Savezu za Srbiju pristupile nove članice: Oglasili se i o bojkotu izbora i zahtevima organizatora protesta (FOTO)

Još se čeka na zajedničku odluku

  • 73

Vršilac dužnosti predsedavajućeg Savezu za Srbiju (SZS) i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se stranka na čijem je čelu zalaže za bojkot "zarobljenih institucija", kao i da veruje da će članice SZS doneti takvu odluku.

- Narodna stranka se zalaže za bojkot 'zarobljenih institucija'. SZS je poslednju sednicu parlamenta napustio. Narodna stranka je za bojkot, a verujem da ćemo doneti zajedničku odluku u narednom periodu - rekao je Jeremić na konferenciji za novinare, posle prijema sedam novih organizacija u SZS.

On je dodao da veruje da će sledeća tačka protesta biti zahtev da više nema učešća u "predstavama koje organizuje režim".

Upitan o eventualnom bojkotu izbora, Jeremić je rekao da u Srbiji više nema uslova za održavanjem slobodnih izbora i da pod takvim okolnostima ne bi na njih trebalo izlaziti, da je to stav SZS i da veruje da će se tom stavu prikloniti i drugi opozicioni akteri koji su na istoj strani linije koja razdvaja vlast i opoziciju.

Jeremić - Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Demokratske stranke, jedne o članica SZS, Zoran Lutovac rekao je da bojkot nije cilj, već da su cilj slobodni izbori, ali da je bojkot ishod ako se ne budu poštovali zahtevi građana i opozicije o izbornim uslovima u kojima svi kandidati treba da imaju jednaku mogućnost predstavljanja.

Jeremić je rekao da "zima nezadovoljstva" ulazi u novu fazu u kojoj je sve širi front onih koji su nezadovoljni okolnostima u društvu i da veruje da će se u narednim nedeljama taj front širiti.

Na pitanje kada će opozicija odgovoriti na zahteve koje im je sa poslednjeg protesta uputila inicijativa "Jedan od pet miliona", Jeremić kaže da ne zna tačno na koje poruke se misli, jer trenutno, kako je rekao, to "deluje kakofonično".

- Ima puno poruka sa raznih strana. Mi se svakako nalazimo sa iste strane. Ne sedimo skrštenih ruku, trenutno razgovoraju svi sa svima, a nećemo dozvoliti da dođe do bilo kakvih podela - rekao je Jeremić.

Đilas i Lutovac - Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC

Savezu za Srbiju su danas pristupili Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zelena ekološka partija - Zeleni, Udruženje "Čuvari grada", Vojvođanski klub socijalista, Srpska monarhistička stranka "Srpska Sloga", Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Samostalni sindikat poštanskih radnika.

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Aron Čonka rekao je da je SZS prepoznat kao autentičan opozicioni blok i da je potrebno razlike staviti po strani i stati u jednu kolonu kako bi opozicija pobedila vlast.

(Telegraf.rs/Tanjug/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    23. januar 2019 | 18:49

    Sve gori od goreg.

  • Momo

    23. januar 2019 | 17:03

    Vlast jedino se menja na izborima,a po ovom vi zelite da vam neko da vlast bez izbora.E malo ste se preracunali.

  • Милан

    24. januar 2019 | 07:46

    Očigledno je da se plaše izbora, rezultat unapred znaju pa zato žele na vlast da dodju na silu ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA