≫ 

Susret Hana i Vučića u Davosu: Predsednik Srbije se sastao sa evropskim komesarom za proširenje (FOTO)

Predsednik Srbije je u Davosu imao niz važnih susreta sa evropskim zvaničnicima

  • 69

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sastao se sa evropskim komesarom za proširenje, Johanesom Hanom.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sastao se sa Evropskim komesarom za proširenje, Johanesom Hanom-Foto: Predsednistvo Srbije

Sa Hanom sam razgovarao o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, odnosima Beograda i Prištine i nastavku evropskog puta Srbije - naveo je predsednik Srbije na Tviteru posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje.

Vučić je, takođe, razgovarao sa predstavnicima kompanije "Rio Tinto", koja, inače, u Srbiji realizuje projekat "Jadar" i preneo da ih je zamolio da nastave i ubrzaju radove, jer je to od ogromnog značaja za našu zemlju.

Vučić je istakao da procene pokazuju da bi od 2024. godine, kada se, inače, očekuje početak prozivodnje u rudniku jadarita, u zapadnoj Srbiji mogao da radi veliki broj ljudi.

- Ako budu napravili partnerski odnos sa Kinom, to bi značilo da se u našoj zemlji napravi fabrika za proizvodnju autobusa i drugih vozila na električni pogon. Onda je Srbija u ogromnoj komparativnoj prednosti u odnosu na sve druge, i to je za nas važno - podvukao je predsednik.

Aleksandar Vučić je razgovarao sa predstavnicima kompanije "Rio Tinto", koja, inače, u Srbiji realizuje projekat "Jadar"-Foto: Printscreen

Predstavnici "Rio Tinta" pojasnili su mu, ističe, da je njima lako da urade rudarski deo posla, ali da im onda, da bi odvojili litijum iz kamena, ostaje čak 26 koraka potrebnih za taj proces.

- To je tehnološki vrlo komplikovan proces, ali ja sam ih zamolio da rade na tome, da ubrzavaju sve i da veruju da će to biti od ogromnog značaja - rekao je Vučić i dodao da ta britansko-australijska kompanija radi i sa japanskim i sa kineskim partnerima.

Projekat "Jadar“ koji Rio Tinto razvija u Srbiji obuhvata jedno od najznacajnijih svetskih ležišta litijum-borata.

Osvrnuo se i na takse na čelik i podsetio da su predstavnici Srbije juče razgovarali sa kineskim vlasnicima Železare u Smederevu, te da veruje da će oni ostati i opstati u Srbiji, jer bi njihov odlazak iz Smedereva bio strašan udarac za nas.

- Zato ćutimo i ne podizemo glas do tih razmera, već i verujemo da će EU, i kroz reči Žan Klod Junkera, svoje obaveze ispuniti i pokazati poštovanje prema Srbiji - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Minja

    23. januar 2019 | 22:17

    Predsednik Vucic se bori za svoju Srbiju i za svoj narod.Svi ovi sastanci su jako bitni.

  • Lazar

    24. januar 2019 | 08:00

    Mislim da je krajnje vreme da EU reaguje.

  • Dule

    23. januar 2019 | 20:56

    Raduju nas ovakvi susreti jer smo time uvek blizi korak resavanju pitanja Kim resenja uz kompromis bez ucena,i nasim brzim reformama za brzi ulazak u Eu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA