Plenković mora da pomene Srbiju, a ne ume da objasni zašto u Hrvatskoj nije zabranjen pozdrav “za dom spremni”

Istovremeno, pred Srbijom je proces suočavanja s njenom prošlošću - kazao je hrvatski premijer

  • 18

Premijer Andrej Plenković tvrdi da je pred Srbijom proces suočavanja s prošlošću, a da je Hrvatska moderna država izgrađena na suprotstavljanju prema svim nedemokratskim sistemima.

Plenković je to rekao u novogodišnjem intervjuu "Večernjem listu", odgovarajući na pitanje kako će kritičarima da objasni da je u Austriji ustaški pozdrav “za dom spremni” zabranjen, a u Hrvatskoj nije.

Protiv Hrvatske se, tvrdi Plenković, i tokom ove godine vodila kampanja blaćenja s ciljem povezivanja “moderne hrvatske države s ustaškim režimom”.

- Istovremeno, pred Srbijom je proces suočavanja s njenom prošlošću. Hrvatska je izgrađena na suprotstavljanju prema svim nedemokratskim sistemima i zato takve kampanje neće uspeti - naveo je Plenković.

Podsetio je da je Komisija za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima u svom dokumentu “jasno predložila mere kojima se doprinosi prevazilaženju društvenih podela prouzrokovanim nedemokratskom prošlošću”.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    31. decembar 2018 | 13:15

    Mi moramo da se suočimo sa svojom prošlošću i sve one koji su okrvavili ruke pošaljemo tamo gde im je mesto. Samo ne znam KADA i KAKO ćete vi da se suočite sa vašom prošlošću jer to je daleko kompleksnije pitanje, uvaženi Prime Minister.

  • Перагеније

    31. decembar 2018 | 13:45

    "О та уска варош, о тај пук што дневно већи сл'јепац бива, па те шупље главе и та глупа перспектива" Антун Густав Матош о Хрватима (на Хрватској смозтри 1909. године)

  • jura

    31. decembar 2018 | 13:26

    a zašto bi on trebao uopće nekome nešto tako objašnjavati a osobitio vama srbima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA