≫ 

Takse na srpsku robu dovele do vanrednog sastanka u Prištini: Vladajuća koalicija na okupu, niko nije hteo da komentariše

Sastanak se održava nakon što je u koaliciji došlo do podela o tome da li takse na robu iz Srbije treba ukinuti ili ne

  • 3

U Prištini je posle više od dva sata završen vanredni sastanak članova vladajuće koalicije PAN, sazvan zbog razlika u stavovima po pitanju ukidanja taksi na robu iz Srbije, javljaju prištinski mediji.

Niko od predstavnika te koalicije nije želeo da da izjavu novinarima.

Sastanak je počeo u zgradi kosovske vlade u Prištini, a novinarima nije bio dozvoljen pristup u zgradu, prenosi prištinska Koha.

Kako navodi portal Telegrafi, sastanku u tzv. kosovskoj vladi prisustvuju lider ABK i premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji, potpredsednik vlade Enver Hodžaj.

Veselji i Hodžaj su viđeni kako ulaze u zgradu vlade, a prema nezvaničnim informacijama portala, na sastanku su i lider Socijal-demokratske inicijative Fatmir Ljimaj i lider AKR Bedžet Pacoli.

Sastanak se održava nakon što je u koaliciji došlo do podela o tome da li takse na robu iz Srbije treba ukinuti ili ne.

Mediji su ranije danas preneli i da je za 14 sati bio zakazan telefonski razgovor savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džona Boltona i Haradinaja, koji je, prema očekivanjima, trebalo da ukori lidera ABK i lično mu prenese poruku predsednika Donalda Trampa.

SAD su posebno iziritirane Haradinajevim pismom kojim je od zemalja Kvinte, a posebno od SAD i Brisela, tražio da iniciraju i organizuju međunarodnu konferenciju o kosovskom pitanju u zamenu za ukidanje taksi, uz određene uslove.

Haradinaj odgovorio Veseljiju

Foto: president-ksgov.net

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je danas da predsednik tzv. Skupštine Kosova Kadri Veselji "i drugi" nisu poslušali stav Sjedinjenih Američkih Država kada su kako je rekao, "zbog straha za sebe", pokušali da ukinu Specijalni sud za zločine OVK.

Kako je prenela prištinska agencija kosovapress.com, Haradinaj je u Juniku rekao da se u pokušaj ukidanja tog suda, decembra 2017. godine, uključio i predsednik Kosova Hašim Tači, iz straha da će se naći pred Specijalnim sudom.

- Nisu uspeli da obezbede glasove i da stave van snage Zakon o Specijalnom sudu. Tada nisu brinuli o prijateljstvu sa SAD, koje sada žele da sačuvaju jer je u pitanju bio njihov lični interes, strah od Specijalnog suda - kazao je kosovski premijer.

Haradinaj je pozvao predsednika Kosova Hašima Tačija, predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, lidere opozicionih Demokratskog saveza Kosova i Sammopredeljenja, Isu Mustafu i Aljbina Kurtija da budu jedinstveni i da za ukidanje takse na uvoz robe iz Srbije uslove Beograd priznanjem Kosova, navodeći da bez priznanja neće doći do ukidanja takse.

- Ovo nije protiv Amerike. Nama je Srbija neprijatelj. Mi ćemo im dati tržište kada nas budu priznali - kazao je Haradinaj.

VIDEO Vučić: Ne verujem da će lako da ukinu takse, ali se nadam da hoće

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    30. januar 2019 | 19:42

    Koji je bre ovo cirkus od nazovi politike i drzave!? Doneli odluku o taksama sami samcati pa se sad zapetljali sa tim i ne znaju kako da izadju???

  • Trange-frange

    30. januar 2019 | 19:10

    Ska probljem?😅

  • Cika Velja

    30. januar 2019 | 19:40

    Kladim se da svet zna za ovu paniku,ali da su i ubedjeni da su Srbi glavni uzrocnici svega!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA