≫ 

Održan novi protest građana i dela opozicije pod nazivom "Jedan od pet miliona"

Ove subote, govornici su bili glumac Branislav Trifunović i predsednica NVO Evropski pokret sa KiM Rada Trajković

  • 94

Šesti po redu protest pod sloganom "Jedan od pet miliona" održan je u Beogradu. Počeo je okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta, u 18 časova, posle čega je usledilo obraćanje govornika i šetnja po centralnim gradskim ulicama.

Na protestu su bili i političari Zoran Lutovac, Boško Obradović, Zoran Živković, Aleksandra Jerkov, Dušan Petrović, a sa razglasa je odjekivalo "Izađi i bori se". Mnogi građani su nosili transparente, a među njima i "Mi smo uz narod", "Ima nas 5 miliona", "Počelo je".

Govornici su bili Branislav Trifunović i predsednica NVO Evropski pokret sa KiM Rada Trajković, a glumac se prvi obratio okupljenim građanima.

- Ovo je zemlja za nas a ne za lopove, prevarante, one koji kradu i uzimaju - rekao je na početku i obavestio prisutne da su iz Kraljeva krenuli ljudi pešice kako bi bili 16. januara na protestu koji se organizuje povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića.

Foto: Nikola Tomić

Trifunović je pozvao sve da dođu tog dana da odaju poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću, ali "bez pištaljki".

- Da mu mirno odamo poštu. Čoveku koje je 20 dana pred smrt rekao "Ima nas više". Stalno ćemo pitati ko je ubio Olivera - rekao je Trifunović.

Rada Trajković je, govoreći o ubistvu Ivanovića, rekla da je "tuga u nama".

- Ono što je Oliver govorio, mi smo komšije koje možemo da živimo zajedno. To su pokazali i Albanci koji su izašli da ga isprate. I na kraju su ubili Olivera, najboljeg među nama - rekla je Rada Trajković.

Večeras se šeta i u Kragujevcu, Kuršumliji, Nišu, a kako je najavio Branislav Trifunović, šetaće se i u Novom Sadu i Požegi. Posle obraćanja, okupljeni su krenuli u šetnju ulicama Beograda i uputili se ka zgradi Radio televizije Srbije.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Učesnici protesta zaustavili su se kod zgrade Radio televizije Srbije, gde su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su "osramotili novinarsku profesiju".

Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent "Počelo je". - Ostaćete upisani u istoriji kao odgovorni za sunovrat slobode medija i propast novinarske profesije - rekli su organizatori draganu Bujoševiću i Nenadu Lj. Stefanoviću.

Nakon pauze, nastavljena je šetnja ulicom Kneza Miloša, gde su okupljeni kod Beogradjanke u kojoj je sedište televizije Studio B, skandirali "Barbara, javi se".

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Protest je završen povratkom ispred Filozofskog fakulteta, a sledeće okupljanje, kao što je više puta najavljeno, biće održano 16. januara.

Neki od ranijih zahteva protesta koje organizatori navode, između ostalih su, pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS Dragana Bujoševića i urednika RTS Nenada Lj. Stefanovića.

Prvi protesti najpre u Kruševcu a zatim u prestonici pod sloganom “Stop krvavim košuljama” održani su nakon napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ko to tamo peva

    13. januar 2019 | 01:23

    Nije poenta Ko ce biti na vlasti,vec da politicari konacno postanu svesni da su zamenjivi... I jedni I drugi I treci... Prvo su nas zamajavali sa “Crvenima”,pa su dosli “zuti” I sad su “plavi “,sve mi se cini da ovih 29 godina jedemo ista govna,a niko da shvati poentu! U Rumuniji jedno ubistvo u toku dana I ministar policije podnese ostavku,a kod nas?!To je Samo Zato sto je Causeku platio glavom,I znaju da bi I ostali.Ovde svi imaju putera na glavi I Nikom nista!

  • miki

    12. januar 2019 | 20:27

    pokazatelj nemoći SZS.

  • Helena

    12. januar 2019 | 21:41

    Sve ih je manje,a oni se hvale..cime bre?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA