≫ 

EU nemoćna pred Albancima: Ključ za sporazum Beograda i Prištine u Trampovim rukama

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ova dešavanja sumira tezom da se SAD sada uključuje direktnije nego ranije u proces, ali naglašava da su oni uvek bili prisutni, iako ne za stolom i u istoj prostoriji

  • 16

Prošla godina se pokazala kao neuspešna po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, kada je došlo do njegovog prekida, koji Brisel do sada nije uspeo da nastavi. Tenzije u regionu stvorile su se uvođenjem taksi Srbiji i Bosni i Hercegovini, formirana je "Vojska Kosova", došlo je sastavljanja novog kosovskog tima i platforme itd. Da li su dešavanja iz Brisela od 8. januara pokazatelji da Evropska unija više ne drži ključeve u svojim rukama i da je palicu za dalji pregovarački proces predala SAD?

Pored pisama Donalda Trampa predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku privremenih prištinskih institucija Hašimu Tačiju, naime, iz Amerike je stigla i informacija o tome da se u Beloj kući priprema ceremonija potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ova dešavanja sumira tezom da se SAD sada uključuje direktnije nego ranije u proces, ali naglašava da su oni uvek bili prisutni, iako ne za stolom i u istoj prostoriji.

Printskrin: Youtube/N1

- Bez Amerike se dijalog nikada nije ni odvijao. Sada se oni direktnije uključuju, mada će i dalje, bez obzira kako nam sada to izgleda, EU voditi dijalog i to u formatu koji je i ranije dogovoren na najvišem političkom nivou između Vučića i Tačija. Brisel i dalje ima ključ u svojim rukama, mada je pomalo izgubila konce koje će uz podršku i direktnije uključivanje SAD pokušati da ih povrati i obe strane privoli da ponovo sednu za sto - kaže ona za Telegraf.rs.

Grubješić smatra da bi i Rusija mogla da se uključi u dijalog, jer je stalna članica Saveta bezbednosti i bez njenog pristanka nikakva odluka ne može da bude doneta.

- Saveznik Srbije jeste Rusija, sad, u kojoj meri će biti uključena u pregovore, na koji način, ja to ne mogu da predvidim, ali zbog svoje pozicije u Savetu bezbednosti njena uloga se ne može zaobići - zaključuje generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji koja smatra da će ili biti određeni emiseri sa specijalnim zadacima ili da će se odlučiti za formiranje čitavih timova.

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić navodi da treba da se razbiju iluzije o tome da će EU izgubiti svoju ulogu u vođenju dijaloga.

Foto: Medija centar Beograd

- Ovaj dijalog se vodi na osnovu odluke Generalne skupštine UN, po kojoj je fasilitator dijaloga EU, i da jeste, bila je i biće i ubuduće. Druga stvar, da nešto sprema Donald Tramp, on uvek sprema nešto. To je vrlo ozbiljan poziv, stvar je prelomljena i definitivno će pored fasilitatora EU, predstavnici Amerike pratiti i želeti da ubrazaju dijalog. SAD ne može da čeka ovo što žele da čekaju lokalni igrači, izbore, pa novu Evropsku komisiju... Interes Donalda Trampa je da svojim potpisom pokaže da može i hoće da reši problem Kosova, koji su demokrete zajedno sa situacijom u Bosni i Hercegovini digle na visok nivo nezavršenog posla. On hoće da za naredne izbore u Beloj kući problem Kosova bude rešen, kada će i biti upriličena ta ceremonija - objašnjava Janjić.

On dodaje da će najverovatnije biti formiran Sekretarijat za podršku dijalogu, koji će biti sastavljen od predstavnika SAD, predstavnika Evropske komisije, Nemačke, a moguće  i Rusije.

- Amerika razmišlja kako da se stvar zatvori. Ona mora na kraju, po potpisivanju sporazuma, ili da podnese izveštaj Generalnoj skuštini UN, ili, u slučaju da se postigne dogovor koji odgovara svima, obezbede podršku Rusije na Savetu bezbednosti UN. Diplomatija Amerike i Rusije je takva da se oni odlično razumeju oko Krima i Sirije, tako da se mi tu najmanje pitamo - kaže Janjić i kao prioritet sitiče pitanje kada mogu da se zaista dogovore pregovori.

Birokratija EU održava privid da dijalog traje i to mogu da rade sve do 31.12. 2019. godine, naglašava on, a ono što je prištinska delegacija uradila 8. januara u Briselu je bio kraj za Federiku Mogerini.

(S.I. / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. januar 2019 | 17:10

    BRISEL JE HTEO SAMO DA VIDI NASE PRIZNANJE KOSOVA I DA DOBIJU NA VREMENU KAKO BI SVE ALBANCE NATO NAORUZAO!! ZAPAD STVARA VELIKU ALBANIJU I TO NIKO VISE I NEKRIJE A NASE JE DA TO SPRECIMO UZ POMOC RUSIJE I KINE ILI DA NESTANEMO KAO NAROD NA BALKANU!!! POTANJE JE BITI ILI NEBITI !!!!

  • Kirsumlija

    10. januar 2019 | 17:03

    Nece biti tako.Ne u Trampovim vec u nasim.To je Srpska sveta zemlja i mi cdmo na kraju odluciti o nasoj zemlji da ostane nasa naravno.A kome se ne svidja neka putuje.

  • DARKO 100%

    10. januar 2019 | 17:15

    Sovinisticka farsa po ko zna koji deo ili deo sa reprizom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA