≫ 

Za Plenkovića "nema pomirenja" bez priznanja da je Srbija počinila agresiju nad Hrvatskom, Vulin poručio: Jedina istina je "Oluja" za koju niko nije odgovarao

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) da nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku

  • 15

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) da nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku.

On je poručio da je istina ključna za pomirenje u Hrvatskoj i da se ona odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima, prenela je agencija Hina.

Plenković je istakao da je važno napraviti iskorake u procesu suočavanja s prošlošću.

- Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj. Podrška koju oni daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu istoriju hrvatsko-srpskih odnosa u 20. veku - rekao je Plenković i dodao da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Foto: Tanjug/EU Photo

On je ocenio da na te odnose direktno utiče i kvaliteta odnosa između Zagreba i Beograda.

- I kao što se trajno pomirenje između Francuske i Nemačke nije dogodilo preko noći, trebaće još vremena da zacele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije - naglasio je hrvatski premijer.

Plenković je ukazao i da nerešavanje pitanja nestalih osoba znatno usporava proces pomirenja i okretanje ka budućnosti.

- Tu je i pitanje istine – jer bez istine nema suočavanja s prošlošću, bez istine nema pomirenja, nema izgradnje zajedničke budućnosti. Ovo govorim zato što smatram da je u hrvatskom društvu potrebno pomirenje, tolerancija, međusobno uvažavanje - istakao  je Plenković.

Ministar odbrane Republike Srbije, Aleksandar Vulin, reagujući na ove navode, poručio je Plenkoviću da, ako traži istinu u odnosima između Srbije i Hrvatske, onda treba i da je prihvati.

Foto: Milena Đorđević

- Istina je da Srbi rođeni u Hrvatskoj nisu mogli biti agresori na Hrvatsku. Istina je da je Hrvatska u zločinačkoj akciji ''Oluja'' ubila preko 2.000 i proterala 220.000 Srba, državljana Hrvatske. Istina je da je pre zločinačke ''Oluje'' za koju niko nije odgovarao, proterala još oko 200.000 Srba, državljana Hrvatske, posebno iz gradova u kojima čak nije bilo ni oružanih sukoba - istakao je Vulin.

On je izrazio žaljenje što je hrvatskoj politici Srbija večita tema i zato što ne mogu da se uzdrže od napada na Srbiju i vređanja srpskog naroda čak ni u danima velikih pravoslavnih praznika.

VIDEO: Ovako je hrvatski državni vrh proslavljao zločinačku "Oluju"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    7. januar 2019 | 10:34

    Jel pomirenje podrazumeva povratak na ognjista,prava ustavotvornog naroda,kaznjavanje ratnih zlicinaca,nadoknada porusenog,spaljenog i opljackanog,prihvatanje Jasenovca kao odgovornosti Hrvata...??? Hajd more Plenki...pa i vrapcima na grani jasno da ni jednu stavku od nabrojanih ni sad ne nameravate da sprovedete u delo,tako da pomirenje ne morate vise ni da spominjete!!! Pevajte i dalje "Danke Dojcland" i pricajte o agresiji!!!

  • Wien

    7. januar 2019 | 11:01

    Ako moze bez ustasa danas na Bozic....bilo im je vazda omiljeno klati nas Srbe na velike praznike pa vas molim danas bez njih...

  • Cika Velja

    7. januar 2019 | 10:26

    Kad covek kaze da nema pomirenja,onda dobro,neka tako i bude!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA