≫ 

Takse bi mogle biti ukinute u narednih nekoliko dana? Prištinski mediji o "taktičkom povlačenju" Ramuša Haradinaja posle ultimatuma SAD

Zeri navodi da je nakon upozorenja SAD, Ramuš Haradinaj "počeo da se povlači"

  • 22

Stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH mogle bi biti ukinute za nekoliko dana, piše prištinski Zeri onlajn, pozivajući se na svoje izvore, koji tvrde da je vlada Ramuša Haradnaja pokrenula "taktičko" povlačenje.

Prema istom izvoru iz vladajuće koalicije, Haradinaj je međunarodnim partnerima rekao da, ako oni mogu da garantuju da će Srbija priznati kosovsku nezavisnost, on može odmah da povuče odluku o taksama.

To isto je Haradinaj rekao i juče na konferenciji za novinare, kada je potvrdio da je dobio upozorenje SAD zbog taksi i potvrdio da neće ići ni ove godine na Molitveni doruča, jer mu je odbijen zahtev za dobijanje američke vize.

Zeri navodi da je nakon upozorenja SAD, Haradinaj "počeo da se povlači".

Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, prištinski analitičari upozoravau da bi institucionalni lideri trebalo da budu oprezni u retorici, nakon što je Amerika poslala zahtev za ukidanje nametnutih taksi Srbiji i BiH.

Prema njihovim rečima, najmoćnija država na svetu neće odustati i podržati Kosovo, ali nedavni događaji, kako kažu, pogoršavaju odnose sa najvećim saveznikom u zemlji, piše list Zeri.

Poput Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Država (SAD) u posljednjih nekoliko dana zatražile su od kosovskih institucija da što je pre moguće uklone 100 odsto uvćane takse na poljoprivredne proizvode iz Srbije.

Portal konstatuje da vlada u vezi sa ukidanjem taksi i vraćanjem njihovog nivoa na staro još nije donela nikakvu odluku, a Haradinaj je juče novinarima reka da, ako Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, ta mera će ostati na snazi 2022.

S obzirom na to da su uvećane takse već uticale na to da Haradinaj ne dobije vizu za Ameriku, poznavaoci prilika, navodi Zeri, procenjuju da takva kretanja mogu ozbiljno da naruše odnose Prištine sa SAD.

Video: Rama i Haradinaj slave nakon zajedničke sednice dve Vlade

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA