≫ 

Britanski analitičar predviđa: Republika Srpska se otcepljuje od Bosne i Hercegovine

- Danas se Evropska unija suočava s propadanjem i minimalnim uticajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje - rekao je Les

  • 7

Republika Srpska će se odvojiti od Bosne i Hercegovine, pre svega zato što su Srbi u BiH ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, izjavio je Timoti Les, bivši diplomata i direktor britanskog analitičkog centra "Nova Evropa".

- Oni osećaju da im je bezbednost ugrožena politikom Sarajeva i duboko su povređeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja ih je dodatno odvojila od BiH - kaže Les u intervjuu za beogradski nedeljnik NIN.

Kako drugi razlog zbog koga će se RS odvojiti od BiH jeste promena međunarodnog okruženja.

- Poslednjih 20 godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su bosanski Srbi želeli da se distanciraju od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Evropska unija suočava s propadanjem i minimalnim uticajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje - rekao je Les.

On konstatuje da interesovanje SAD za Balkan danas pada, što stvara situaciju u kojoj bosanski Srbi imaju priliku da poguraju svoju ideju odvajanja.

Foto: Tanjug/AP

- Donedavno EU je bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u poslednjoj deceniji preuzeo od SAD. Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom sticanja članstva. Drugim rečima, EU je ovom regionu ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno - rekao je Les.

On je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi na postizanju kompromisa s Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU.

Međutim, smatra Les ova faza istorije je sada gotova.

- EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda o članstvu povučena. EU ima malo da ponudi ovom regionu osim novca, pa samim tim nema ni autoritet - kaže Les.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milena

    3. januar 2019 | 19:09

    Iz njegovih usta u Božije uši! Ako je istina ovo što kaže britanski analitičar, da EU ne planira nova uključenja, ja sam presrećna, jer sam oduvek navijala da NIKADA ne uđemo u to zlo zvano EU.

  • X

    3. januar 2019 | 16:10

    Britancima smeta sve kod Srba , najpakosniji narod na svetu !

  • Тодорић

    3. januar 2019 | 16:28

    80 хектара под шумом остаде у Сарајеву,д ео мог наслеђа по Вуковићима,баки.Њима моје шуме,а мени њихова мржња.Исто у Пакрацу,Дервенти,Бања Луци...Моје наслеђе укњижено као власништво муслимана. Проклето. И сада ми овај трећеразредних глумац сервира монодраму...Бежи бре!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA