Izbori ili rekonstrukcija Vlade da se dese što pre: Ljajić o povlačenju iz politike

Ljajić je rekao da se povlači iz vlade, ali ne i iz politike

  • 2
Rasim Ljajić Foto: Marko Jovanović

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da će sledeće godina svakako biti izborna ili predizborna, i ponovio da se on svakako neće naći u sledećoj vladi bilo da dođe do rekonstrukcije ili izbora.

Ljajić je za Prvu rekao da se povlači iz vlade, ali ne i iz politike.

- Ne povlačim se iz politike, želim da se bavim njom, da jačam stranku, možda jednog dana i da se vratim, ali to je uobičajena politička aktivnost. Stalno me optužuju svi živi kako sam u svakoj vladi, evo dobro neću da budem u vladi, da vam bar to olakšam, ali ću se jednog dana vratiti - naveo je Ljajić.

Upitan da li to znači da će sledeća godina biti izborna, on kaže da nije pristalica čestih izbornih ciklusa, ali da će sledeća godina svakako biti izborna ili predizborna.

- Iskren da budem, želeo bih da to bude što pre, zbog sebe, ali nisam pristalica generalno čestih izbornih ciklusa. Naredna godina je svakako ili izborna ili predizborna, ako bude izbora ili rekonstrukcije (vlade), ja neću biti tu. Voleo bih što pre, čini mi se kasno mi je i prekosutra, a ne za godinu dana - zaključio je Ljajić.

Ljajić - Foto: Marko Jovanović

PRIŠTINA POKUŠAVA DA POBOLJŠA PREGOVARAČKU POZICIJU

Ljajić je izjavio da su nove mere Prištine da uvedu takse na stranu robu koja stiže iz centralne Srbije pokušaj da se menja politička realnost na terenu i da se poboljšaju poljuljane pregovaračke pozicije kosovskih privremenih institucija.

Ljajić je u intervjuu za TV Prva naveo da Priština nije imala "nikakvu izlaznu varijantu" kada je krenula s povećanjem taksi, i ocenio da ide putem za koji ne zna kuda vodi.

- Oni misle da međunarodna zajednica funkcioniše tako da se zainteresuje tamo gde postoji problem. Ovo je pokušaj da se međunarodna zajednica ozbiljnije uključi u rešavanje kosovskog problema - rekao je Ljajić i dodao da se sada, iako nijedna velika zemlja neće povući priznanje Kosova, uvažava pozicija Beograda i traži rešenje koje nije potpuno ponižavajuće i negativno samo za jednu stranu.

Administrativni prelaz Jarinje - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako kaže, ta promena uticala je i na mere koje preduzima Priština.

- Kad su uveli prve takse od 10 odsto rekli su da je to reakcija na Interpol, kada su uvedene takse 100 odsto bilo je objašnjenje da i Srbija krši sporazum CEFTA i na kraju su priznali da je sve ovo isključivo politička mera - istakao je Ljajić.

On je ocenio da će naredne godine doći do izbora na KiM, tako da je sve što se sada dešava "zauzimanje pozicija".

Ljajić objašnjava da EU može da suspenduje Sporazum o stabillizaciji i pridruživanju (ŠP) s Kosovom, kao i da uvede niz drugih mera, ali da ne radi ništa.

- Svet nije isti kao pre pet godina, EU nije ista, ima velike probleme i mnogo veće od nas, jer mi nismo centar sveta. Zato Kosovo preduzima ove mere, jer zna da EU neće preduzeti ništa radikalno, ali sada kada su uvedene takse za strane firme iz EU, biće interesantno da li će biti reakcije ili ne, ako ne bude, nije ništa čudno, ako bude, biće iznenađenje - kazao je ministar.

Podvlači da uvođenje mera reciprociteta nije rešenje, jer Srbija "gotovo ništa ne uvozi sa KiM", to je kaže, pet-šest proizvoda, maline, radijatori, metalne cevi...

- Oni sve vreme žele da mi preduzmemo korak i da nas dovedu u poziciju gde postoje dve strane, iako mi ništa ne radimo. Kontramere imaju smisla ako će doneti prekid, ali kontramere ovde nemaju smisla, jer bi bilo više štete nego koristi i imali bi dve strane, ovako niko u nas ne upire prstom i po prvi put imate jedinstvenu, makar verbalnu, osudu onoga što radi Priština - zaključio je Ljajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista senior

    29. decembar 2018 | 14:33

    Malo u opoziciju,veća mogućnost izražavanja političkog mišljenja.

  • BG 1

    29. decembar 2018 | 13:33

    Pošteno neka malo promeni mesto,neka ojača stranku pa i malo i u opoziciju da vidi kako to izgleda sasvim drugačije.Ko je na vlasti je zaslepljen a iz opozicije se bolje vidi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA