≫ 

Haradinaj se suprotstavio "Gospodaru Kosova", pa mu stiglo alarmantno upozorenje: Da li je Kosovo pred izborima?

Očigledno je da će Vas lider (koalicije) PAN uskoro ostaviti na cedilu, tokom noći, na jedini način na koji on zna - poručeno je Haradinaju

  • 5

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj ne podržava predlog predsednika Skupštine i Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija da se takse na robu iz Srbije i BiH suspenduju na rok od 120 dana jer smatra da nije ispunjen nijedan uslov za to.

Haradinajev šef kabineta Avni Arifi je za portal gazetaexpress.com rekao da nema promene stava Vlade o taksi.

- Takse neće biti ukinute. Nijedan od razloga zbog čega su uspostavljene takse nije uklonjen. Svi (razlozi) su tu - kazao je Arifi.

Arifi - Printskin: Youtube/KlanKosova

I šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj, Ahmet Isufi je juče, nakon objavljivanja predloga Veseljija o suspenziji taksi, rekao da one ostaju na snazi jer Srbija nije promenila stavove po pitanju tzv. Kosova i nastavlja da se ponaša "destruktivno kao i ranije".

Veselji, kome je nadimak "Gospodar Kosova" je juče nakon sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom izjavio da se zalaže za suspenziju taksi na period od 120 dana.

UPOZORENJE: OSTAVIĆETE NA CEDILU

Protiv predloga Veseljija su se izjasnile i opozicione stranke u privremenom kosovskom parlamentu, dok je potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri na Fejsbuku napisao da je upozorio premijera Haradinaja da će ga kad tad DPK napustiti.

- Premijeru, upozorio sam Vas da saradnja sa onima koji uništavaju mostove ne može biti uspešna. Očigledno je da će Vas lider (koalicije) PAN uskoro ostaviti na cedilu, tokom noći, na jedini način na koji on zna - naveo je Haziri, a preneo prištinski Klan Kosova.

Koaliciju koja je proizašla iz "ratnog krila", pod nazivom "PAN", čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.

Haradinaj u Skupštini tzv. Kosova - Foto: Tanjug/AP

DA LI PAD HARADINAJA DONOSI VANREDNE IZBORE?

Eventualni pad Vlade Ramuša Haradinaja, o kojem se sve češće govori, ne mora nužno da znači i održavanje vanrednih izbora, smatraju dobro obavešteni izvori na Kosovu.

Haradinaj juče nije isključio mogućnost da je to njegova poslednja nedelja na čelu Vlade i izjavio da se ne plaši izbora do kojih može doći ako padne Vlada zbog mogućnosti povlačenja Demokratske partije Kosova (DPK).

- Izbori su zdravi i moj saveznik može odlučiti da napusti Vladu. Ja se ne plašim izbora iako se oni mogu dogoditi vrlo brzo - izjavio je Haradinaj za Syri.net.

Haradinaj je ranije ovog meseca, povodom godišnjice masakra u Račku, najavio mogućnost da zbog stava o taksama na robu iz Srbije i BiH on bude smenjen.

Prema kosovskom zakonodavstvu, Vlada pada u slučaju izglasavanja nepoverenja od najmanje 61 poslanika Skupštine tzv. Kosova i ako ne bude izglasan zakon o budžetu za određenu godinu.

Na sednici Skupštine tzv. Kosova 31. januara na dnevnom redu će se naći predlog Zakona o budžetu tzv. Kosova za 2019. godinu i tada će biti jasno za šta će se DPK odlučiti.

Izglasavanje nepoverenja Vladi Ramuša Haradinaja ili njeno obaranje neusvajanjem zakona o budžetu ne znači i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsednik tzv. Kosova prema Ustavu ima pravo da nakon konsultacija sa svim parlamentarnim strankama odredi novog mandatara za sastav Vlade.

Veselji, Tači i Haradinaj prilikom formiranja "Vojske Kosova" - Printskrin: Kosova Press

Prema izvorima agencije Beta, moguće je da će tako i postupiti, imajući u vidu nedvosmislen stav predstavnika međunarodne zajednice, posebno SAD, da ne bude novih izbora i da se tokom ove godine postigne sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Održavanje vanrednih izbora oduzelo bi najmanje tri do četiri meseca zato što tzv. Kosovo još nema ni konstituisanu Centralnu izbornu komisiju (CIK), jer je prestao mandat pre više od godinu dana i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači nije ukazom imenovao nove članove CIK-a.

Rok za zakazivanje vanrednih izbora je od 30 do 45 dana.

To znači da bi tzv. Kosovo u tom slučaju imalo vladu najranije do kraja maja.

Eventualnim odlaskom Haradinaja sa čela Vlade sa vlasti bi otišao čovek koji se najodlučnije suprostavljao ideji Tačija o korekciji granica ili razmeni teritorija sa Srbijom.

VIDEO: Ovo je za Prištinu „destruktivno ponašanje Srbije“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • жжж

    29. januar 2019 | 12:56

    Косово је срце Србије!

  • Sibin

    29. januar 2019 | 12:12

    Idemo siptari igrankaaaa!!!!!

  • ortodox RS

    29. januar 2019 | 12:10

    Dok je bilo Srba za ubijanje dobro im je islo kao i svim krvolocima a kad treba upotrebiti mozak i diplomatiju sad ne ide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA