Prištinska delegacija sutra ide na raport u Brisel: Uoči sastanka Mogerini poslala svog čoveka u posetu Beogradu

- EU paralelno radi kako na pitanju taksi, tako i na spremnosti da se što pre nastavi rad na pravnoobavezujućem sporazumu. Momentum postoji, važna je politička volja sa obe strane - navode evropski diplomatski izvori

  • 35

Prištinski tim za dijalog sa Beogradom održaće sutra novu rundu konsultacija sa EU posrednicima. Razgovaraće se o sveobuhvatnom pravnoobavezujućem sporazumu, ali i taksama koje negativno utiču i na evropska preduzeća, saznaje Tanjug u Briselu.

- EU paralelno radi kako na pitanju taksi, tako i na spremnosti da se što pre nastavi rad na pravnoobavezujućem sporazumu. Momentum postoji, važna je politička volja sa obe strane - navode evropski diplomatski izvori za Tanjug.

U Briselu naglašavaju da postoji veza između ukidanja taksi i nastavka dijaloga i da se ona ne odnosi samo na odbijanje Beograda da nastavi razgovore dok su takse na snazi, već i na činjenicu da se jednostrane mere Prištine kose sa onim za šta se EU zalaže.

- Ako Kosovo stvarno misli na svoju evropsku perspektivu, onda mora da zna da su ove mere potpuno kontraproduktivne. U trgovinskom smislu one imaju uticaj ne samo na Srbiju, već i na evropska preduzeća koja su aktivna u regionu - navode u Briselu.

Drugi sastanak predstavnika Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) sa novoformiranim timom Prištine za dijalog sa Beogradom, u Briselu najavljuju kao deo redovnih kontakata posrednika EU sa dve strane u procesu.

Navodi se da je između dva sastanka sa prištinskim timom u Briselu, direktorka EEAS za Zapadni Balkan Angelina Ajnhorst boravila u Srbiji, gde je razgovarala i sa tehničkim timom Beograda.

Foto: Wikipedia/EUinLebanon

U evropskim diplomatskim izvorima napominju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu na visokom nivou i dalje odvija između predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, a da novoformirana delegacija Prištine ima za cilj da definiše jedinstvenu poziciju koja do sada nije postajala na kosovskoj strani.

- Kako formiraju timove, to je u rukama dve strane. Ono što je za nas važno jeste da kad dođu na dijalog, predsednici imaju jedinstvene pozicije svojih strana - naglašava se u Briselu.

U EU ocenjuju da je saradnja sa Vašingtonom kada je dijalog, ali i ceo Zapadni Balkna u pitanju, ”intenzivna i dobra” i da SAD imaju ”sličan stav kao i EU”.

Na pitanja Tanjuga kako vide mogućnost uključivanja Moskve u dijalog Beograda i Prištine, u Briselu ponavljaju da je na Beogradu i Prištini da ”definišu format dijaloga”, a da EU ostaje posrednik u tom procesu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika

    28. januar 2019 | 16:22

    Iskreno se nadam da ce Srbi na Kosovu biti zasticeni i da ce se takse ukinuti!

  • Andja

    28. januar 2019 | 17:01

    Mislim da nema potrebe stalno zvati Albanske Zlocince Hasima i Haridinaja na razgovor,ukoliko im se ne uvedu sankcije.Dosta su Srbi ispastali zbog njihove zlobe.

  • nina

    28. januar 2019 | 16:14

    Do sad se Evropa pokazala nemoćnom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA