≫ 

"Sultan", novi Haradinajev savetnik, sledeće nedelje u Hagu: Borci za ljudska prava u Prištini upozoravaju da zločincu nije mesto u Vladi

Sulejman Seljimi, poznat i po nadimku "Sultan" bio je pripadnik „Dreničke grupe" OVK i već je osuđen na 14 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

  • 2

Sulejman Seljimi, bivši komandant glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova, a sada i politički savetnik Ramuša Haradinaja , potvrdio je da je dobio poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

Sasušanje će se, kako je rekao za prištinsku T7, e najverovatnije održati sledeće nedelje, ali da on ne zna "u kom kapacitetu" će biti saslušan..

Sulejman Seljimi, poznat i po nadimku "Sultan" bio je pripadnik „Dreničke grupe" OVK i već je osuđen na 14 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okviru suđenja "dreničkoj grupi", međutim pušten je iz zatvora u Istoku krajem januara jer su sudije zaključile da je neopravdano zadržan iza rešetaka, pošto je Vrhovni sud prošle godine odlučio da ponovo pokrene njegov slučaj.

Seljimi je već trebalo da bude saslušaan u Hagu, ali je odlazak u Hag zamenio bolničkim krevetom, zbog navodnih zdravstvenih problema, a u međuvremenu ga Ramuš Haradinaj imenovao za svog političkog savetnika.

EULEX je optužnicu protiv njega za ratne zločine u dva slučaja poznata kao „Drenica" 1 i 2. podigao u vreme kada je bio ambasador u Tirani,

Na kraju oba procesa osuđen je na 14 godina jedinstvene kazne, za oba slučaja i to za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Foto: Profimedia/AFP

Inicijativa mladih za ljudska prava - Kosovo (YIHR Kosovo) i Inicijativa mladih za ljudska prava - Srbija (YIHR Srbija) danas su osudile i saopštile da se protive odluci Ramuša Haradinaja da imenuje bivšeg komandanta OVK Sulejmana Seljimija za svog političkog savetnika.

- Osobama koje su počinile ratne zločine nije mesto u državnim institucijama - stoji u saopštenju u kojem se dodaje da takva odluka ukazuje na "nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti vlade pravdi, pomirenju i miru".

- YIHR Kosovo i YIHR Srbija kao organizacije koje rade na suočavanju s prošlošću pozivaju sve političke aktere na Kosovu da se prestane sa glorifikacijom ratnih zločinaca u političkom i javnom životu. Glavni fokus treba da bude na prepoznavanju i postizanju pravde za žrtve, preživele i nestale osobe iz rata - navode.

Podsećaju da je odluka usledila nekoliko dana nakon što je Seljimi pušten na uslovnu slobodu, pošto je odslužio više od pet godina zatvora, a da je osuđen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom 1998-1999. godine.

Dodaju da su Sejlimija, osim što ga je Haradinaj "velikodušno" prihvatio u kabinet, drugi državni zvaničnici posetili nakon otpusta i "opisali kao heroja albanskog naroda".

Uz cititanje izjave Hašima Tačija, da je "sa živim herojem na slobodi, generalom Sulejmanom Seljimijem, Kosovo bolje i bezbednije", navode da su takve izjave u najmanju ruku zabrinjavajuće i neprihvatljive.

Haradinaj, sa druge strane, posle oštrih osuda njegove odluke da za savetnika imenuje Sulejmana Seljimija, kaže da bivši šef glavnog štaba OVK "ništa ne duguje pravdi".

- Sulejman Seljimi ništa ne duguje pravdi i veoma je cenjen. On je odslužio pet od ukupno sedam godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima tokom rata - rekao je Haradinaj posle sednice kosovske vlade, svega dan pošto se našao na meti brojnih kritika jer je za savetnika imenovao osobu osuđenu za ratne zločine.

Seljimi će, prema uslovima prevremenog puštanja sa robije, biti pod prismotrom policije do 2020. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA