≫ 

2 ključna faktora su okidači za vanredne parlamentarne izbore

Poruka potpredsednika Glavnog odbora SNS lideru stranke Aleksandru Vučiću je jasna

  • 31

Vanredni parlamentarni izbori - jedan je od najčešće pomenutih pojmova ovih dana. Ostalo je 15 meseci do redovnog termina za izlazak na birališta, ali već od marta ulazimo u izbornu godinu. Sudeći po izjavama analitičara, dva su ključna faktora za eventualnu odluku predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da ranije raspusti parlament. U međuvremenu, jasnu poruku su poslali visoki funkcioneri naprednjaka, dok koalicioni partneri lagano najavljuju razgovore o zajedničkom nastupu na izborima.

Sam predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost održavanja izbora u ovoj godini, ali je naglasio da je najvažnije videti šta je u interesu građana.

- Ne isključujem tu mogućnost, jer u martu ili aprilu ulazimo u izbornu godinu i to nije ništa vanredno. Očigledno svi misle da su mnogo snažni i da mogu da pobeđuju. Mislim da na izbore možemo da idemo. Ima ideje unutar stranke da ja vodim izbornu listu SNS pre nego što dođe neko drugi. Čini mi se da bi im to moglo doneti ubedljivije rezultate. Ali mnogo je važnije videti šta je u interesu građana Srbije - rekao je Vučić.

Vučić - FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

Na ovu predsednikovu izjavu nadovezala se njegova naslednica u Nemanjinoj 11. Premijerka Ana Brnabić kaže da je Vlada Srbije spremna za izbore - da podnese izveštaj građanima Srbije, a oni da odluče koga će da podrže.

- Kao što sam dala izveštaj građanima o prvih 100 dana rada Vlade, zatim prvih godinu dana, uvek ću izaći i podneću građanima Srbije izveštaj o tome šta smo radili. Oni neka odluče - istakla je ona i dodala da ne zna da li će do vanrednih izbora i doći.

Informaciju da li će ove godine biti održani vanredni izbori nema ni Brnabićkin potpredsednik Rasim Ljajić, ali zna da, kada budu izbori, s kim će prvo razgovarati.

- Rano je govoriti kako ćemo ići na izbore, razgovaraćemo prvo sa SNS kao koalicionim partnerom i od tog razgovora zavisi u kojoj koaliciji ćemo ići na izbore - rekao je predsednik SDPS-a.

Sednica Vlade Srbije - Foto: Slobodan Miljevic

A, šta bi mogao da bude okidač za vanrendi poziv na birališta? Analitičari kažu dva faktora.

- Politički motiv vladajuće stranke za njhovo raspisivanje bi bio sticanje neke nove doze političkog legitimiteta u susret gotovo sudbonosnim odlukama po pitanju KiM - kaže Dejan Vuk Stanković.

Drugi motiv bi, smatra, bio stabilizacija, odnosno učvšršćivanje pozicija na vlasti, imajući u vidu okolnosti da je vrlo visok rejting SNS u biračkom telu. Kao jedan od elemenata zbog kojih ne treba isključiti izbore su i protesti opozicije, koja traži političke promene.

- A, najbolje sredstvo za to, po Ustavu i zakonu, jesu izbori - konstatovao je on.

Dejan Vuk Stanković - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar je "potpuno siguran" da su protesti element o kojima u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) itekako razmišljaju jer "ako se protesti prošire to će uticati na osnaživanje opozicije", ali je Kosovo, smatra, možda bitniji element u procenama o raspisivanju vanrednih izbora.

Govoreći o važnosti Kosova za raspisivanje izbora, Klačar veruje da će oni prethoditi potpisivanju sporazuma sa Prištinom, navodeći da bi tako Vučić dobio nov mandat i kako često kaže "osvežio legitimitet".

- Onda bi Vučić bez balasta izbornog rezultata ušao u potpisivanje tog sporazuma - rekao je Klačar.

Klačar - Foto: Medija centar Beograd

Kada govorimo o stavovima unutar SNS, svoj stav nam je ponovio potpredsednik Glavnog odbora naprednjaka Miloš Vučević. On i dalje misli da bi bilo dobro da izbori budu održani u toku 2019.

- Naravno, odluku će doneti predsednik (Aleksandar) Vučić. Da ne bude nikakve dileme. Pre dva meseca, nekoliko nas, iz stranačkog rukovodstva, iznelo je neke argumente oko razmišljanja zašto bi valjalo izaći ranije na izbore. Nije to ništa dramatično ranije. Nas najdalje u martu 2020. godine čekaju redovni izbori - za Skupštinu Srbiju, pokrajinsku skupštinu i najveći broj opština i gradova. Nismo mi na pola mandata, mi smo na 15 meseci od sledećih redovnih izbora - podsetio je Vučević, koji je i gradonačelnik Novog Sada.

On je naveo da bi i s obzirom na pitanje Kosova, na odnose u regionu, ali i na unutrašnjem planu, bilo "možda najbolje da pitamo građane šta misle o tome".

- Možda smo u zabludi, možda mi imamo utisak da imamo podršku za ono što radimo. Možda mi imamo utisak da nas velika većina razume i podržava. Ne kažu da je lako, sjajno, fantastično, ali svakako kažu da je bolje nego što je bilo i osećaju napredak u svim segmentima društvenog života i veruju da Srbija na dobrom putu - možda mi imamo pogrešan utisak - rekao je Vučević.

A, sudeći prema istraživanju "Politike" i agencije Faktor Plus tek 30 posto građana očekuje vanredne izbore ove godine, dok ih gotovo polovina, odnosno 48 odsto, ne očekuje, a 22 procenta nema stav o tome.

Rezultati su pokazali da je SNS i dalje ubedljivo vodeća, jer bi za nju, ako bi sada bili održani vanredni izvori, glasalo 53,8 posto ispitanih.

Cenzus bi prošle još samo SzS sa 14,4 i SPS sa 9,8 posto glasova.

Međutim, unutar Saveza za Srbiju se sve češće pominje bojkot izbora.

- Neka se međusobno biraju i neka izvode ljude na birališta - izjavila je potpredsednica Narodne stranke Sanda Raškovi-Ivić, komentarišući mogućnost raspisivanja vanrednih izbora u Srbiji.

Rašković-Ivić u društvu Vuka Jeremića i Svetozara Čiplića - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje šta bi bojkot doneo opoziciji, Dejan Vuk Stanković kaže da ne veruje da bi takva odluka bilo kome bilo šta donela, osim možda "slatke iluzije" opozicionim ilderima da predstavljaju neku vrstu političke avangarde.

S druge strane, Klačar kaže da je bojkot teška odluka i da postoji veliki broj razloga i ''za'' i ''protiv'', te da Savez za Srbiju, koji je o tome govorio, mora pažljivo da odluči gde može više da dobije.

- Verujem da u ovom momentu SzS još uvek nije doneo odluku i da će narednih dana i nedelja pažljivo analizirati sve aspekte. U današnjim okolnostima se čini da je SzS bliže bojkotu nego učestvovanju na izborima, ali sam mišljenja da ta odluka nije konačna - rekao je Klačar za Tanjug.

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    4. januar 2019 | 18:26

    Bili izbori ili ne, mi gradjeni vec znamo ko je nas predsednik.

  • Dante

    4. januar 2019 | 19:30

    Opozicijo, blizi se momenat za grupno slikanje.

  • Dzoni

    4. januar 2019 | 18:22

    Mozemo ove godine izaci tri puta na izbore, opozicija ce opet i opet izgubiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA