Šta je Jadranka Joksimović poručila Srbima, EU i Rumuniji o evropskim integracijama: Tri srpske poslovice i tri poruke za zvaničnike (FOTO)

Joksimović je na prijemu koji je organizovala ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa povodom rumunskog predsedavanja, koje je počelo 1. januara, rekla da je ta zemlja još jedan prijatelj proširenja na Balkanu i Srbiji poznata, bliska i prijateljska država

  • 0

Srbija neće odsustati od evropskih integracija bez obzira na zamor od proširenja u EU, rekla je sinoć ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović i poručila da Srbija očekuje da tokom rumunskog predsedavanja EU, do kraja juna, budu otvorena neka od poglavlja koja su spremna.

Joksimović je na prijemu koji je organizovala ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa povodom rumunskog predsedavanja, koje je počelo 1. januara, rekla da je ta zemlja još jedan prijatelj proširenja na Balkanu i Srbiji poznata, bliska i prijateljska država.

Ministarka je uz tri srpske poslovice poslala poruku Srbiji, kao zemlji kandidatu, Rumuniji, kao predsedavajućoj EU, kao i Evropskoj uniji.

- Za EU mislim da je, imajući u vidu brojne izazove, najbolja poslovica - ono što te ne ubije to te ojača. Za Rumuniju, imajući u vidu sve izazove sa kojima se suočava kao predsedavajuća - na muci se poznaju junaci. A za Srbiju i naše građane, imajući u vidu i brojne druge međunarodne okolnosti koje su se zakomlikovale najviše odgovara poslovica - Strpljen - spašen - rekla je Joksimović.

Ministarka je uz tri srpske poslovice poslala poruku Srbiji, kao zemlji kandidatu, Rumuniji, kao predsedavajućoj EU, kao i Evropskoj uniji-Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Navodeći da su izazovi pred EU deo jednog procesa transformacije i EU i međunarodnih pravaca politike, Joksimović je poručila da Srbija neće odustajati.

- Bez obzira na zamor od proširenja koji je pristutan i u zeljama članicama i kod kandidata, što se nas tiče, ako bude posustajanja kod EU u politici proširenja, sigurna sam da u Srbiji neće biti odustajanja - rekla je Joksimović.

Dodala je da je vlada spremna da u interesu građana nastavi ozbiljan, dugotrajan i najvažniji reformski proces koji je suštinski povezan sa procesom evropskih integracija.

Navela je da Srbija tokom šestomesečnog predsedavanja Rumunije, kao što je bilo i tokom predsedavanja Bugarske i Austrije, očekuje da pitanje proširenja, posebno Zapadnog Balkana, kao i Srbije, ostane jedan od pritoriteta na agenda predsedavanja.

- Izražavamo i zahvalnost Rumuniji na razumevanju koliko proces proširenja ima dodatnu dimenziju vrednosti za sve nas na Balkanu, koji nije samo reformski, nego i stabilizirajući proces u širem aspektu regiona Zapadnog Balkana - rekla je Joksimović.

Jadranka Joksimović i ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa- Foto:Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Ona je istakla da Srbija tokom rumunskog predsedavanja očekuje da bar na jednoj, ako nije moguće na dve međuvladine konferencije budu otvorena neka poglavlja za koja je Srbija spremna.

- Svesni smo da će na to uticati ne samo razlozi koje sam pominjala, već da će biti praćen i napredak u oblasti poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava - rekla je Joksimović i dodala da će Srbija ostati posvećana procesu integracija, posebno reformama koje se tiču vladavine prava, budući da zemlje članice posebno obraćaju pažnju na te važne reforme za jedno društvo.

Dodala je da će Srbija nastaviti da radi na tome ne samo zbog EU, već zato što je vlada obećala građanima efikasniju državu, više pravde, te navela da je sigurna da će ove godine biti završene važne reforme i doneti važni zakoni.

Joksimović je zahvalila EU i zemljama članicama jer su najveći i najvažniji strateški partner Srbije kada je reč o reformama, i to i kroz konktetnu pomoć kroz IPA fondove, kao i na tome što su najveći donor, investiror i trgovinski partner.

Sem Fabrici i Jadranka Joksimović-Foto:Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Ministarka je istakla da ankete urađene u poslednjih šest meseci pokazuju da 55 odsto građana Srbije podržzava evropske integracije i istakla da je zadovoljna tim brojkama.

- Na njih će uticati neki regionalni izazovi sa kojima se suočavamo, ali sam sigurna da će većina naših građana razumeti zašto je EU i dalje najbolji izbor za Srbiju - istakla je Jokismović i dodala da je sigurna da je Srbija dobar kandidat i važna zemlja u reigonu koja može da doprinese Evropskoj uniji.

- Ja obećavam i sebi i građanima da ću biti optimistična koliko je moguće. Treba da budemo strojivi i nadam se da će EU biti još više sigurna da Srbija i ovaj region zaslužuju svoju evropsku budućnost - rekla je Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA