≫ 

Neprobojni "dijamant" za ruskog predsednika: Ko je ko u pratnji koja će čuvati Putina u Beogradu (INFOGRAFIKA)

Ruska prethodnica danas je još jednom obišla planiranu rutu kretanja kojom će sutra u Beograd proći Vladimir Vladimirovič Putin, ali i sve alternativne pravce i snajperska mesta

  • 19

Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf/Shutterstock

Najmanje 20 vozila srpske policije i njenih specijalnih jedinica nalaziće se u neposrednoj pratnji "zveri", blindiranog automobila predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina prilikom njegove sutrašnje jednodnevne posete Srbiji.

Više od meseca dana sve bezbednosne službe MUP Srbije, BIA i Vojske Srbije rade na terenu kako bi poseta ruskog predsednika prošla u najboljem redu. Nekoliko nedelja pre dogovorene posete, u Beograd je stigao i ruski tim Federalne službe obezbeđenja (FSO) koja je zadužena za bezbednost prvog čovek Rusije.

Ruski i srpski timovi proteklih nedelja vršili su zajedno i odvojeno bezbednosnu proveru i pripremu vozača, tehnički pregled vozila, analizirali su bezbednosne karakteristike trasa i odredili rezervne, odnosno alternativne pravce za evakuaciju u slučaju vanrednih okolnosti, kao i snajperska mesta duž trase kretanja kolone.

Specijalna mesta za snajpersko osmatranje i praćenje dronova Foto: I. Č./Telegraf.rs

Snaperisti specijalnih jedinica MUP i ruskog FSO na terenu Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ruska predvodnica u toku današnjeg dana opet je osmotrila celu trasu kretanja, posebno moguće „kritične tačke“ (opasne krivine) i „uska grla“ (radove na putu,

mostove, tunele...). Posebne mere su predviđene za ometanje mobilne telefonije i za dronove. Oko 5.000 ljudi trenutno je angažovano na organizaciji posete predsednika Rusije.

SASTAV I RASPORED VOZILA U PUTINOVOJ KOLONI

MOTOCIKLI

Motocikli (jedan ili više) koristiće se za kontrolu i regulisanje saobraćaja

ČISTAČ

Policijsko vozilo opremljeno uređajima za davanje svetlosne i zvučne signalizacije. Kretaće se jedan do dva minuta ispred kolone vozila pod pratnjom kako bi izvršilo proveru trase kretanja. Ukoliko je potrebno, isključuje vozila iz saobraćaja tako što bez zaustavljanja, davanja zvučne i svetlosne signalizacije, kao i signaliziranjem stop-tablicom kroz prozor službenog vozila, usmerava vozila ka zaustavnoj traci, ili ih sklanja sa ulice.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

VOĐENJE

Policijsko vozilo sa vidnim policijskim oznakama, opremljeno uređajima za davanje svetlosne i zvučne signalizacije. Kreće se nesporedno ispred kolone vozila pod pratnjom i koristi se za kontrolu saobraćaja i navođenje kolone vozila pod pratnjom. Ukoliko je potrebno isključuje vozila iz saobraćaja, kao i „čistač“. U njemu se nalazi rukovodilac saobraćajnog obezbeđenja, kao i pripadnik neposredne fizičke zaštite Putina, koji ima direktnu komunikaciju sa rukovodiocem

tima.

PRVI PRATILAC U VIP (GLAVNOM) VOZILU

Prvi pratilac se nalazi u glavnom vozilu na suvozačevom sedištu i zadužen je da svojim telom zaštiti Putina prilikom ulaska u vozilu, a prilikom njegovog izlaska iz vozila da otvori vrata, u toku vožnje razgovara sa njim i o njegovim zahtevima obaveštava šefa obezbeđenja, a u slučaju da nije moguća komunikacija sa šefom obezbeđenja, samostalno odlučuje o primeni mera.

PRATIOCI

Foto: Profimedia/AFP

Pratioci imaju isti zadatak kao i lični pratilac, a to je zaštita Putina od eventualnog napada. Smešteni su u prednjem i zadnjem „S“ vozilu. Zaduženi su da upoznaju kompletan plan obezbeđenja, imaju vozačku dozvolu „B“ kategorije, da budu u pripravnosti za preuzimanje vozačke funkcije, da tokom vožnje osmatraju prostor po zonama odgovornosti i o uočenim nepravilnostima obaveštavaju ostale članove tima, izdaju naređenja preko megafona ostalim

učesnicima u saobraćaju, pružaju prvu pomoć, vrše ad hoc protivdiverzione preglede vozila i da budu u neprekidnoj komunikaciji sa šefom obezbeđenja.

"S" AUTOMOBILI

Prateći, bezbednosni „S“ automobili: prednji i zadnji su policijska službena vozila bez vidljivih policijskih oznaka, koji su opremljeni uređajima svetlosne i zvučne signalizacije. Kreću se na bliskom odstojanju ispred i iza „glavnog vozila“. Tim vozilima štiti se VIP vozilo od napada. U njima se prevoze pripadnici tima za obezbeđenje. Ukoliko se u sastavu kolone vozila pod pratnjom ne nalazi rezervno vozilo, jedno od „S“ vozila služi kao rezervno „glavno“ vozilo.

RUKOVODILAC TIMA - KOMANDNO VOZILO

Rukovodilac tima rukovodi svim članovima tima u koloni vozila pod pratnjom. Mesto rukovodioca tima u koloni vozila pod pratnjom nalazi se u zadnjem „S“ vozilu na mestu suvozača ili rezervnom glavnom vozilu. Zadužen je za prikupljanje podataka o trasi kretanja, bira glavnu i rezervnu trasu, pravi njihov

plan, komunicira sa prethodnicom, određuje formacije vozila, tip vozila, priprema pratioce i vozače, na vezi je sa Dežurnim operativnim centrom Jedinice za obezbeđenje, kad Putin izađe iz vozila stara se da se vozila postave tako da omoguće brz pokret, organizuje neprekidno obezbeđenje vozila...

Foto: Profimedia

GLAVNO VOZILO

Putin će se kroz Beograd provozati u svojoj "zveri", blindiranim vozilom, a više o njemu pogledajte OVDE.

KET- TIM ZA PROTIVNAPAD

„CAT“ (counter assault team – tim za protivnapad) ili „KET“ timovi su posebne organizacije forme angažovanja pripadnika specijalnih jedinica. U konkretnom slučaju biće angažovani pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). U slučaju ugroženosti štićene ličnosti za odbranu koriste vatreno oružje, pri čemu omogućavaju i brzu evakuaciju kolone vozila pod pratnjom sa mesta napada. Članovi ovog tima, sa specijalnim vozilom i opremom kreću se iza rezervnog „glavnog vozila“.

Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

ZATVARANJE

Policijsko vozilo sa vidljivim policijskim oznakama, koje je opremljeno uređajima za davanje svetlosne i zvučne signalizacije. Služi za zatvaranje formacije kolone vozila pod pratnjom, kao i za kontrolu i regulisanje saobraćaja. Sprečava preticanje kolone i ubacivanje u kolonu drugih automobila

PROTOKOL

Vozilo koje služi za prevoz službenika protokola državnih zvaničnika. Može ih biti i više u vavisnosti broja funkcionera

HITNA POMOĆ

Vozilo za medicinsko obezbeđenje je alternativno vozilo za medicinsku evakuaciju (medicinski prihvat i zbrinjavanje)

Foto-ilustracija: Telegraf

VOZILO ZA PD PREGLED I BH ZAŠTITU

U njemu se nalazi specijalizovana ekipa za protiv-diverzioni pregled i biološko-hemijsku zaštitu opremljeno sofificiranim uređajima.

MAMAC I DVOJNIK

Najvažnija mera za zaštitu ličnosti prilikom putovanja automobilom je da o programu putovanja zna samo najuži krug lica. Praktikuje se i korišćenje automobila iste marke, boje i tipa tzv. dvojnika, kako se ne bi znalo tačno u kojem je automobilu štićena ličnost. Takođe, primenjuje se lažna kolona vozila pod pratnjom u kojoj se ne nalazi štićena ličnost, i ona može poslužiti kao mamac.

"BOKS" U KOLONI, "DIJAMANT" U ŠETNJI

Ruska Federalna služba obezbeđenja, kako saznajemo, procenila je da je za Beograd najadekvatnija takozvana "boks" formacija zaštite glavnog vozila gde će se nalaziti Putin. Vozila iz neposredne pratnje ("S" automobili na grafici) svojim rasporedom faktički zatvaraju prilaz vozilu sa svih strana.

Mikhail Klimentyev

Prilikom izlaska iz vozila, ruski predsednik naći će se u takozvanoj formaciji "dijamant". Ovaj način obezbeđenja Putina sastoji se od najmanje četiri pratioca. Po jedan sa leve i desne strane i po jedan napred i pozadi. U modifikovanoj formaciji koja će biti primenjena u Beogradu, uz Putinovog šefa tima koji se nalazi njemu iza leđa, biće i srpski pratilac/telohranitelj. Oni se nalaze na korak, dva od Putina. Naš pratilac opremljen je najčešće "glokom" 9mm, a ruske kolege pištoljima ruske proizvodnje i automatskim "stečkinom"

Ovaj sistem omogućava efikasnije osmatranje situacije sa strane i u pravcu kretanja štićene ličnosti. Ovde osmatranje vrše pratioci koji se nalaze sa strane, dok pratilac koji se nalazi sa zadnje strane štićene ličnosti, prati situaciju iza njegovih leđa. Ova formacija omogućava šefu tima da više pažnje posveti samoj ličnosti npr. u smislu razgovora.

Printskrin: Youtube/Baynetna

Drugi, srednji krug se utvrđuje na daljini od oko 20-25 metara od štićene ličnosti. Čine ga pripadnici neposredne pratnje u uniformi i civilnom odelu i pokrivaju sva potencijalna mesta ugrožavanja i omogućavaju nesmetano kretanje lica koja se nalaze uz štićenu ličnost. Takođe su opremljeni kratkim oružjem.

Treći, spoljni krug formira se na na različitoj udaljenosti, od 100 do 800 metara u zavisnosti od konfiguracije terena, kako bi pokrio zonu dometa

savremenog oružja. Sačinjavaju ga pripadnici polcije i vojske naoružani dugim oružjem, u uniformi i civilnom odelu. Pripadnici ovog kruga predstavljaju

posrednu zaštitu.

VIDEO: Ovo su sve Putinove posete Srbiji

VIDEO: Bogosavac:Biće zabranjen svaki vid saobraćaja na trasi kretanja štićene ličnosti

(I. Č./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirka

    16. januar 2019 | 17:10

    Brate Putine, srbi u tebe gledaju kao u Boga, ti si nam zadnja nada protiv svetskog zla

  • Aca

    16. januar 2019 | 16:32

    Ljudina i velicina koju svet odavno nije imao!!!

  • Retro

    16. januar 2019 | 17:54

    E, što on '99 nije bio predsednik Rusije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA