Mnogo sastanaka u Davosu, kontakata i podrške Srbiji: Svetski lideri su čuli o našoj zemlji, Vučić najavio nove investicije (FOTO)

Mislim da je za nas važno što smo ostvarili mnogo kontakata - rekao je predsednik Srbije

  • 0

Poslednji dan učešća na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu predsednik Srbije Aleksandar Vučić posvetio je brojnim bilateralnim susretima sa evropskim i svetskim zvaničnicima i poslovnim ljudima, uključujući susrete sa premijerom Slovenije Marijanom Šarecom i šefom finske diplomatije Timom Soinijem, ali i bivšim američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, a pre podne i sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem i potpredsednikom kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Hadimom Al Dareiem.

- Mislim da je za nas važno što smo ostvarili mnogo kontakata - rekao je Vučić i dodao da je, pored ostalih, imao dobar razgovor sa Anegret Kramp Karenbauer, partijskom naslednicom Angele Merkel, od koje je zatražio dalju podršku Nemačke Srbiji.

- Čini mi se da ona razume koliko mi očekujemo od Nemačke i koliko se nadamo da nam pomogne, ne samo na našem evroskom putu, već i u podršci i stabilizaciji prilika na Balkanu - kazao je Vučić novinarima.

Vučić je u Davosu razgovarao sa Anegret Kramp Karenbauer, partijskom naslednicom Angele Merkel, od koje je zatražio dalju podršku Nemačke Srbiji-Foto: Tanjug/AP

Razgovarao je, kaže, i sa mnogim drugim važnim ljudima, svetskim liderima, kao i sa predstavnicima Evropske banka za obnovu i razvoj, koja finasira izgradnju pojedinih puteva u Srbiji, kao i sa predstavnicima kompanije Al Dahra.

Preneo je da se sastao i sa drugim važnim ljudima, među kojima je austrijski premijer Sebastijan Kurc, sa kojim će ponovo večeras imati susret.

- Svi su mogli da čuju neku reč o Srbiji i da mogu da računaju na Srbiju u budućnosti, kao i da računamo na doalzak više investitora iz tih zemalja - izjavio je predsednik Srije i naglasio da se sastao i sa predstavnicima EBRD koja ima udeo u Komercijalnoj banci.

- Bilo je nesuglasica u prošlosti i gledamo da to sve rešimo. EBRD nam finansira sa 64 milina evra put prema Pločniku, to je Niš - Beloljin i gledamo kako da uradimo uradimo ostalih 37 km autoputa do Merdara - naveo je on.

Sastao se i sa predsetavnicima Evropske investicione banke, koja nas takođe finansira, kako kaže, sa 91 milion evra, a od kojih smo dobili i investicioni grant zahavaljujući zalaganju Angele Merkel od 41 milon evra, plus kompletnu projektna dokumentaciju.

Vučić je preneo da je razgovrao i sa doskorašnjim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, kao i nekim ljudima iz adminstracije Donalda Trampa na nižem nivou-Foto: Predsedništvo Srbije

Takođe, Vučić je preneo da je razgovrao i sa doskorašnjim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, kao i nekim ljudima iz adminstracije Donalda Trampa na nižem nivou, koji su o svom trošku došli zbog blokade američke vlade.

ALBANCI IZMIŠLJAJU, ANGELA MERKEL NIJE PORUČILA DA NEMA PROMENE GRANICA KOSOVA

Komentarišući pisanje prištinskih medija, da je nemačka kancelarka Angela Merkel na jučerašnjem sastanku rekla da "nema promene granice Kosova", predsednika Srbije je odgovorio pitanjem:

- Zamislite Merkel koja "dojavljuje" Kohi šta je sa mnom razgovarala?

Vučić je rekao da su mu stavovi Angele Merkel, odnosno Nemačke po pitanju Kosova i Metohije poznati, da je to čuo od nje još pre godinu i po dana u Berlinu, kao i da je on njoj rekao šta misli o tome, te da to juče u Davosu nije bila glavna tema.

Stavovi Angele Merkel, odnosno Nemačke po pitanju Kosova i Metohije su poznati, to sam čuo od nje još pre godinu i po dana u Berlinu, poručio je Vučić-Foto: Foto: Predsedništvo Srbije

Merkel je, kaže, govorila da želi da pomogne na različite načine, ne samo u tom, već i u drugim procesima koji su značajni za Srbiju.

- Nismo na taj način pričali sinoć, drugačije su išle teme. Niti ona menja svoje stavove svaki dan, niti to radim ja. Oboje znamo da nemamo potpuno iste pozicije po tom pitanju - rekao je Vučić i dodao da mu je iz teksta u prištinskom dnevnom listu jasno da je listu rekao neko ko njihovom razgovoru nije prisustvovao.

Predsednik je rekao da svaki put kada se priča o promeni granica on postavi pitanje "kojih granica", budući da je za Nemačku Kosovo nezavisno i to u postojećim granicama.

- Bilo šta što nije nezavisno Kosovo u granicama nezavisnog Kosova je za njih promena granica. A, naravno da ja nisam za nezavisno Kosovo u granicama u kojima je danas - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da smatra da je za nas važno da Srbija ne bude ponižena i da nešto dobijemo-Printskrin: weforum.org

On je dodao da smatra da je za nas važno da Srbija ne bude ponižena i da nešto dobijemo.

Vučić je rekao da postaje zanimljivo to što u javnost izlaze navodni detalji sa važnih sastanaka.

- Sedim i razgovaram sa Putinom u četiri oka, dan posle toga svi znaju o čemu smo razgovarali i šta mi je rekao. Onda razgovaram sa Merkel, bilo je dvoje, troje mojih saradnika koji nemaju kontakt sa Koha ditore i četvoro Nemaca, jedno od njih je Merkel... Zamislite da im je Angela Merkel ili neko od njih nešto dojavljivao - rekao je Vučić.

Takođe, Vučić se, kako je rekao, sastao i sa pojedinim liderima iz regiona, razgovrao i sa predsednicima Kolumbije i Ruande i ljudima sa raličitih kontinenata, kao i sa premijerima Češke i Poljske.

Video: Vučić: Sastanak sa Merkelovom bio je izuzetno važan

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA