≫ 

"Gospodar Kosova" je umešao prste, Haradinaj se nije ni pitao: Konačno otkriveno kako je došlo do uvođenja taksi na srpske proizvode

Hašim Tači je "otvorio karte"

  • 4

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je da je potpredsednik vlade Enver Hodžaj inicirao uvođenje taksi na robu iz Srbije, a lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, kome je nadimak "Gospodar Kosova" predložio da iznose 100 odsto, tako da premijer Ramuš Haradinaj nije bio uključen u tu ideju, navode danas prištinski mediji.

- Hodžaj je inicirao taksu od 10 odsto, kao rezultat razvoja odnosa između Kosova i Srbije, a kasnije je Veselji predložio da one iznose 100 odsto - rekao je Tači.

On je izrazio očekivanje da će Hodžaj i Veselji o taksama razgovarati sa drugim članovima vladajuće koalicije i šefovima institucija.

- Hodžaj je to inicirao, Veselji podigao na 100 odsto, a vlada je samo glasala. O taksama nisam razgovarao sa Haradinajem, jer nije bio uključen. Haradinaj i drugi su o tome glasali u vladi - izjavio je Tači, koji je iskazao spremnost da se razmotri odluka o taksama, ukoliko se otvori put konačnom sporazumu sa Srbijom, uz garancije Vašingtona.

Tači - Printsrkin: Facebook/Hashim Thaçi

Vlada Kosova je, međutim, poručila da ne menja stav o taksama.

- Stav vlade o taksama je jasan - poručeno je iz Haradinajevog kabineta.

Haradinajev ekonomski savetnih Haki Šatri je rekao da Tači nije razgovarao sa premijerom o taksama.

- Tači bi trebalo da predstavlja interese kosovske države i nema nikakva ovlaštenja za promenu vladine odluke o taksama - izjavio je Šatri.

Sednica Vlade tzv. Kosova - Foto: kryeministri-ks.net

Kopredsedavajući kosovske delegacije za razgovore sa Beogradom Špend Ahmeti je naveo da će predstavnicima Evropske unije danas biti rečeno u Briselu da samo Vlada Kosova može povući odluku o taksama na robu iz Srbije.

Drugi kopredsedavajući Fatmir Ljimaj je izjavio da takse neće biti ukinute dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

- Srbija ne priznaje kosovska dokumenta. Naše firme su suočene sa milionima prepreka za ulazak na srpsko tržište. Kada Srbija prizna Kosovo i postignemo sporazum, takse će postati nepotrebne - rekao je Ljimaj.

Koha Ditore piše da se predstavnici EU nadaju da će delegacija Kosova odigrati konstruktivnu ulogu, pružajući podršku ukidanju taksi i Tačijevim naporima za postizanje sporazuma sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J....

    8. januar 2019 | 17:54

    Mi sve fini i na kraju najgore prodjemo

  • Che

    8. januar 2019 | 18:42

    Ubice i trgovci organima i narkoticima,takvi vladaju Kosovom,a EU im daje legitimitet jer uopste razgovara sa njima o bilo cemu.Zasto je tesko priznati sopstvenu gresku?Ogradite se od zlotvora i uvedite im trgovinske i diplomatske sankcije sve dok se ne dozovu pameti i dok ih na tim pozicijama naslede neki neukaljanog morala i nevinih ruku,ukoliko takvih ima medju Kosovskim Albancima

  • Zilot

    8. januar 2019 | 13:29

    Uvesti takse šiptarima za ulazak ili prolazak kroz srbiju i to : 1000 € po osobi,5000 € za putničko vozilo,10000 € za kamione i 20000 € za autobuse.biće bolje nego da postavljamo ogradu kao Tramp.Svaki neovlašćen prelazak granice 10 god prisilnog rada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA