Putin će sutra saopštiti stav o Kosovu: Najava uoči dolaska u Beograd

Rusija veruje da bilo kakvo rešenje mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i potvrđeno u Savetu bezbednosti UN

  • 4

Predsednik Rusije Vladimir Putin izneće tokom sutrašnjih razgovora u Beogradu stav Moskve o Kosovu.

- Taj stav je jasan, konzistentan i zasnovan na međunarodnim i pravnim okvirima, uključujući i one koji se nalaze u Rezoluciji SB UN 1244 - rekao je uoči Putinove posete njegov pomoćnik Jurij Ušakov.

Kako je rekao, Rusija će podržati zadovoljavajuće obostrano prihvatljivo rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština, ali Rusija veruje da bilo kakvo rešenje mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

- Ono (rešenje) treba zaista da bude sprovedeno - rekao je Ušakov, preneo je Tass.

Ušakov - Foto: Wikipedia/ Dzerod

On je na konferenciji za novinare u Moskvi ukazao da se sitacija na Kosovu, ionako teška, dodatno iskomplikovala u poslednje vreme zbog uvođenja taksi i odluke o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Ušakov je to nazvao provokatovnom potezima kosovskih Albanaca.

- To su stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH. To je i decembarska odluka tzv. kosovskog parlamenta o usvajanju zakona o transfomaciji snaga bezbednosti u vojsku. To predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN - rekao je Putinov pomoćnik.

On je naveo i da će u ruskoj delegaciji biti i šef diplomatije Sergej Lavrov, vicepremijer Jurij Borisov, ministar energetike Aleksandar Novak, ministar tehnološkog razvoja Konstantin Noskov, ministar rada i socijalne zaštite Maksim Topiljin, ministar ekonomskog razvoja Maksim Oreškin, šef "Gasproma" Aleksej Miler, direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov, zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

VIDEO: Sve dosadašnje Putinove posete Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    16. januar 2019 | 20:23

    Jasna poruka EU sa njegovim dolaskom.pa posle Makrona da vodimo ko dripca.velikog brata Vladimira ceka 100000 ljudi .

  • no

    16. januar 2019 | 19:04

    Ne razumem... pa covek dolazi al ne s namerom da resi sve nase probleme... cemu tolika prasina...zna taj dobro kakva nam je vlast cak i bolje od nas...mozda umulja neko naoruzanje il kupi neku unapred pripremljenu raspalu fabriku...

  • RODJAK

    16. januar 2019 | 19:12

    MA NE LOZITE SE KOJI PUTIN ZABOLE NJEGA KO I SVE DRUGE ZA NAS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA