≫ 

20 godina posle Rambujea, Haradinaj traži novu međunarodnu konferenciju: Da li je realno okupljanje velikih sila zbog rešavanja kosovskog čvora

Kosovo je spremno da postigne sporazum sa Srbijom, i mi ne bismo bili problem ukoliko bismo bili pozvani na neku mirovnu konferenciju - izjavio je Ramuš Haradinaj

  • 16

Uvođenje taksi na srpske i proizvode iz BiH koji dolaze na Kosovo, krajem novembra prošle godine, označilo je početak velikih tenzija u odnosu Beograda i Prištine. Ramuš Haradinaj ne samo da nije odustao od ovih mera, sve dok "Srbija ne prizna nezavisnost Kosova", već je izneo predlog da se sve reši "koferencijom nalik onoj u Rambujeu 1999. godine".

Može li se rešavanje kosovskog problema desiti organizovanjem međunarodne konferencije na kojoj bi Beograd i Priština pregovarali uz učešće "najvećih svetskih igrača"?

- Kosovo je spremno da postigne sporazum sa Srbijom, i mi ne bismo bili problem ukoliko bismo bili pozvani na konferenciju kakva je bila pre 20 godina u Rambujeu. Takse nisu večne, ako se promeni pozicija Srbije prema Kosovu, ukinućemo ih - rekao je Haradinaj i naglasio da ne postoji datum za ukidanje takse već će se to desiti pošto Priština dobije garancije za sporazum o priznanju.

Kosovo je spremno da postigne sporazum sa Srbijom, i mi ne bismo bili problem ukoliko bismo bili pozvani na neku mirovnu konferenciju-Foto: Profimedia

S druge strane, albanski analitičari smatraju da bilo koji drugi oblik razgovora sa Srbijom otvara nova pitanja na štetu Kosova i da je ovaj predlog odraz Haradinajeve "frustracije zbog neuspeha u upravljanju zemljom".

- Predlog je dobro osmišljena ideja, ali  otkriva frustraciju premijera zbog neuspeha u upravljanju zemlje, čije se posledice odražavaju i na poziciju Kosova na međunarodnom nivou, posebno u slučaju neuspeha u vezi sa viznom liberalizacijom i odbijanjem prijema u Interpol - rekao je Nekat Haziri i naglasio da bi konferencija poput one u Rambujeu bila "veliki zaostatak" za Kosovo.

- Normalizacija odnosa sa Srbijom mora da se postigne u okviru Briselskog dijaloga, podržanog od strane SAD. Bilo koji drugi format, nova pitanja i novi formati bili bi u interesu Srbije, koja bi pokušala da otvori pitanje statusa Kosova, pitanje koje je za nas i za mnoge države zatvoreno pitanje - poručio je Haziri.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić poručio je ranije da bi do rešenja "kosovskog problema" moglo da dođe na nekoj međunarodnoj konferenciji, samo ukoliko se stavovi dve strane približe.

Ivica Dačić poručio je ranije da bi do rešenja "kosovskog problema" moglo da dođe na nekoj međunarodnoj konferenciji, samo ukoliko se stavovi dve strane približe-FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Za sada su, kako je objasnio, značajno različiti i na tome bi trebalo da se radi.

Razgraničenje sa Albancima je jedino pitanje granica koje bi se u slučaju novog Dejtona našle na dnevnom redu - rekao je Dačić.

Austrijski diplomata, bivši predstavnik međunarodne zajednice u BiH i nekadašnji specijalni izaslanik za Kosovo Volfgang Petrič, novi sporazum je zamislio kao rešenje pregovora Beograda i Prištine, ali i svih drugih spornih balkanskih pitanja.

Predlažem da se pripremi obavezujući dokument kako bi se stavila tačka na sve buduće granične sporove, uključujući pitanje Bosne - izjavio je on uoči održavanja referenduma u Makedoniji prošle godine.

Predlažem da se pripremi obavezujući dokument kako bi se stavila tačka na sve buduće granične sporove, poručio je Volfgang Petrič-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je tada upozorio na opasnost od zamrznutog konflikta na Kosovu i istakao da i dalje postoji nekoliko manjih razmirica između zemalja naslednica bivše Jugoslavije koje treba rešiti, jer se "geopolitička situacija na Balkanu brzo menja, i to ne u korist evropskog Balkana".

I dok se u javnosti kalkuliše tezama o tome koliko bi to bilo korisno za Srbiju, profesor na Fakultetu političkih nauka i potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović objašnjava da bi se ipak trebalo vratiti u okvir normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

To je krucijalno pitanje i treba postići taj sporazum, a o nekim drugim većim stvarima, nekakvim promenama granica u ovom trenutku nema svrhe govoriti - izjavio je nedavno za naš portal i naglasio da je to lepo osmišljena ideja, ali teško ostvariva u ovom trenutku.

Profesor na Fakultetu političkih nauka i potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović-Foto: Medija centar Beograd

Imajući u vidu neke globalne odnose, plašim se da je ta ideja daleko od realizacije. Kada je u pitanju sve ovo što se dešava između Beograda i Prištine, mislim da će se rešenje tražiti u postojećem okviru, odnosno u medijaciji EU u skladu sa odlukom Generalne skupštine UN iz 2010. godine - objasnio je Đukanović.

VIDEO: Tači i Haradinaj će igrati dobrog i lošeg policajca pred međunarodnom zajednicom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Role

    29. januar 2019 | 17:36

    Treba novi dejton, pa da uz Rusiju, Kinu, Indiju i Brazil potvrdimo ono sto vec pise. Naravno uz to da damo punu autonomiju kosovu, ali i da ostvarimo svoje ciljeve...

  • Badža

    29. januar 2019 | 17:28

    Gore i sve ih više peče, nefunkcionalna nazovi država se raspada polako. Vreme radi za nas, samo jačati ekonomiju i diplomatiju

  • 👤

    29. januar 2019 | 18:29

    Никакав нови "Рамбује". Постоји резолуција УН. Само стрпљења. Паметни су "лопту" пребацили испред америчких врата.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA