≫ 

Otkrivena sadržina Tačijevog pisma Trampu: Obećava da će završiti svoj deo posla i zove ga da poseti Prištinu (FOTO)

Tači u pismu uverava Trampa da je spreman da načini potreban kompromis radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom

  • 6

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, objavio je danas da je početkom meseca pisao Donaldu Trampu obećavši mu da će tražiti od građana da poslušaju savete predsednika SAD iznete u pismu koje je on uputio Tačiju krajem prošle godine i „da govore ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdrže se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma“.

Tači u pismu uverava Trampa da je spreman da načini potreban kompromis radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom:

Tači i Tramp sa suprugama - Foto: White House

- Dozvolite mi da pismo započnem želeći Vama i Vašoj porodici srećnu Novu godinu i mnogo uspeha u 2019. Kosovski narod i ja smo posebno srećni zbog pisma koje ste poslali 14. decembra 2018. godine, a u kojem ste izrazili nepokolebljivu podršku Amerike „nezavisnom i suverenom“ Kosovu.

Kao što smo i razgovarali u Parizu- i kao što sam detaljno objasnio državnom sekretaru Majku Pompeu, kao savetniku za nacionalnu bezbednost, Džonu Boltonu, tokom svojih skorašnjih poseta Vašingtonu – slažem se sa Vama da je sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije, sada blizu.

Zato mi dozvolite da Vam dam svoje lične garancije da ću kao predsednik Kosova biti spreman i voljan da načinim kompromise koji su potrebni za postizanje sveobuhvatnog i uravnoteženog sporazuma, koji će obuhvatiti sva otvorena pitanja, stavljajući tako tačku na vekovni sukob sa Srbijom.

Dozvolite mi da istaknem g. Predsedniče istorijski karakter ovoga o čemu ovde govorimo.

Postignuti sporazum neće biti privremeni mir ili zamrznuti konflikt. Mi se trudimo da izađemo iz ovog kruga i da postignemo permanentan sporazum u kojem će obe strane priznati jedna drugu i odustati od sukoba, sporazum prema kojem će Kosovo postati članica Ujedinjenih nacija.

Takvo istorijsko dostignuće zahteva maksimalno angažovanje obe strane. Ja obećavam da ću završiti moj deo posla. Apelovaću na moje kosovske sugrađane da prate poziv koji ste uputili u pismu iz decembra „da jednoglasno govore tokom razgovora o miru i da se suzdrže od postupaka koji bi takav sporazum učini teško dosežnim“.

Radujemo se mogućnosti bliske saradnje sa Vama i sa mnogim našim prijateljima u Sjedinjenim Državama u odvijanju ove diplomatske inicijative. Kao što ste i srdačno sugerisali, nema boljeg načina da proslavimo naš uspeh od praćenja Vašeg liderstva i da Vam se pridružimo u Beloj kući, gde se mir i istorija zajedno stvaraju.

Na samom kraju, dozvolite mi da iskoristim ovu mogućnost da Vas pozovem da posetite Kosovo, da se sastanete sa najviše proameričkim narodom i sa Amerikancima koji služe na Kosovu, kao i da postanete svedok našeg zajedničkog uspeha u izgradnji multietničkog Kosova, Kosova posvećenog miru, slobodi i pravdi - navodi se u pismu.

Tačijevo pismo Trampu - Foto: president-ksgov.net

Sadržaj pisma američkom predsedniku, Tači je objavio dan nakon što je premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj objavio sopstveno pismo zemljama Kvinte i šefici EU na Kosovu kojim ispostavlja listu uslova koji trebaju biti ispunjeni kako bi došlo do ukidanja taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH.

S druge strane, dok Tači vodi korespondenciju sa Belom kućom, odnosi Haradinaja i SAD se zatežu.

Posle ignorisanja, kako je to Tači opisao „prijateljskog saveta“ SAD u vezi sa zahtevom za ukidanje taksi iznetog u pismu predsednika Trampa, Haradinaju je odbijena viza za put u Ameriku zbog čega on neće biti u mogućnosti da prisustvuje Molitvenom doručku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    29. januar 2019 | 17:33

    Neka napise i da pozdravi Hilari za koju je navijao ...

  • Cika Velja

    29. januar 2019 | 17:03

    Nisam procitao sve,ne zato jer me ne interesuje,nego zato sto je mene sramota od ovog uvlakaca! Kako bre mogu tako???

  • stvarno?

    29. januar 2019 | 19:08

    da obe drzave priznaju jedna drugu? pa srbija je drzava priznata i poznata u svetu. kosovo je srpska pokrajina i to srbija ne negira. divim se shiptarima u celosti. ima ih i u CH na milion. nemaju ni srama ni obraza i ne libe se nichega da ostvare svoje ciljeve. lazu,mazu,grebu,mole,ulizuju se samo da dodju do cilja. slepo prate nekog chobana i smatraju ga vodjom . ljudi bez stida i obraza. chast izuzetcima ako ih ima. lichno ne poznajem ni jednog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA