodnu trgovinu, normalne odnose i jednake šanse za sve. Ovo što oni rade je čisto ludilo - naveo je Ðurić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Upitan o navodima prištinskih medija da su predstavnici kosovskih institucija na sastanku sa Kvintom izneli stav da Srbija treba da zaustavi kampanju kojom od zemalja traži povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, Ðurić je rekao da je upravo Priština od potpisivanja Briselskog sporazuma podmićivanjem i raznim nečasnim metodama navela 19 država da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- To su radili iako je jasno bilo dogovoreno da će se sva otvorena pitanja rešavati za pregovaračkim stolom. To su šampioni sveta u lažima i sa kojima nikakvih suštinskih razgovora i dogovora ne može biti zbog njihovog ponašanja - zaključio je Ðurić.

Privremene prištinske institucije odlučile su danas da mera uvećane takse u iznosu 100 odsto bude proširena i na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji.

To praktično znači da na Kosovo od danas, bez plaćanja uvećanog poreza, neće moći da uđe nijedna vrsta roba iz Srbije, bez obzira na zemlju njenog porekla.

U saopštenju Srpske liste navodi se da pozivaju međunarodnu zajednicu da što pre reaguje i urazumi kosovske vlasti, ističući da se radi o antisrpskom delovanju bez presedana u svetu zbog odluke Prištine da uvede nove takse na robu međunarodnih brendova koja se proizvodi u centralnoj Srbiji.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

- Do kada će EU zatvarati oči nad kršenjem svih međunarodnih dogovora i institucionalnim nasijjem nad Srbima, čime se najdirektnije podriva mir na ovim prostorima? Šta je to što su ambasadori Kvinte danas ''savetovali'' svoje pulene kada su doneli ovakvu odluku, postavljamo javno pitanje, na koje nažalost nećemo dobiti odgovor - navodi se u saospstenju Srpske liste.

Kako upozoravaju, ugrožavanje opstanka jednog naroda na tlu Evrope u 21. veku, mora najhitnije biti osuđeno i sankcionisano.

Odluka Prištine da se uvedu nove takse, koja znači totalnu blokadu distribucije srpskih proizvoda, a sada i međunarodnih brendova, pokazuje osionost albanskih političara i nesposobnost međunarodnih predstavnika da se kazni antisrpsko i anticivilizacijsko ponašanje kojima se ugrožava opstanak srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    28. decembar 2018 | 14:58

    Nadam se da ce ih sulude ideje, kao so je ova, dovesti do bankrostva u najkraem mogucem roku, pa da ce tada staviti prst na celo i omoguciti normalnu saradnju za koju se Srbija zalaze!!!!

  • Julija

    28. decembar 2018 | 16:20

    Mislim da su sada iz prevelike mrznje prema Srbiji napravili gresku koja ce im se obiti o glavu jer ovakvo ponasanje EU sigurno nece tolerisati i gledati sa strane

  • Jeretik

    28. decembar 2018 | 15:59

    Ako je sve ovo tacno , zasto onda Kvinta nije ostro reagovala ? Izgleda da u javnosti siptari dobijaju " kritike " , a u cetiri oka savete .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA