4

CEAS: Opasno i tendenciozno delovanje predsednika Vojnog sindikata

CEAS se poziva na nedavni Antićev intervju, u kojem tvrdi da je VS S najprogonjenija sindikalna organizacija u Evropi

Jelena Milić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Centar za evroatlantske studije, na čijem je čelu Jelena Milić, izrazio je zabrinutost zbog, kako navode, opasnih, tendencioznih i netačnih izjava predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića, kojima krši Ustav, zakone i načelo demokratske kontrole oružanih snaga.

CEAS ukazuje da Antić i VS S u svojim izjavama i saopštenjima sve češće otvoreno pokazuju da ne poštuju osnovne principe demokratskog nadzora oružanih snaga, i to u političko-bezbednosno složenom periodu oko pregovora Beograda i Prištine, kada državno rukovodstvo i njeni građani moraju da demonstriraju visok stepen razumevanja svih implikacija pojedinih poteza i odluka.

VS S de facto preti građanima i državi oružanom pobunom, u trenutku kad spoljni faktori, državni i nedržavni, imaju nameru da provokacijama ili operacijama izazovu incidente sa bezbednosnim implikacijama koji mogu ugroziti namere Beograda da dođe do mirnog sporazuma sa Prištinom, koji će pomiriti teško istorijsko nasleđe i legitimne moguće ostvarive interese Srbije u 2019. godini, sa složenim geopolitičkim okolnostima u kojima demokratski kontrolisan sistem bezbednosti igra važnu ulogu, ocenjuje CEAS.

CEAS se poziva na nedavni Antićev intervju, u kojem tvrdi da je VS S najprogonjenija sindikalna organizacija u Evropi.

Centar za evroatlantske studije izrazio je zabrinutost zbog opasnih, tendencioznih i netačnih izjava predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Antić, ali i članovi VS S koji se ne ograđuju od ovakvog ponašanja, vrlo perfidno deluju tražeći pravo na političko delovanje, a svoje političke aspiracije izgleda imaju nameru da ostvare pučističkim delovanjem, pod plaštom navodnog sindikalnog delovanja, koje je u sistemima oružanih snaga većine demokratskih zemalja, pa i Srbiji, itekako s razlogom zakonima i kodeksima limitirano.

U većini demokratski uređenih zemalja Antić bi, kaže CEAS, verovatno već bio u zatvoru, a sindikat rasformiran, zbog svog antiustavnog delovanja i to unutar sistema oružanih snaga, "a o Rusiji i sličnim autokratijama da i ne govorimo".

- Antić navodno tvrdi da neki potezi rukovodstva Ministarstva odbrane podrivaju borbenu sposobnost Srbije, dok u stvari on podriva tu sposobnost pokazujući da u sistemu ima veliki broj sledbenika, koji su spremni da deluju mimo Ustava i zakona, što zasigurno vide strane obaveštajne službe i druge zainteresovane strane, kojima demokratizacija Srbije i mirni kompromisni dogovor sa Prištinom, koji bi doprineo stabilnosti celog regiona Zapadnog Balkana, nisu u interesu - navodi CEAS.

Podsećaju da je CEAS i ranije ukazivao na Antićevo "opasno delovanje" u kome se meša u politiku dajući izjave da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “više voli cara Murata, nego cara Lazara”, implicirajući da veliki napori da se mirnim putem normalizuju odnosi sa Prištinom uz podršku EU predstave kao “izdaja”.

CEAS je i ranije ukazivao na Antićevo "opasno delovanje" u kome se meša u politiku dajući izjave da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “više voli cara Murata, nego cara Lazara”-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Od ovakvih arbitrarnih procena ne prezaju ni neki ''lideri'' opozicije poput Vuka Jermića. Antić i njegov VS S bili su podržani od aktivističko-lokalpolitičkih navodno nevladinih organizacija poput Ne davimo Beograd, kada su se pridružili protestu pod sloganom ''Stop diktaturi'', koji su se dešavali u proleće 2017. godine. Igrom slučaja ili ne, iste proteste su podržavali i politički lideri sadašnjih protesta ''Protiv nasilja - Stop krvavim košuljama''. CEAS primećuje da je redovna praksa u diktatorskim, pa i autoritarnim zemljama, da se svake dve godine neometano održavaju ovakvi protesti - navodi CEAS.

Antić se ovih dana ogradio od protesta pod sloganom "Protiv nasilja - Stop krvavim košuljama", podseća CEAS i dodaje i da promoteri protesta, koji tvrde da su protiv nasilja, a na čelu kolone su se već dva puta mogli videti transparenti koji na potpuno isti način kao i Antić i VS S pozivaju na neustavno i nezakonito, "pučističko" delovanje, vojske i policije, opet zbog “izdaje” oko Kosova, od kojih se organizatori nikad nisu ogradili.

- Sve spomenuto je nešto na šta bi i predstavnici zapadne međunarodne zajednice, koji podržavaju jačanje vladavine prava u Srbiji i evropski put Srbije, trebalo da reaguju, ako već to ne čine domaći akteri sa navodno istim ciljevima - navodi CEAS.

CEAS posebno brine što se Antić hvali podrškom koja dolazi iz Rusije, sa čijim strukturama u poslednjih godinu dana sarađuje mnogo više nego sa asocijacijama sličnih profesionalnih udruženja iz zemalja EU.

Dodaju i da Antić neosnovano proziva aktuelnog ministra odbrane zbog nedostatka vojnog iskustva, a previđa da su na čelima ministarstava odbrane većine savremenih demokratija muškarci, ali sve više i žene bez formalnog vojničkog iskustva, koje - za političke funkcije - nije, i ne treba da bude preduslov.

Ističu i da Antić uporno poziva na časnu tradiciju, i glorifikuje ulogu oružanih snaga u ratovima devedesetih i sistemski prećutkuje njihove zločine.

Posebno je, smatraju, tragično što je njegov pravni zastupik "duboko kompromitovani Vuk Tufegdžić" koji je u vreme ubistva gardista na Topčideru bio istražni sudija koji je "vrlo verovatno kontaminirao mesto zločina i negirao ubistva možda i da zataška, tvrdeći da gardiste nije ubila treća osoba, nego da je jedan vojnik ubio drugog, a zatim izvršio samoubistvo".

- O ovome bi i Antićevi članovi VS S trebalo da razmisle, kao i o svim očitim dokazima neustavnog i nezakonitog delovanja. No, pitanje je može li se to očekivati od organizacije koja na svojim nalozima na socijalnim mrežama veliča osuđene ratne zločince, a u zvaničnim saopštenjima, bez dokaza i poznavanja procedura, optužuje državni vrh za izdaju - zaključuje CEAS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Centar za evroatlantske studije, Jelena Milić, Vojni sindikat Srbije, Vojska Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • J
  Jelen

  U najboljem slučaju ovoj treba oduzeti državljanstvo i kupiti joj kartu u jednom smeru. Destinaciju može da izabere.

 • A
  Aca

  Da srbi idu za ovom daleko bilo ne bi nas bilo vise!!!

 • B
  Branislav

  Da je u vreme Prvog svetskog rata postojao ovakav "vojni sindikat," sa " ovakvim vođama," GARANTUJEM ŽIVOTOM, Srbi i Srbija ne bi više postojali!!!

Zapaljiva Haradinajeva izjava: U Srbiji borave pritajeni ruski "bezbednjaci" neprijateljski raspoloženi prema Prištini

Posle pogibije Šabana Šaulića oglasio se i Aleksandar Vučić: Predsednik Srbije se tužnom porukom oprostio od kralja narodne muzike

Stav SAD po pitanju KiM je sada promenjen: Dačić ocenio da se Trampova administracija zalaže za kompromis

Albanski pevač objavio jeziv spot za pesmu povodom 11. godišnjice od samoproglašene nezavisnosti Kosova: Veličanje terorista i "Vojske Kosova" (VIDEO)

"Albanskim vođama" umesto čestitki za nezavisnost poslati pozivnice za Sud za ratne zločine: Palma prozvao Tačija i Haradinaja

Ambasador SAD uputio čestitku Kosovu povodom 11. godišnjice samoprogalašene nezavisnosti (VIDEO)

Vidim, Srbija je i dalje snažna! Kratak susret Vučića i Džozefa Bajdena u Minhenu i snažna podrška SAD nastavku dijaloga (FOTO)

Vučić se obratio javnosti posle završetka 55. konferencije o bezbednosti: Kakvi su rezultati niza bilateralnih susreta u Minhenu? (LIVESTREAM)

Lisice na rukama i "srednji prst okupaciji": Kako Srbi i Albanci dočekuju godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova? (FOTO)

"Težak" sastanak sa delegacijom američkog kongresa, oči u oči sa Trampovim čovekom, "okršaj" sa Tačijem: Vučićevi susreti u Minhenu

Pritisak Noga na pravosuđe: Na protest doneo spisak "nepoželjnih" sudija (FOTO)

Dačić posetio Milićevića u njegovoj porodičnoj kući: Socijalista se uskoro vraća u poslaničke klupe? (FOTO)

Održan jedanaesti protest "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama": Građanima ponuđen na potpisivanje "Sporazum sa narodom" (FOTO)

Vučić je juče odlikovao Tozovca zlatnom medaljom, a pevačev odgovor prilikom preuzimanja odlikovanja još se prepričava (FOTO) (VIDEO)

Kažete da je Kosovo suverena država? Recite mi kako onda nije članica Interpola ili Uneska: Vučić "poklopio" Tačija u duelu u Minhenu (FOTO) (VIDEO)

Cveta ljubav između Hrvata i Albanaca: Haradinaj pozvao hrvatske firme da ulažu na Kosovu

Albanci "lasom hvataju" zvaničnike, a od mene beže po hodnicima: Vučić o diplomatskom delovanju prištinske delegacije u Minhenu

Tači uveren u postizanje sporazuma sa Beogradom ove godine: Posle sporazuma Grčke i Makedonije "na redu je Kosovo" (FOTO)

"Neshvatljivo je da SzS optužuje za izdaju po pitanju KiM": Stefanović poručio da su imali priliku da o tome odlučuju i to su radili na najgori način

Neočekivani rasplet u Prištini? Haradinaj "leti" iz Vlade sledeće nedelje

Tači i Đukanović razgovarali u Minhenu: "Naše zemlje imaju jaku vezu" (FOTO) (VIDEO)

Susret Vučića i Merkelove u Minhenu: Srbija je iskren i pouzdan prijatelj i partner Nemačke (FOTO)

Tači se oglasio posle Trampovog pisma: Mi treba da se krećemo brže, ovo je momenat

Profil predsednika Vučića na Instagramu dobio plavi bedž: Evo zašto je to važno

Nije za očekivanje sporazum sa Prištinom ove godine: Vučić o preduslovu za nastavak dijaloga

Kasni telefonski razgovor Vučića i Mogerini: Takse nepremostiva prepreka u dijalogu

Albanci nemaju dodira sa realnošću i to me plaši: Vučić poručio da Priština mora da spusti svoje zahteve i prihvati kompromis

Bez protestne šetnje u Gračanici: Skupilo se samo devetoro ljudi

Zapaljiva Ramina izjava o korekciji granica: Na konferenciji o bezbednosti u Minhenu poručio da je Kosovo deo Albanije

EU "zavrće uši" zbog taksi na srpsku robu, u Prištinu stiglo važno pismo: Tražimo konkretne korake ka obustavi oporezivanja

Protesti "1 od 5 miliona" širom Srbije: Šetalo se u više gradova

Pacolijevim privatnim avionom stigli u Minhen, a onda se odvojeno sastali sa Hanom: Da li je došlo do definitivnog razlaza između Tačija i Haradinaja? (FOTO)

Doveli su sve koji su mogli i govore što Evropljani žele da čuju: Vučić o nastupu delegacije Prištine u Minhenu

Mršavi ljudi su zli: Nova hit izjava Ivice Dačićeva zapalila društvene mreže (VIDEO)

Ako šetači krenu na Skupštinu, ima da uletimo da ih odvalimo: Miroljub Petrović uputio pretnje sa tribine Vacićeve Srpske desnice (VIDEO)

Mogerini, Plenković, Dankan, Mur: Značajni susreti Vučića i svetskih lidera na marginama 55. konferencije o bezbednosti u Minhenu (FOTO) (VIDEO)

Dačić i Đurić na stranačkoj slavi kod Palme, on poručio: Opozicija treba da zna da Srbija nije Venecuela

Albanska platforma je krunski dokaz da je Priština protiv dijaloga: Đurić pozvao na prestanak gaženja prava Srba na KiM

Trampovo pismo stiglo i u Prištinu: I Tačiju ponovio dve ključne reči

Srbija slavi Dan državnosti: Odlikovanja za zaslužne građane i institucije, čestitke svetskih lidera, u Orašcu održana centralna ceremonija (FOTO) (VIDEO)

"Fašisti u Srbiji nikada neće dobiti podršku": Jovanov odgovorio na zvižduke upućene Ani Brnabić u Orašcu

Moma Trajković pisao SzS-u: Niste se izjasnili po pitanju Kosova

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima