Ako se ubrzo ne uspostavi komunikacija, može doći do međusobnih obračuna: Upozorenje predsednika SANU o podeljenosti srpskog društva

Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija - oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci - napisao je Kostić

  • 9

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je da je Srbija podeljeno društvo po mnogim linijama, a da bi netrpeljivost i agresija, ako se ventil društvene komunikacije ubrzo ne uspostavi, moglo prerasti u međusobni obračun.

Kostić je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN napisao da su Srbi "uporno, umesto da grade institucije i sistem, svoju energiju poklanjali ideji političkog mesijanstva".

- Odgovorni građanin nije prijatan, ali je neophodan sagovornik za svaku vlast i potpuno je deplasirana floskula upućena neistomišljenicima pre petnaestak godina koja ih upućuje da prvo osvoje vlast (glasove), a tek potom eventualno izraze nezadovoljstvo - ocenio je Kostić.

On je ukazao da je Srbija zbog podela postala "nepokretno društvo, bez mnogo ideja u pogledu budućnosti, ali sa mnogo agresivnosti izmedju pojedinaca različitih društvenih grupa".

- Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija - oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci - napisao je Kostić.

On je ocenio da atmosferi suprotstavljenosti pomaže "tabloidizacija medija".

- Celoj atmosferi izvesnu toksičnost dodaju i reakcije na društvenim mrežama, svojim neretko nasilnim i malicioznim jezikom - napisao je Kostić.

On je dodao da problem "podela i omraza" može rešavati samo odgovorna javnost u stabilnom društvu.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle

    24. januar 2019 | 13:23

    Ko će objasniti nama politički neukim ljudima kako je moguće voditi dijalog ako nemate sagovornika. Skupština jeste mesto za raspravu ali tu postoji većina i manjina i nije normalno da manjina umesto konstruktivne rasprave sve svodi samo na izazivanje nereda. Ako neko smatra da se vlast osvaja na ulici umesto na izborima onda imamo ozbiljan problem shvatanja demokratije.

  • rikimil

    24. januar 2019 | 12:47

    Gospodine predsedniče SANU ! Komunikacija se uspostavlja u Skupštini koja je jedino legalno mesto za to , tu su predstavnici naroda koji su izabrani voljom tog naroda i to bi i Vi jednom trebalo jasno da kažete , a ovako mi liči da podržavate i neukus koga ipak ima na ulici. Ogradite se već jednom , a ne da bežite od odgovornosti podnoseći ostavku za koju znate da neće biti prihvaćena , kao što se i dogodilo..

  • Branislav

    24. januar 2019 | 15:31

    Gospodine Kostiću, predsedniče SANU, šta ste vi lično kao i SANU, preduzeli da se poboljša KOMUNIKACIJA među ljudima u svim sferama društva, osim što dajete opšte poznate konstatacije? Koja je vaša uloga u društvu, parazitska ili pokretačka-vodeća, molim vas da mi odgovorite na pitanje ili ćutite kao i do sada uz privelegovanu apanažu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA