Najnovije istraživanje: Evo koje stranke bi u nedelju prešle cenzus, kojih 5 problema najviše muči građane Srbije i kom svetskom lideru najviše verujemo

Istraživanja je sprovedeno od 17. do 26. decembra, na uzorku od 1.250 ispitanika

  • 30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić popularniji je od svih ostalih političara zajedno i 57 posto ispitanika ga je ocenilo kao političara koji je ostavio najpozitivniji utisak u 2018. godini, pokazuju rezultati novogodišnjeg istraživanja "Politike" i agencije Faktor Plus.

Predsednik Srbije je, u izboru ocena od 1 do 5, za svoj rad dobio ocenu 4,2, daleko više od bilo kog drugog.

SNS je kao stranka i dalje ubedljivo vodeća, jer bi za nju, ako bi sada bili održani vanredni izvori, glasalo 53,8 posto ispitanih.

Cenzus bi prošle još samo SzS sa 14,4 i SPS sa 9,8 posto glasova.

Na pitanje da li očekuju parlamentarne izbore u 2019, tek 30 posto ispitanika je odgovorilo potvrdno. Gotovo polovina, 48 odsto, ne očekuje izbore, a 22 posto nema stav o tome.

GRAĐANI SRBIJE NAJVIŠE VERUJU PUTINU

Predsednik Rusije Vladimir Putin je svetski lider u koga građani Srbije imaju najviše poverenja, pokazuju rezultati navedenog istraživanja.

Posle Putina, koji je dobio 57 posto glasova, prema tom istraživaju uz mogućnost više odgovora, slede kineski predsednik Si Ðinping sa 36 odsto, nemačka kancelarka Angela Merkel sa 30 i predsednik SAD Donald Tramp sa 23 posto glasova.

Na pitanje kojim putem Srbija treba da ide, 36 posto učesnika u istraživanju navelo je da treba sarađivati i sa zapadom i sa istokom, 30 odsto da treba nastaviti ka EU, 21 posto da se treba okrenuti Rusiji, dok je 10 posto za politiku neutralnosti i oslanjanja na sopstvene snage.

Tramp i Putin - Foto: Tanjug/AP

NAJZNAČAJNIJI PROBLEMI SRBIJE

Životni standard i nezaposlenost s 81 procentom glasova ispitanih, kao i korupcija i kriminal s 78 posto, najznačajniji su problemi sa kojima se trenutno suočava Srbija, pokazuju rezultati novogodišnjeg istraživanja "Politike" i agencije Faktor Plus.

Prema tom istraživanju, gde je bilo moguće dati do pet odgovora, Kosovo je sa 55 posto označeno kao sledeći najznačajniji problem sa kojim se suočava Srbije.

Slede EU integracije sa 33 posto i sa po 25 odsto stanje u zdravstvu i natalitet.

Situacija na KiM je za 43 posto ispitanika ubedljivo bila najjači utisak u 2018. godini.

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno od 17. do 26. decembra na uzorku od 1.250 ispitanika, građani su u najvećem broju uvereni da Beograd neće pristati da Kosovo dobije stolicu u UN (58 posto), a u sličnom procentu (56 posto) veruju da je trenutno najbolje rešenje za problem KiM takozvani "zamrznuti konflikt".

Na pitanje da li misle da će Beograd i Priština potpisati pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, 48 posto je odgovorilo sa "ne", 36 sa "da", dok 16 odsto ne zna ili nema stav.

Kada je reč o EU, pesimizam i evroskepticizam građana je već postao trend. Raste broj onih koji misle da će Srbija na ulazak u EU čekati više od 10 godina ili da neće nikad ući, a pada broj onih koji smatraju da Srbija treba da postane članica Unije - sa 38 posto pre godinu dana, na 34 posto sada, navodi Politika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA