≫ 

U poslednju fazu dijaloga se uključuju Amerikanci: Bez podrške SAD ne bi bilo nijednog velikog događaja na Balkanu

Balkan je, kaže Hodžaj, evroatlantska zona i budućnost svih "naših zemalja je u EU i NATO"

  • 6

Enver Hodžaj, zamenik premijera privremenih prištinskih institucija, izjavio je da je Pristina odlučna za nastavak dijaloga sa Beogradom, a u poslednjoj fazi očekuje direktno učešće SAD.

On očekuje da tokom ove godine bude postignut pravno obavezujući sporazum, koji podrazumeva "međusobno priznanje Kosova i Srbije".

- Bez rešavanja ovog bilateralnog pitanja sa Srbijom, Priština nema nijedan razlog da razgovara sa Beogradom - naveo je Hodžaj u intervjuu za sarajevski portal Avangarda.

Upitan da li je za tzv. Kosovo dobra vest najava aktivnijeg uključivanja SAD u dijalog Beograda i Prištine, Hodžaj kaže:

- Bez američke podrške ne bi bilo niti jednog velikog događaja na Kosovu i na Balkanu. Očekujem da će u poslednjoj fazi dijaloga biti i direktnog američkog uključivanja - naveo je.

Hodžaj - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na konstataciju da Beograd u tom slučaju najavljuje da će tražiti uključivanje Rusije i pitanje da li bi se Priština tome protivila, Hodžaj je rekao da je pitanje šta Rusija podrazumeva pod "angažovanjem" u odnosu na Balkan i na Kosovo.

Balkan je, kaže, evroatlantska zona i budućnost svih "naših zemalja je u EU i NATO".

- Naravno, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, Rusija i druge države članice mogu i moraju dati doprinos u pravcu učlanjenja Kosova u UN. Mi se tome ne bismo protivili - rekao je.

Pitanje međusobnog priznavanja sa Srbijom ima najveći prioritet, kaže Hodžaj, što ne znači da tokom dijaloga ne bi trebalo tretirati i druga pitanja.

Upitan da objasni šta tačno znači pojam "razgraničenja" Srbije i Kosova o kojem govori predsednik Tači, Hodžaj kaže da je demarkacija granice tema kojom će se baviti u budućnosti.

VIDEO Vučić: Spremni da nastavimo dijalog kad Priština ukine takse

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    23. januar 2019 | 15:38

    Da nema njih i te kako bi bijo mir na Balkanu

  • Boban

    23. januar 2019 | 17:48

    Bez podrske SAD nebi bilo velikog dogadjaja kao sto je bio 1999 kada su nas ti isti bombardovali i ubijali neduzne ljude!.

  • Cika Velja

    23. januar 2019 | 15:53

    Ne bih se u tome sa vama slozio,gosp. Hodzaj! (Ruski odgovor suparniku posle kog vise i nema potrebe da se oko neceg slozimo).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA