≫ 

Sve o proslavi Dana Republike Srpske: Da li će Oružane snage BiH učestvovati na paradi i ko iz Srbije će biti odlikovan?

Komentarišući osporavanje 9. januara kao Dana RS, s obzirom da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim taj praznik, Dodik je kazao da se "neke realnosti moraju prihvatiti"

  • 16

U Banjaluci i drugim gradovima širom Republike Srpske danas je počelo dvodnevno obeležavanje Dana Republike, nastale odlukom Skupštine srpskog naroda BiH, 9. januara 1992. godine.

Tri godine kasnije, Republike Srpska je međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao entitet Bosne i Hercegovine.

U temelje Republike Srpske je ugrađen život 21.000 boraca.

Obeležavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je danas polaganjem venaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", a centralna svečanost biće održana sutra.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je danas da pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ove godine neće učestvovati u obeleževanju 9. januara - Dana Republike Srpske.

Dodik je rekao novinarima da nije ni tražio učešće pripadnika Trećeg pešadijskog (RS) puka OS BiH u obeležavanju Dana RS, zbog, kako je naveo, struktura na nivou BiH. "Ne želim nikoga da moljakam niti da ponižavam te ljude iz Oružanih snaga.

- Dobro su došli na svakoj manifestaciji, veoma ih cenim i biću s njima kada budemo obeležavali Božić u Kasarni "Kozara' - rekao je on.

Komentarišući osporavanje 9. januara kao Dana RS, s obzirom da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim taj praznik, Dodik je kazao da se "neke realnosti moraju prihvatiti".

- Kao što mi trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas. BiH nije najsretnije mesto za nas, ali smo svesni medjunarodnog sporazuma, obaveza po Dejtonskom sporazumu i Ustavu i mi želimo samo ustavnu poziciju i ako se ona vrati, BiH nije sporna. Svaka druga BiH je sporna - istakao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpski član Predsedništva BiH je dodao da će RS raditi na vraćanju svih nadležnosti koje su odlukama visokih predstavnika prenete na nivo BiH.

Dodik je izjavio da je Policija Republike Srpske jedna od najjačih institucija i da nije slučajan kontinuirani napad na nju, kako bi Srpska ostala bez suštinskih elemenata državnosti. On je istakao da ima pojedinaca koji nisu zadovoljni radom policije i da to postoji svuda, ali da je policija jedna od najjačih institucija Srpske i da sasvim sigurno nije slučajan kontinuirani napad na nju.

- Računa se na to da treba razvlastiti još policiju u Srpskoj, što bi značilo razvlašćenje svih njenih suštinskih elemenata državnosti - rekao je Dodik posle polaganja venaca na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" povodom 9. januara, Dana Republike.

On je istakao da se država zasniva i na primeni sile koju upražnjavaju policija i vojska.

- Oteli su nam vojsku i sada pokušavaju da nam razvlaste policiju. Ovo društvo je stabilno i mirno i pored pojedinačnih slučajeva, a policija obavlja svoje poslove na najbolji mogući način i čini važan segment sigurnog i zdravog društva u Srpskoj - naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Printskrin/Youtube:Al Jazeera Balkans

Na sutrašnjem obeležavanju dana Republike Srpske  biće prisutna i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Premijerki Brnabić najpre će biti uručen Orden Republike Srpske na lenti prilikom dodele odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, u 10 časova, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Posle toga, u 12.00 časova, predsednica vlade prisustvovaće svečanom defileu na Trgu Krajine.

Za 14.00 časova, planirana je Svečana akademija povodom dana Republike Srpske, u sportskoj dvorani „Borik“.

Takođe, obeležavanju Dana Republike Srpske prisustvovaće i delegacija Srpske liste, koju će predvoditi predsednik te srpske stranke na KiM, Goran Rakić.

Obeležavanju Dana RS prisustvovaće patrijarh srpski Irinej, koji će u Banjaluku doputovati večeras, a dočekaće ga najviši zvaničnici Srpske.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Za sve zaposlene u Republici Srpskoj i Srbe u Federaciji BiH, odnosno državnim institucijama BiH sutrašnji dan je neradan dan i tretira se kao državni praznik, iako taj dan u većem entitetu BiH smatraju neustavnim.

Ustavni sud BiH, naime, utvrdio je sredinom novembra 2015. godine da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Srpske da u roku šest meseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon sa Ustavom BiH.

Apelaciju Ustavnom sudu je podneo aktuelni lider bošnjačke SDA i bivši član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Narodna skupština Republike Srpske je prethodno usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

Tadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da nikakav sud ne može osporiti Dan Republike Srpske.

Dodik rekao da je odluka Ustavnog suda BiH neprihvatljiva, nije provodljiva i protiv je interesa Republike Srpske, te da su sve odluke Ustavnog suda BiH po pravilu bile na štetu po vitalne interese Republike Srpske, od konstitutivnosti naroda do grba, što je pokazatelj da je Ustavni sud BiH politički sud.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

U Republici Srpskoj je na inicijativu tadašnje vladajuće koalicije okupljene oko Dodkove SNSD, NSRS raspisala referendum o 9. januaru, koji je održan 25. septembra 2016., prvom nakon Dejtona.

Na tom referendumu narod Republike Srpske je odlučno i jedinstveno, u miru odbranio obeležavanje 9. januara, kao Dana Republike.

Građani Srpske jasno su rekli da podržavaju da RS i dalje praznuje ovaj dan i da će 9. januar slaviti zauvek.

Referendum je održan uprkos pritiscima i pretnjama sankcijama Banjaluci iz Sarajeva, ali oni nisu pokolebali zvaničnike i narod Srpske da ustanu u odbranu Dana Republike.

Tadašnji predsednik RS Milorad Dodik je nakon referenduma poručio da je narod Srpske odbranio Dan Republike i da je to bila pobeda Srpske, demokratije i slobode srpskog naroda.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je narod u Srpskoj mirno i dostojanstveno glasao za odbranu srpske svetinje - rođendana RS:

- Referendum je praznik za nas i svi stavovi za ili protiv sada više nisu važni koliko je važno da smo održali referendum koji niko ne može i ne treba da dovede u pitanje, niti da na njega baci bilo kakvu ljagu. Srpska je ostala mirna i stabilna".

Protiv Dodika je bila podneta krivična prijava, a Zakon o praznicima RS izmenjen je, između ostalog, da obeležavanje 9. januara ne obavezuje učešće pripadnika drugih naroda koji žive u tom entitetu.

U Sarajevu i dalje smatraju da je odluka Ustavnog suda BiH o obeležavanju 9. januara kao Dana RS-a pokazala svu nesposobnost državnog sistema da se odupre pokušajima narušavanja najvišeg pravnog akta države, Ustava BiH.

Federalni mediji konstatuju da do danas niko nije krivično odgovarao zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH.

(Telegraf.rs / agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Аца

    8. januar 2019 | 14:53

    Срећан рођендан Републико

  • trijak

    8. januar 2019 | 17:52

    Zivela nam republiko Srba!

  • Nema imena

    8. januar 2019 | 15:21

    Da jos puno rodjendana Republike Srpske da slavimo!!!I samo Mir i stabilnost nase republike srpske i ekonomsko jacanje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA