Predlog za izmenu Ustava pre marta u Skupštini: Potrebna podrška dve trećine poslanika

Ako to bude odobrila dvotrećinska većina poslanika, organizovaće se javna rasprava na koju će biti pozvani svi zainteresovani, stručna i šira javnost, i oni će biti u prilici da iznesu svoje stavove i mišljenja - rekla je Kuburovićeva

  • 0

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da očekuje da će pre marta Skupštini biti upućen predlog za izmenu Ustava, što je jedan od najvećih izazova za Srbiju u 2019. godini, a za to će biti potrebna podrška dve trećine poslanika.

Gostujući u Dnevniku RTS, ministarka je izrazila očekivanje da će pre marta Odbor za ustavna pitanja pripremiti sednicu sa koje će uputiti Skupštini predlog za izmenu Ustava.

- Ako to bude odobrila dvotrećinska većina poslanika, organizovaće se javna rasprava na koju će biti pozvani svi zainteresovani, stručna i šira javnost, i oni će biti u prilici da iznesu svoje stavove i mišljenja - rekla je Kuburovićeva.

Konsultacije o amandmanima su trajale godinu i po dana i svima je, kaže ministarka, bilo omogućeno da iskažu mišljenje.

- Venecijanska komisija je procenila da je sve u skladu sa preporukama i evropskim standardima. Time se ostvaruju naše obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23, koje se odnosi na jačanje nezavisnog sudstva i samostalnost tužilaštva, ali i uvođenje jasnih kriterijuma za izbor nosilaca pravosudnih funkcija. Povećavamo efikasnost pravosuđa, ali i odgovornost onih koji postupaju u tim predmetima - navela je.

Nela Kuburović - Foto: A. Nalbantjan

Kada su u pitanju kritike iz izveštaja Evropske komisije, Nela Kuburović je rekla da očekuje da će u narednom periodu imati realnije rokove za donošenje zakona.

- Primer zakona sa kojima smo kasnili je zakon o sprečavanju korupcije. Ministarstvo je tokom leta predalo nacrt, ali preporuka Evropske komisije je da se izvrši ekspertiza Greko eksperta, jer treba da bude u skladu sa Greko preporukama - rekla je Kuburovičeva.

Naglasila je da je u pitanju zakon preventivnog karaktera, za razliku od onih represivnih kao što je zakon o sprečavanju korupcije i organizovanog kriminala, koji se od marta 2018. primenjuje.

- Za sedam meseci postignuti su dobri rezultati, 250 je okrivljenih, 150 osuđenih, najviše na kaznu zatvora - istakla je ministarka.

Stupile su, kaže, na snagu Izmene zakona o sudskim taksama, a time će se pre svega stimulisati privredni subjekti da koriste medijaciju, jer su takse u sudskom postupku izuzetno visoke.

- Želimo da pokažemo prednosti alternativnog nacina rešavanja sporova i da rasteretimo sudove novih rpedmeta. Sudovi su opterećeni, pa tražimo sve mehanizme da taj broj predmeta smanjimo - istakla je Kuburovićeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA