≫ 

Republika Srpska obeležila svoj dan! Svečana akademija i defile sa 1.500 učesnika, Željka Cvijanović odlikovala premijerku Srbije (FOTO) (VIDEO)

U Banjaluci i drugim gradovima širom Republike Srpske svečano se obeležava Dan Republike Srpske, koji se ove godine održava pod motom "Ponosna i vječna".

  • 40

Republika Srpska danas je obeležila 27 godina postojanja, a centralna manifestacija održana je na Trgu Krajine u Banjaluci. U samom gradu bile su pojačane mere bezbednosti, a ugostitejski i drugi objekti u širem centru grada su bili zatvoreni, kao i veći broj ulica.

17:10 - MOĆNI "DESPOT" PRVI PUT NA ULICAMA BANJALUKE

16:54 - DAČIĆ: SRBIJA I SRPSKI NAROD ŽELE DA RS BUDE JAKA

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić čestitao je svim građanima Republike Srpske - Dan Republike Srpske 9. januar uz poruku da je Srbiji i srpskom narodu najpotrebniji mir, stabilnost i sloga kako bi nesmetano donosili odluke koje su u najboljem interesu našeg naroda.

- Primite moje iskrene čestitke povodom Dana Republike Srpske 9. januara i krsne slave Svetog Stefana. Srbija i srpski narod žele da Republika Srpska bude jaka, stabilna i prosperitetna. RS može računati na veliku podršku svih nas u daljem razvijanju specijalnih i paralelnih veza, koje su garantovane Dejtonskim sporazumom, jer Srbija ima duboki nacionalni, državni i emotivni interes za ostvarivanjem što tešnje saradnje - poručio je Dačić.

Dačić i Dodik - printskrin: Tanjug

16:28 - DODIK: SRPSKA ZEMLJA MIRA, DOBRIH LJUDI I SLOBODE

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci na svečanom prijemu povodom obeležavanja Dana Republike, da ovaj dan Srpska obeležava sa posebnom emocijom.

- Samo onda kada smo se držali zajedno, kroz istoriju davali smo slobodu i drugim narodima, nismo bili sebični, jer 1918. godine srpska vojska je oslobodila čitav Balkan žrtvujući svoj identitet za novu zajednicu.

Naglasio je da je Srpska stvorena u teškom vremenu 1992. godine.

- Bio sam učesnik Parlamenta koji je donio odluku o osnivanju Republike Srpske 1992. godine i ističem da sam veoma ponosan zbog toga - istakao je Dodik.

Dodik je istakao da će insistirati na tome da se pametno pozabavimo budućnošću Srpske.

- U prednosti su uvek oni koji vole, a mi volimo Republiku Srpsku - rekao je predsedavajući Predsedništva BiH.

14:07 - SVEČANA AKADEMIJA U DVORANI "BORIK"

U Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci održana je Svečana akademija povodom 9.januara - Dana Republike Srpske.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas građanima Republike Srpske Dan RS uz poruku da su Srbiji i RS, ali i regionu, najpotrebniji stabilnost, mir, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

- Srbija će poštovati Dejtonski sporazum, kako bi Republika Srpska uživala slobodu. Srbija će poštovati svaku odluku koju koncezusum donesu sva tri naroda BiH, ali ćemo se uvek najviše brinuti o srpskom narodu, što je i sasvim prirodno. Mostovi koje gradimo prema Srpskoj su mostovi prema BiH. Jačaćemo veze preko kulture, obrazovanja - dodala je ona.

Predsjednik Matice Srpske profesor dr Dragan Stanić, na svečanoj akademiji. podsetio je na stradanja Srba u proteklom ratu i rekao da je Republika Srpska jedino dobro što je iz toga rođeno.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsednica Republike Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, patrijarh Irinej i druge mnogobrojne zvanice.

13:45 - ZA KRAJ DEFILE "PUKNI ZORO"

13:08 - HRISTE BOŽE GRMELO BANJA LUKOM

Na kraju svečanog defilea povodom Dana Republike Srpske Specijalna antiteroristička jedinica ovog entiteta BiH otpevala je Himnu kosovskih junaka.

13:01 - LJUBAV I SNAGA ČUVAJU RS

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je danas da su Republiku Srpsku očuvale ljubav naroda i snaga institucija i da je uverena da će je večno čuvati.

- Naša obaveza je da izgrađujemo i unapređujemo RS, da stvaramo bolje uslove za život i svaki put kada smo to činili, naša RS je pobeđivala, bila je jaka i sve više voljena - rekla je Cvijanović na završetku defilea policijskih snaga u Banjaluci povodom Dana RS.

- Radićemo zajedno, sve institucije i svi građani. Naš narod ceni slobodu u kojoj živimo i uvek ćemo slaviti slobodu u kojoj živimo, zato što znamo da ona nema cenu - rekla je Cvijanović uz pozdrav: Živela RS.

Cvijanović je, zajedno sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i premijerkom Srbije Anom Brnabić, prisustvovala svečanom defileu na Trgu Krajine povodom Dana RS.

Defileu su, uz zvaničnike RS, prisustvovali i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, kao i predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović.

12:00 - POČETAK SVEČANOG DEFILEA

Svečani defile je počeo pošto je komandir počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitormir Petričević predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

U svečanom defileu učestvuje više od 500 pripadnika MUP-a RS i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora.

10:25 - BRNABIĆ: ODLIKOVANJE JE POTVRDA ODGOVORNE POLITIKE VLADE SRBIJE  

Foto: Vlada Srbije

- Ovo je odnos koji prevazili formalne okvire bilateralne sardanje, mnogo je više od administrativnog. Reč je o konkretnoj i stalnoj brizi Srbije za opstanak i napredak Republike Srpske i međusobnoj podršci kroz brojne projekte. Ovo odlikovanje je podsticaj za još ozbiljniji i vredniji rad u korist našeg naroda i svih građana drugih nacionalnosti - rekla je premijerka i dodala da je naša obaveza da za mlade napravimo bolji region.

Ona se zahvalila na ovom priznanju.

Prisutnima se obratio i Dejan Bodiroga.

Printskrin: RTRS

- Uručivanjem ordena časti učinili ste mi veliku čast i ukazali mi priznanje, ali i dali mi veliku obavezu da nastavim na aktivnostima kroz sport i humanitarni rad - rekao je on i oosvrnuo se na košarkaški kamp u kome je u Trebinju učestvovalo mnogo dece.

- Moji koreni su odavde, iz Trebinja i RS i zato ovo odlikovanje za mene ima veliku čast - zaključio je Bodiroga uz reči "Živela Republika Srpska i Srbija".

10:15 - CVIJANOVIĆEVA DODELJUJE ОRDEN REPUBLIKE SRPSKE NA LENTI 

Printskrin: RTRS

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović  odlikovala je zaslužne institucije i pojedince. Ona je istakla da joj je drago što Dan Republike Srpske dočekuju u miru, a zatim pristupila svečanoj dodeli ordenja u Palati Republike.

- Zadovoljstvo mi je što u stabilnim uslovima političkim, ali i ekonomskim, obeležavamo ovaj važan dan. Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima. Stabilne institucije, garant su jake Srpske. Znam i verujem u čvrstinu ovog naroda. Znam da ćemo da savladamo prepreke koje su pred nama", rekla je Cvijanovićeva.

Kaže da je zahvalna svima koji su pomogli da Srpska bude jača, bolja.

- Ovo je prilika da se zahvalimo njima na svemu što su dali za Republiku Srpsku - istakla je Cvijanovićeva.  Zahvalila je svima koji su radili na jačanju Republike.

Na osnovu odluke predsednika Srpske odlikovanja je primilo 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, a Cvijanovićeva je uručila i jedno posthumno odlikovanje.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović prvo je odlikovala premijerku Srbije Anu Brnabić Ordenom Republike Srpske na lenti.

Foto: Vlada Srbije

Pored nje, košarkaš Dejan Bodiroga takođe je dobio orden časti sa zlatnim zracima.

Orden Zastavom Srpske sa zlatnim vjencem uručen je Petru Ivancovu.

Orden karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda dobio je Slavko Lisica.

Orden časti sa srebrenim zracima uručen je Pjetru Bakariniju.

Orden Njegoša drugog reda dobio je Dečiji hor Vrapčići, dok je Orden Krst Milosrđa dobio primarijus Slavko Maksić.

Ovom svečanom činu prisustvovovali su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, premijer Srbije Ana Brnabić i ministri u vladama Srpske i Srbije.

09:53 - PATRIJARH IRINEJ SLUŽI LITURGIJU

Dan je počeo služenjem svete arhijerejske liturgije u sabornom hramu Hrista spasitelja u Banjaluci, a služi je patrijarh srpski Irinej.

Brojni vernici dočekali su jutros patrijarha srpskog Irineja ispred sabornog hrama Hrista Spasitelja.

Tokom dočeka kojem su, osim brojnih vernika, prisustvovali i zvaničnici Srpske, sveštenstvo hrama Hrista Spasitelja pozdravilo je srpskog patrijarha i zatražilo da verujući narod ovog kraja duhovno podrzzi, savetuje i okrepi i da im da snage da istraje na putu Gospodnjem.

Printskrin: RTRS

Oni su istakli da je današnja poseta patrijarha Irineja, pogotovo u dane kada se slavi Božić, velika radost za sve u Banjaluci i Republici Srpskoj. Osim patrijarha Irineja, u Hram su stigli mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Sergije i zvorničko-tuzlanski Fotije.

Dočeku patrijarha prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zasstite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

8:55 - VUČIĆ UPUTIO ČESTITKU: SRBIJA ĆE UVEK BITI SNAŽAN OSLONAC RS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan RS, 9. januar.

- Na dan Svetog Stefana primite moje iskrene čestitke za Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za njen dalji napredak. Uz Vašu nepokolebljivu volju da odgovorite na različite izazove, kao i istrajan rad da građanima Republike Srpske obezbedite blagostanje, uvek računajte i na nesebičnu podršku Srbije - naveo je Vučić u čestitki.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je dodao da će Srbija, u ime "neraskidivih kulturnih i duhovnih veza, kao iskren prijatelj i pouzdan partner, uvek biti snažan oslonac Republici Srpskoj".

- U isto vreme, čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, Vi nam pomažete da se posvetimo ekonomskom prosperitetu Srbije i ostvarenju zajedničkih planova. Želim svima u Republici Srpskoj dobro zdravlje, sreću u ličnom životu i uspeh u radu. Živela Republika Srpska i živela Srbija - istakao je predsednik Srbije.

Srpski patrijarh Irinej služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a svečanosti će prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić, delegacija Srpske liste predvođena predsednikom Goranom Rakićem. 

Kako prenosi RTRS, u Vladičanskom dvoru, patrijarha su sinoć po dolasku u Banjaluku, primili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i episkop banjalučki Jefrem.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništvom BiH je ranije rekao da Oružane snage BiH neće učestvovati u obeležavanju 9. januara.

Dan RS nastao je odlukom Skupštine srpskog naroda BiH, 9. januara 1992. godine, da bi tri godine kasnije bila i međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao entitet Bosne i Hercegovine.

Iako ovaj dan u većem entitetu BiH smatraju neustavnim, on se tretira kao neradan dan za sve zaposlene u Republici Srpskoj i Srbe u Federaciji BiH, odnosno državnim institucijama BiH. Građani Srpske na referendumu 25. septembra 2016. nedvosmisleno su rekli da podržavaju da RS i dalje praznuje ovaj dan i da će 9. januar slaviti zauvek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    9. januar 2019 | 09:05

    Srecan rodjendan Republiko moja....do nezavisnosti i spajanja sa majkom Srbijom...da bude kako je bilo...

  • logan

    9. januar 2019 | 10:08

    SRECAN RODJENDAN REPUBLIKO SRPSKA...

  • Aca

    9. januar 2019 | 11:02

    Zivela nasa Republika srpska i snsd sa njom!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA