≫ 

Komandant zločinačke OVK saslušan u Hagu: Ovo su prve reči koje je Mustafa izgovorio pred Specijalnim sudom (VIDEO)

Za sredu je zakazano isptivanje Samija Ljuštakua, takode bivšeg komandanta OVK

  • 1

Rustem Mutafa, prvi od bivših pripadnika tzv. OVK, saslušan je danas Specijalnom tužilaštvu u Hagu o okolnostima pod kojima su se dogodili ratni zločini te paravojne formacije tokom i posle sukoba na Kosovu i Metohiji, javlja RTS, pozivajući se na prištinske medije.

Kako se navodi, završen je prvi deo saslušanja Mustafe, koji je na ulasku u zgradu Specijalnog suda rekao da se ne oseća krivim.

Za sredu je zakazano isptivanje Samija Ljuštakua, takode bivšeg komandanta OVK.

Mustafa i Ljuštaku bili su važni komandanti operativnih zona na Kosovu u toku oružanog sukoba, a posle rata su ostali aktivni na kosovskoj političkoj sceni u okviru Demokratske partije Kosova, na čijem celu je donedavno bio aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, a sada je vodi Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine, prenosi RTS.

Mustafa je posle rata bio poslanik kosovske skupštine, a Ljuštaku je godinama bio gradonačelnik.

Izvestilac Evropskog parlamena Dik Marti Foto: Wikipedia/www.parlament.ch

Poznatiji kao komandant Remi, Musafa je na ulasku u zgradu Specijalnog suda rekao da se ne oseća krivim i da je došao da odgovori na poziv Suda koji ispituje tvrdnje izvestioca Evropskog parlamena Dika Martija, preneo je Zeri.

- Ja ću odgovoriti na sva pitanja koja će tužilac postaviti u vezi sa mojim poslovima u vezi sa navodima - rekao je Mustafa, prenela je Koha.

Nešto posle 17 sati završen je prvi dan saslušanja bivšeg komandanta Lapa tzv. OVK, Rustema Mustafe - Remija u Specijalnom tuzilaštvu u Hagu, a nastavak sledi sutra, javili su prištinski mediji.

Remi je prvi bivši pripadnik tzv. OVK koji je saslušan u haškom Specijalnom sudu. Saslušanje je počelo u 10 sati, a Mustafa je zgradu suda napustio nešto posle 17 sati.

Po izlasku iz suda on je odbio da daje bilo kakve izjave.

I iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva za KTV su rekli da neće davati nikakve izjave nakon saslušanja osumnjičenih, prenela je Koha onlajn.

Sa Mustafom u Hag je otputovao i njegov saborac Sami Ljuštaku, koji je poziv dobio za 16. januar.

Mustafa je bivši komandant OVK za regiju Lab.

Specijalizovano tužilaštvo je formirano da istraži zločine pomenute u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i da odgovorne procesuira pred Specijalizovanim većima Kosova, sa sedištem u Hagu.

Predsednik Udruženja veterana tzv. OVK, Hiseni Gucati, izjavio je da će haško Specijalno tužilaštvo na saslušanje pozvati najmanje 100 bivših prpadnika tzv. OVK o okolnostima ratnih zločina koje je ta paravojska počinila tokom i posle rata nad Srbima i lojalnim Albancima.

Foto: Wikipedia/Sgt. Craig J. Shell, U.S. Marine Corps

Gucati je gostujući u centralnoj emisiji prištinske televizije T7 rekao da će poslednja grupa bivših pripadika tzv. OVK u Hag otputovati 4. februara.

On je rekao da su mnogi iz različitih delova Kosova već prmili pozive.

Za njega je, kazao je, neprihvatljivo šta se događa tokom tih saslušanja.

- Za nas je neprihvatljivo, to će trajati do 4. februara kada će ići poslednja grupa - rekao je Gucati i dodao da se "borci OVK" ne boje pravde, prenela je GazetaExpres.

On ne veruje da se komandanti tzv. OVK plaše pravde i veruje da neće bežati sa Kosova, jer, kako kaže, oni se "bore za ovu zemju".

Smatra, međutim, da je Specijalni sud nepravedan i da će on, kako kaže, izjednačiti "žrtvu sa zločincima, a to su Srbi".

Neki od pozvanih u Hag, kazao je, su i članovi Udruženja veterana čiji je on predsednik.

- Znamo imena onih koji su prijavili da su dobili pozive, ali postoje i oni koji to nisu obelodanili - rekao je.

Prema njegovim rečima, to su vojnici različitih nivoa.

Ima ih, kaže, iz Dukađinija, Paštrika, Papa i Drenice i zna da za njih četvoricu već postoje optužnice.

- Četvorica su već podignute optužnice i oni neće biti saslušavani. Sud poziva samo one koji su osumnjičeni - rekao je Gucati uveren da će se svi oni, kako kaže, "otarasiti ove zamke".

Izrazio je žaljenje zbog toga što je Specijalni sud formiran na osnovu odluke kosovskog parlamenta i glasova kosovskih poslanika.

Ta odluka im je, kaže, vezala ruke i onemogućava ih da izađu na proteste.

Printskrin: SensServis Agencija

Portparolka EU Maja Kocijančić je povodom saslušanja prvih svedoka u Specijalnom sudu za ratne zločine u Hagu poručila da sud "radi svoj posao”, a da je EU jasna kada se radi o pomirenju u regionu i pitanjima ratnih zločina.

- Nije na meni da komentarišem rad Suda. Sud radi svoj posao. U širem kontekstu, kada je reč o odnosima EU i regiona, pomirenje jeste jedan od ključnih principa - poručila je Kocijančić.

Ona nije odgovorila na pitanje Tanjuga kako vidi mogući uticaja ovog suda na nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali je naglasila da EU ima ”jasne pozicije” kada su u pitanju ratni zločini bez obzira gde da su počinjeni.

VIDEO: Dvojica OVK zločinaca otputovali u Hag

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki

    15. januar 2019 | 08:00

    E sad cemo vidjeti pravednost suda, a nasi Institute trebaju da podnesu sto vise dokaza i svedoka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA