≫ 

NATO nema problem sa vojnom neutralnošću Srbije: Kako Alijansa vidi saradnju sa našom zemljom?

NATO je pomogao da se u Srbiji unište velike količine mina, zastarele municije i lakog naoružanja - podsetio je šef NATO vojne kancelarije

  • 1

Šef NATO vojne kancelarije za vezu Ćezare Marineli izjavio je za Tanjug da su odnosi NATO i Srbije dostigli veoma visok standard.

- Svedoci smo veoma praktične saradnje koja, rekao bih, donosi dobrobit ne samo Srbiji, već i NATO, uvek uz poštovanje srpske politike vojne neutralnosti, koju smo priznali, nema problema u vezi sa tim - kazao je Marineli Tanjugu na prijemu povodom 12. godišnjice rada kancelarije za vezu u Beogradu.

On je naveo da NATO i Srbija sarađuju na "veoma praktičan način" i podsetio da je NATO pomogao da se u Srbiji unište velike količine mina, zastarele municije i lakog naoružanja, kao i da je Alijansa finansirala obuku hiljada bivših pripadnika srpskih vojnih snaga za otvaranje malih preduzeća.

- Mi takođe sarađujemo u programima naučnog partnerstva. Sarađujemo na naučnom polju, od razvoja biogoriva do napredne robotike - rekao je Marineli.

Šef NATO vojne kancelarije za vezu Čezare Marineli izjavio je da su odnosi NATO i Srbije dostigli veoma visok standard-FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

On je takođe podsetio da je pre nekoliko meseci Srbija je bila domaćin najveće civilne vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija pod nazivom „SRBIJA 2018", na kojoj je sarađivala sa Evroatlantskim centrom za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRČ) pri NATO.

- Uloga Srbije kao domaćina ove vežbe bila je veoma, veoma dobra - naveo je Marineli.

On je dodao da je, kao kontaktna ambasada NATO u Srbiji, grčka ambasada u Beogradu igrala važnu ulogu u daljem razvoju odnosa između NATO i Srbije, a da je NATO vojna kancelarija za vezu blisko sarađivala sa grčkom ambasadom i pozdravlja nastavak saradnje sa norveškom ambasadom, koja je sledeća kontaktna ambasada NATO u Srbiji.

- Njihova uloga je da poboljšaju dijalog, da sprovode javnu diplomatiju, da informišu srpsku javnost o tome šta je NATO, šta NATO radi i da širi mnogo više znanja o tome šta NATO zapravo radi na terenu. Mislim da smo uradili prilično impresivan posao poslednjih godina kako bismo razvili zajedničko razumevanje o zajedničkoj dobrobiti po NATO i Srbiju - zaključio je Marineli.

Video: Vojna vežba "Vek pobednika 1918-2018" na poligonima od Titela do Pešterske visoravni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    16. januar 2019 | 14:41

    "Војном неутралношћу кажете"? Па Србија није неутрална. Има војну базу једне стране силе на својој територији. И војске неколико држава на целој територији те административне области. С обзиром да није проглашена окупација те територије, то значи.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA