U Prištinu stigao Trampov zahtev! Haradinaj nastavlja po svom: Ako sporazum ne postignemo do 2022, takse ostaju

Ako obe zemlje (Srbija i Kosovo) ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti rešeno - rekao je Haradinaj

  • 93

Premijer privremenih pristinskih institucija, Ramuš Haradinaj, potvrdio je danas da su SAD zvanično zatražile da Prištine da ukine nametnute stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i ponovio da se to neće dogoditi dok se ne postigne sporazum, kojim će Srbija priznati kosovsku nezavisnost.

Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je američki stav o taksama na robu iz Srbije dobio preko ambasadora SAD u Prištini, Filipa Kosneta.

- Ambasador je izrazio stav američke vlade o zahtevu za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtev. Međutim, oni su svesni da mi nemamo prava da komentarišemo njihove stavove - rekao je Haradinaj nakon sednice vlade, prnela je GazetaExpres.

Uprkos američkom zahtevu i zaprećenim sankcijama Prištini, Haradinaj tvrdi da će ovako uvećane takse ostati do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao priznavanjem jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti od Srbije.

Haradinaj - Foto: Tanjug/AP

Dosadašnji trogodišnji dijalog koji su Beograd i Priština vodili u Briselu, Haradinaj je nazvao "cirkusom" i dodao da do sada postignuti efekti nisu vredni vraćanje taksi na stari nivo.

Ponovio je da je Priština spremna da danas suspenduje takse ako bi imala dogovoreni sprazum.

- Nema toga što bi moglo da zameni sporazum. Ali, pre nego što postignemo dogovor o priznanju, nema nikakve logike da ukinemo takse. Ako je sporazum sveobuhvati, neću dozvoliti da takse budu suspendovane sve dok god on ne bude potpisan. Svrha uvedenih taksi i jeste potpisivanje sporazumam o priznanju kosovske nezavisnosti - kazao je Haradinaj.

Očekuje, kaže, da sporazum sa Beogradom o međusobnom priznanju bude postignut, a ako se to ne dogodi ni do 2022, takse će ostati na snazi.

- Ako obe zemlje (Srbija i Kosovo) ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti rešeno - rekao je Haradinaj.

Prištinska Koha onlajn je prenela da je Haradinaj kazao da SAD nema stav kada je u pitanju razgraničenje Srbije i Kosova, odnosno razmena teritorija.

On smatra da svako ko se zalaže za nepoštovanje odluke od 17. februara 2008. o "priznanju nezavisnosti Republike Kosovo" u sadašnjim granicama i razmišlja o nečem što nije predviđeno kosovskim ustavom treba da završi u zatvoru.

Tvrdi i da ima direktnu komunikaciju sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Oni su, tvrdi, rekli da zbog toga ne treba da bude paranoican iz straha da će to biti tema dijaloga, jer time blokira "pozitivne opcije".

- Poštujem Ameriku kao Kosovo. Proglasili smo Kosovo državom 17. februara (2008). Ovo Kosovo ima ljubav prema Americi. Ali mi ne možemo preći preko tog datuma i nije logično preći preko sebe samih da bismo razgovarali o toj temi. Svako od nas. Mi imamo ustav. Ako delegacija za dijalog izađe iz Ustava, treba ih strpati u zatvor - rekao je Haradinaj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    15. januar 2019 | 19:02

    Haradinaj nastavlja po starom jer ne zivi u realnosti.Njegovo ponasanje pokazuje da ce zauvek biti problematican i zao covek.

  • Raša

    15. januar 2019 | 21:13

    Kad tad Haradinaj će ostati bez podrške Amerike, i tad će završiti pravo u zatvoru.

  • Kosta

    15. januar 2019 | 21:33

    Haradinaj se verovatno do sada uverio da takes nisu donele nikakv efekat. Samo se novac koji je Priština ogla da prihoduje prelio u privatne džepove. Umesto da roba ulazi legalno I da se prihoduje porez, sada ilegalnim kanalima nalazi put do potrošača. Ucene o ukidanju neće kod nas proći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA