SNS: Politički program SzS je promovisanje nasilja nad ženama (FOTO)

To je opasna politička poruka koja promoviše nasilje u našem društvu i mi smo se danas okupile da pozovemo civilni sektor i sve žene koje se bave javnim poslom da osude progon svih nas koje drugačije mislimo od SzS - kazala je Gojković

Članice Srpske napredne stranke
Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Promovisanje nasilja u društvu i nad ženama očigledno je deo političkog programa Saveza za Srbiju, ocenile su danas članice Predsedništva SNS i pozvale civilne sektor i sve koji se bave javnim poslom, da osude progon od strane čelnika SzS svih onih koji drugačije misle od njih.

Članica Predsedništva SNS Maja Gojković kazala je na konferenciji za novinare da je očigledna politika SzS-a da se promoviše nasilje, kao i da to pokazuje to što se svakoga dana šalju poruke ženama, koje drugačije misle, da su "kurve".

- To je opasna politička poruka koja promoviše nasilje u našem društvu i mi smo se danas okupile da pozovemo civilni sektor i sve žene koje se bave javnim poslom da osude progon svih nas koje drugačije mislimo od SzS - kazala je Gojković.

Dodala je da su svi svedoci da je jedan od čelnika SzS Sergej Trifunović juče brutalno napao novinarku Srpskog telegrafa, nakon čega je nastavio sa napadom tako što se izvinjavao kurvama što ih je poredio sa novinarkama.

- Ovo je samo još jedan u nizu napada na žene u našoj državi i sigurna sam da nije poslednji. Ovde smo kao predstavnice žene, kao predstavnice 51 odsto populacije i kao predstavnice ženskog pola koje se bave javnim poslovima da poručimo i kažemo stop nasilju nad ženama i da pošaljemo poruku da žene u Srbiji nisu kurve - istakla je Gojković.

Gojković - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ona je ukazala da veći deo javnosti, medija i civilnog sektora, kao i oni koji su zaduženi da brinu o rodnoj ravnopravnosti, nisu reagovali na te uvrede.

Dodala je da su napadi i uvrede na žene počele sa napadom na premijerku Srbije Anu Brnabić, kada je Veselinović pozivao na njeno silovanje, a nastavilo se tako što je Trifunović promovisao ideju da je predsednica Skupštine Maja Gojković fuksa.

- I to samo zato što imam drugačije mišljenje, zato što podržavam predsednika Aleksandra Vučića. Žrtva njihovog nasilja i verbalnog i fizičkog je i supruga Olivera Ivanovića koja nije želela da im se pridruži na jednom protestu, novinarke Pinka, Studija B. Svi smo zajedno i moramo da kažemo stop političkim programima SzS koje se odnose na žene - kazala je Gojković.

Gojković na konferenciji za medije u SNS - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Upitala je šta još treba da se desi da poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković reaguje, kao i da mediji počnu da pišu o fenomenu nasilja nad ženama koju promoviše SzS.

Osudila je ponašanje poslanica SzS koje ćute na tu temu, a vrlo su glasne kada se priča u Mreži žena u Parlamentu, koji je, prema njenom mišljenju, obesmišljena.

- Upozoravamo i žene koje obavljaju javne i važne poslove da ne treba da podstiču ovako ponašanje i omalovažavanje žena koje se ne slažu sa politikom SzS, a koju promovišu nasilnici koji očigledno bez programa imaju da ponude samo maltretiranje, ponižavanje žena. Očigledno je da je njihova poruka da je nama mesto na štajgi, u javnoj kući, da nismo za obavljanje javnih i važnih poslova - istakla je Gojković.

Navela je da je i predsednica opštine Stari grad Irena Vujović jedna od žrtvi nasilja, kao i da se u tom slučaju takođe naišlo na ćutanje većeg dela javnosti i civilnog sektora.

Podsetivši da je Slobodan Georgiev kazao da sve ljude koji su došli da pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save treba strpati u logor, Gojković je kazala da čelnici SzS pozivaju na linč ljudi koji se nalaze u SNS i svih onih koji ne misle kao oni.

Gojković na konferenciji za medije u SNS - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Članica Predsedništva SNS Nela Kuburović istakla je da gotovo svaki dan imamo primer kako će “siledžijski savez da se ponaša prema ženama”, što je počelo sa nasilničkim ponašanjem prema premijerki Srbije, a nastavilo se sa ponašanjem prema predsednici Skupštine.

- Gotovo svaki dan imamo primere kako će siledžijski savez da demosnstrira svoj program u oblasti vladavine prava i zabrani diskriminacije - kazala je Kuburović i dodala da nasuprot tome SNS demonstrira sve vreme nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja.

- Pokazali smo prethodnih godina da to nije samo na rečima, već smo to konkretizovali i konkretnim zakonskim rešenjima i upravo zahvaljujući inicijativi Aleksandra Vučića danas imamo zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje nešto više od 19 meseci, imamo nova krivična dela koja do sada nismo imali -polno uznemiravanje, proganjanje i zato pozivam državne organe da još jednom preispitaju da li u ovim slučajevima elemenata krivičnog dela - kazala je Kuburović.

Kuburović na konferenciji za medije u SNS -Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Istakla je da SNS neće stati na ovim zakonskim rešsenjima i da će nastojati da pokažu da nasilje ni u kojem obliku nije dozvoljeno i ne može da postane opšte prihvaćeno.

Kazala je da će se nastaviti sa radom na zaoštravanju krivičnog zakonika za svaki oblik nasilničkog ponašanja.

- Suština je nulta tolerancija prema svakom obliku nasilja - istakla je Kuburović.

Kuburović - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Funkcioner SNS Biljana Popović Ivković najoštrije je osudila uvrede koje su juče upućene novinarki i kazala da je i sama nakon što je juče reagovala i sama sam bila izložena linču.

- Pored toga što su nasilnici, Ðilas, Trifunović i drugi u SzS su i ženomrsci. Oni i njihovi sledbenici su juče poslali poruku da je dozvoljeno da žena bude ubijena i da je kurva - kazala je Popović Ivković i istakla da takvo nasilje moraju svi da osude.

Navela je da su iz SzS poslali jasnu poruku da je žena kurva i da je treba ubiti i podsetila da je 2018. godine u Srbiji stradalo 33 žene u porodičnom nasilju.

- Ðilas koji organizuje takozvane građanske poruke šalje poruku tuci i ubi svoju ženu - kazala je Popović Ivković.

Popović Ivković na konferenciji za medije u SNS -Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ona je izrazila očekivanje da će se svi akteri društva, nevladine organizacije, poverenica, mediji, stati u odbranu žena.

- Mene još više zabrinjava što žene u SzS ćute na ovu temu - kaže Popović Ivković i ističe da je isti taj Trifunović koji je juče novinarku nazvao kurvom otišao korak dalje i predsednika Vučića uporedio sa Adolfom Hitlerom - nacistom koji je ubio 70 miliona ljudi.

- To je bolesno, taj čovek pod hitno treba da zatraži lekarsku pomoć - kazala je Popović Ivković.

UNS POZVAO TRIFUNOVIĆA DA SE JAVNO IZVINI NOVINARKI

Udruženje novinara Srbije osudilo je danas neprihvatljive uvrede Sergeja Trifunovića upućene novinarki Srpskog telegrafa Ivani Žigić i pozvalo ga da joj se javno izvini.

U saopštenju objavljenom na sajtu tog novinarskog udruženja stoji da je Trifunović novinarku nazvao kurvom, nakon što ga je ona pitala za izjavu, i sms prepisku, sa njenim brojem telefona, objavio na Tviteru.

UNS protestuje zbog uvreda i ističe da je ovakav način javne komunikacije neprihvatljiv, naročito kada su u pitanju javne ličnosti koje imaju uticaja na kreiranje javnog mnjenja i koje svojim ponašanjem treba da daju primer - navodi se u saopštenju.

Ističe se da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom.

POVERENICA OSUDILA TRIFUNOVIĆEVO PONAŠANJE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, izdala je danas upozorenje za javnost u kojem osuđuje mizogene izjave glumca Sergeja Trifunovića na tviteru, kojima na neprimeren i seksistički način uvredio novinarku Srpskog telegrafa Ivanu Žigić.

U saopštenju dostavjenom medijima, Poverenica ukazuje da je pritom Trifunović u prepisnici na toj društvenoj mreži obelodanio i njen broj telefona, ugroživši joj na taj način.

- Društveni diskurs je u poslednje vreme obeležen čestim uvredljivim i seksističkim sadržajima o ženama, ali i međusobnim uvredama i korišćenjem neprimerenih reči i kvalifikacija - navela je Janković.

Janković - Foto: Tanjug/Rade Prelic

Poverenica je upozorila da javno iznete reči utiču na formiranje stavova javnog mnjenja i kulturne obrasce, i neophodno je da postoji odgovornost, kao i svest o odgovornosti za javno iznete reči.

Istovremeno, Janković je osudila izjavu Trifunovića koji je predsednika Srbije Aleksandra Vučića uporedio sa Adolfom Hitelorom.

Ona podseća da je antifašizam jedna od najznačajnijih tekovina našeg društva, kao i da je zaštita nacionalnih manjina i očuvanje njihovog identiteta jedan od najznačajnih prioriteta naše državne politike.

- Ovakav način izražavanja je nedopušten i zakonom zabranjen - istakla je poverenica Janković

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Biljana Popović Ivković, Biljana Popović Ivković, Maja Gojković, Nela Kuburović, Predsedništvo SNS, Savez za Srbiju, SNS, Srpska napredna stranka, SzS

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (30)
Poređaj komentare:
 • L
  Ljubiša

  Moje mišljenje je da ovi iz SzS namerno ovo rade kako bi bili uhapšeni a pošle bi digli dreku kako su politički progonjeni.Problem je što ne računaju da su te žene nečije sestre,majke,ćerke...pa nemoj posle da bude ''bahata vlast'' i slično.

 • N
  NN

  Stop nasilju nad Zenama

 • M
  Milena

  Preko svojih ekponenata Trifunovica i Đilasa nemamo drugo sta da ocekujemo sem nsailja,vulgarnosti i prostakluka.Kuda ovi zele da stignu nije mi jasno?Nadlezni da reaguju pod hitno

Od njega očekujem samo farsu i predstavu: Vučić o Haradinaju u Hagu

Američki ambasador u Prištini zatražio pravdu za ubijene Srbe u selu Staro Gracko

Razgovor o jačanju saradnje dve zemlje: Dačić se sastao sa japanskim ministrom

"Dijalog će se nastaviti, Haradinaj više nije Tačiju za vratom": Prognoze iz Prištine o pregovorima

Odnosi Francuske i Srbije na visokom političkom nivou: Odlazeći ambasador Mondoloni kod Ane Brnabić

Odnosi dve zemlje se razvijaju u dobrom pravcu: Dačić se sastao sa ambasadorkom Kine (FOTO)

Đilas tvrdi da ga policija prati, iz MUP-a tvrde da je to apsolutno netačno

Haradinaj na putu za Hag zaobišao Srbiju, leteo iznad Republike Srpske (VIDEO)

Vučić uputio čestitku novom britanskom premijeru i pozvao ga u posetu

Razgovor o pitanju KiM i bilateralnim odnosima: Dačić primio u posetu ambasadora Harčenka

Vučić i Brnabić primili u oproštajnu posetu holandskog ambasadora: Zahvalnost na podršci Srbiji

Haradinajeva žena poslala poruku suprugu pre polaska u Hag: Čeka ga, spomenula je i decu sa Kosova

Veselji i Tači uskoro u Hagu? Mediji prenose: Albanci "padaju jedan za drugim"

"Srbija je ključna u regionu za promociju mira": Vučić na sastanku sa japanskim diplomatama (FOTO)

Burna sednica u Skupštini Srbije: Poslanici o medijima, srpsko-ruskom humanitarnom centru

Haradinaj uskoro kreće u Hag: Detalji puta se kriju od javnosti

Ovo je spisak članova OVK koji će pred tužioce u Hag: Sumnjiče se za ubistva, silovanja i mučenja

"Ostavka je Haradinajev taktički potez": Dačić poručio da Pariza neće biti bez dogovora oko taksi

"Zaustavite antisrpsku histeriju na KiM": Srpska lista pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje

Haradinaj potvrdio odlazak na ispitivanje zbog zločina: "Da, danas putujem u Hag"

Gojković kritikovala Šešelja zbog uvreda i predložila uvođenje novog Etičkog kodeksa

Dva moguća scenarija koja su pred Kosovom: A evo šta oni znače za dijalog

Iz SNS osudili uvrede na račun Biljane Popović Ivković

Funkcija ne amnestira nikoga: Političare u Prištini ne treba da iznenadi poziv Specijalnog suda

Poslanik Bundestaga poručio: Ostavka Haradinaja je važan signal

"Beg u napad ratnog zločinca iz trećeg pokušaja": Nemački mediji o Haradinajevoj ostavci

Jačanje veze dva naroda: Dačić na otvaranju trećeg počasnog konzulata Mađarske u Srbiji (FOTO)

"Gospodar Kosova" spreman za izbore: Očekujem pobedu

Bista američkog senatora u Prištini: Albanci pokrenuli inicijativu na dan njegovog rođendana

Sada i zvanično: Haradinaj podneo ostavku parlamentu tzv. Kosova i otkrio do kada će biti premijer

Porodica Karić uputila pismo dobrodošlice novom ambasadoru Rusije u Beogradu

Jovanović kritikovao predlog izmena Statuta grada, Mirković mu odgovorio: Vi ste tastatura opozicija

Haradinaj progovorio o raspisivanju izbora posle ostavke: Evo koje datume pominje

Očekujem kaznu za OVK zločine, ali ne znam koliko živih svedoka ima: Dačić o odlasku Albanaca u Hag

Španija ne menja stav po pitanju Kosova: Ambasador Molina razgovarao sa premijerkom Brnabić

Otkriveno koju je Putinovu poruku Harčenko doneo Vučiću (FOTO)

Napadnute stranačke prostorije POKS u Beogradu (FOTO)

Nećemo "Dodik Republiku" na Kosovu: Haradinaj provocira, oglasio se na Fejsbuku posle ostavke

U Prištini slave odluku Međunarodnog suda pravde: "Presuda je potvrdila naše pravo za nezavisnost"

Haradinaj obavlja zvanične dužnosti i posle ostavke? Prištinski mediji: To je politička manipulacija

Putinov ekspert za Balkan stigao u Beograd: Harčenko se Vučiću obratio na srpskom jeziku (VIDEO)

Izbori za odbornike Skupštine opštine Medveđa 8. septembra

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima