Grme "Oganj", "Nora"i "Lazar"! Prikazano novo naoružanje i oprema Vojske Srbije: Moramo uvek da budemo spremni (VIDEO) (FOTO)

Predstavljen je i program naoružanja "1500 plus"

  • 73

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Vojnotehničkom institutu prikazu naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja.

Prikazu je prisustvovao i načelnik Generaštaba Vojske Srbije general potpukovnik Milan Mojsilović.

Od sistema koji su uvedeni u naoružanje Vojske Srbije, predstavljeni su, između ostalog samohodna artiljerijska haubica 155mm "Nora B-52", raketa 128mm "Oganj M18", univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica "UPARS", borbena oklopna vozila "BOV KiV" i "Lazar 3", razni tipovi modernizovanih radarskih stanica PVO sistema, različiti optoelektronski i uređaji za ometanje eksplozivnih naprava, kao i kompleti zaštitne balističke opreme T18.

Pored toga prikazana je i robotizovana platforma "Miloš", raketa zemlja-vazduh RLN-IC, elementi programa naoružanja vojnika pešadije "1500 plus", podsistemi za modernizaciju tenkova, borbenih vozila pešadije i aviona "Orao", naoružanje za helikopter H-145M, kao i razne vrste terenskih vozila koji su u završnoj fazi razvoja i ispitivanja.

Novo naoružanje pripadnika VS - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

INTEZIVNO NAORUŽAVAMO VOJSKU

- Vojska Srbije se intenzivno oprema i naoružava jer mora uvek da bude spremna da zaštiti svaki deo naše teritorije, ali i Srbe bez obzira gde žive - rekao je Vulin tokom prikaza naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja.

Vulin je naglasio da Srbija kao vojno neutralna zemlja mora da bude spremna za svaku nevolju i da bude sama u stanju da ostvari svaku funkciju i da ima svaku sposobnost koju imaju, kaže, daleko veće i bogatije vosjke.

- Pošto nismo članica NATO pakta ili bilo kog drugog vojnog saveza, mi moramo da budemo u stanju da odgovorimo na svaki izazov - rekao je Vulin.

Vulin u Vojnotehničkom institutu - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

O PUTINOVOJ POSETI

- Srbija i Rusija imaju vojnotehnički sporazum koji se uspešno sprovodi u skladu sa onim što je dogovoreno - rekao je ministar Vulin.

- Znate, kada vojske razgovaraju i kada države razgovaraju imaju načina da kažu sta je potrebno jedni drugima i o tome ćemo razgovarati kada i ako bude bilo potrebe - rekao je Vulin odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, kada je u pitanju njegov resor.

Vulin - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar je naglasio da Srbija i Rusija imaju sporazum o vojnoj tehnickoj saradnji koji se, kaže, izuzetno uspešno sprovodi.

- Sve što je dogovoreno je i obezbeđeno u rokovima kako je rečeno da će biti. To ste mogli da vidite i na vežbi ''Vek pobednika'', gde smo posle mnogo godina mogli da vidimo osam ispravnih migova 29 - naveo je Vulin.

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, na pitanje novinara da li možemo očekivati nešto novo od posete Putina, kaže: naravno da očekujem.

- Mi smo već kupili dosta savremenog naoružanja i podigli dobar deo kapitalnih borbenih sposobnosti odgovarajućim nabavkama iz sistema naoružanja Ruske Federacije - naveo je Miloradović.

Nenad Miloradović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takođe, podsetio je da smo dobili i značajne donacije, osam aviona mig 29, i da je potpisan ugovor o donacijama 30 tenkova čije se isporuke, kaže, očekuju tokom ove godine.

- Očekujemo još dobrih vesti iz Ruske Federacije - kazao je Miloradović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA