Šta Nemačka kaže o saradnji Srbije i Rusije? Ambasador Šib odgovara: Znate šta je najvažniji uslov za EU

Beograd i Priština trebalo bi da dođu do dogovora i normalizacije i na njima je kako će taj sporazum izgledati - odgovorio je Šib

  • 6

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je rešavanje pitanja Kosova jedan od najvažnijih uslova za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao i da se od Srbije da bi postala članica ne traži da ne sarađuje s Rusijom.

- Tačno je da se pitanje Kosova mora rešiti pre ulaska u EU i da je to jedan od najvažnijih uslova koje treba ispuniti za članstvo. Beograd i Priština trebalo bi da dođu do dogovora i normalizacije i na njima je kako će taj sporazum izgledati - odgovorio je Šib na pitanje u intervjuu za današnje "Večernje novosti" da li će uslov Srbiji biti da prizna nezavisnost Kosova.

Tomas Šib - FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

On je takođe, povodom mogućnosti da se u pregovore uključe "novi igrači", poput SAD i Rusije, ponovio stav Berlina da Beograd i Priština vode dijalog u kome posreduje EU i da takav format treba i da ostane.

Nemački ambasador istakao je i da se od Srbije ne traži da ne sarađuje s Rusijom da bi postala članica EU.

- I Nemačka i EU sarađuju s Rusijom. Očigledno je da Rusija trenutno nije ''lak'' partner, ali naravno da su dijalog i saradnja važni. Znači, ne tražimo da ne sarađujete s Rusijom kako biste postali članica EU - rekao je Šib.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. januar 2019 | 10:00

    STA MOZE NEMACKA DA KAZE KAD I SAMA SA RUSIJOM I KINOM SKLAPA BIZNIS U STOTINAMA MILIJARDI EURA-DOLARA!!! NEMACKA ZIVI OD IZVIZA SVOJE ROBE NA TA TRZISTA I ZATO JE MOTOR EU!!

  • Cika Velja

    15. januar 2019 | 10:28

    Pa valjda imati prijatelja nije greh?

  • Aleksandar

    15. januar 2019 | 11:10

    Koja EU...potpisivanje sporazuma sa Evroaziskim zemljama isključuje Srbiju sa puta prema EU...tako da možeš pakovati kofere pa za Berlin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA