≫ 

Telegraf u Kosovskoj Mitrovici posle najnovije pretnje ratom, građani poručuju: Mi nemamo nikog sem naše Srbije (FOTO)

Bahtiri, prvi čovekjužnog dela grada, poručio je da će "ako se dotakne grad Mitrovica", u okviru sporazuma između Prištine i Beograda, "doći do rata"

  • 26

Kosovska Mitrovica je proteklih 20 godina postala simbol opstanka srpskog naroda u južnoj pokrajini. Sve veći broj dece se tamo rađa, mladi studiraju na nekim od brojnih fakulteta, otvaraju se firme, život buja na svakom koraku. Ipak, situacija je daleko od idilične. Iz sećanja se ne mogu izbrisati potezom gumice ratne strahote, a neodgovorne izjave još neodgovornijih albanskih političara samo podižu međunacionalne tenzije.

Naime, gradonačelnik južnog dela Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri tvrdi da će "ako se dotakne grad Mitrovica", u okviru sporazuma između Prištine i Beograda, "doći do rata".

"Radio kontakt plus" preneo je da je Bahtiri ovo izjavio na skupu povodom obeležavanja 19 godina od ubistva 10 i ranjavanja 25 Albanaca u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Prištinska "Gazeta ekspres" podseća da je Bahtiri inicijator i zagovornik ideje "jedinstvene Mitrovice", čemu se energično protive Srbi iz Severne Mitrovice i njihovi politički predstavnici.

Bahtiri - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srpske liste Goran Rakić tim povodom je izjavio jeda je srpski narod na Kosovu i Metohiji sa najvećom ozbiljnošću i zabrinutošću primio najnovije pretnje ratom od strane Bahtirija.

- Očekujem da Kfor i Euleks, u skladu sa svojim obavezama iz mandata koji im je poveren, povećaju budnost i preventivno deluju kako ne bi došlo do narušavanja mira i sigurnosti građana, jer ovakve opasne pretnje miru u ovom trenutku visokih tenzija može nepovratno da naruši krhku stabilnost koju smo kao predstavnici srpskog naroda odgovornim delovanje izgradili, u nemogućim uslovim - saopštio je Rakić.

Rakić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On naglašava da, kao predstavnik srpskog naroda, poručuje da je mir najveća vrednost za koju se borimo.

- Mi nikada nismo i nećemo pretiti nikome, ali ako neko dirne u naše domove, u našu severnu Kosovsku Mitrovici onda će dobiti i adekvatan odgovor - istakao je predsednik Srpske liste.

Dan posle uznemirujuće poruke bili smo na licu mesta i prošetali severnim delom ovog podeljenog grada. Poput tmurnog dana bio je i razgovor sa građanima.

Glavno šetalište u Kosovskoj Mitrovici - Foto: Telegraf.rs

Naime, ovakve pretnje sve češće dolaze od albanskih zvaničnika. Građani su zabriniti, ali ne i uplašeni, jedinstvena ocena je da ovo nije ni prva, a sigurno ni poslednja pretnja, ali i da je sve to očekivano.

- Oni pričaju sve i svašta, jedan priča jedno, drugi drugo, a treći nešto sasvim drugačije od obojice. Ni Bog ne zna šta oni hoće - kaže Dragan, bivši radnik Trepče i narodski rečeno dodaje da je dobro što im stranci "drže uzde inače bi se međusobno najpre poubijali".

- Oni prete i taksama i Trepčom, mojim pogonom u južnom delu koji sam ja i meni slični radnici gradili i izgradili, oni je zatvorili i uništili. Sad im je to malo, pa hoće i ovaj severni deo da unište. I to im je malo sada nam prete i ratom - rekao nam je Dragan.

Spomenik Knazu Lazaru u centru Kosovske Mitrovice - Foto: Telegraf.rs

Mlada, 21-godišnja studentkinja Dragana iz Niša, nije uplašena vestima koje je čula.

- Samo je malo teško studirati ovde pod ovakvom presijom. Ne zbog mene i ostalih studenata, već zbog naših roditelja. Malo, malo pa stignu neke pretnje od Albanaca i onda smo tokom cele nedelje stalno na telefonskoj liniji sa roditeljima koji brinu šta je sledeće što će oni uraditi - kaže ova studentkinja.

Uvek je bilo kuraži među ovdašnjim življem. Takva je i poruka 46-godišnje Milice, radnice u prodavnici.

- Neka bre, neka udare. Mi više nemamo gde da bežimo, a i oni treba da znaju to. Sve su nas proterali, ja sam iz Peći proterana i sada kada smo se skućili, kada mi se sin oženio i kada smo sami krenuli iznova neko nas opet zastrašuje da opet možemo sve da izgubimo. Nadam se i molim kao majka i uskoro baka da će naša država da nas odbrani od njihovog zla. Imaju oni ko će da im pomogne, mi nemamo nikog sem naše Srbije - rekla nam je ova žena gotovo u dahu.

Most - simbol Kosovske Mitrovice - Foto: Telegraf.rs

Sećaju se stariji i srećnih vremena.

- Vreme koje je bilo ne može da se vrati, živeli smo svi kao jedan. Išli na Božić i Bajrame jedni kod drugih, zašto i kako se probudilo ovo zlo nikada neću razumeti. Mislim da treba uhapsiti svakog ko govori o ratu. Takve ljude treba izolovati, a ne da budu na vlasti - kaže 69-godišnji Zoran, penzioner.

Ako nešto spaja ljude odvajkada na ovim prostorima, to je kafana.

- Živim ovde u severnom delu od 1999, inače sam izbeglica iz Vučitrna. Ovde u kafanu kod mene dolaze i Albanci i Srbi. Pije se ujutru kafa i naravno kao i u svakoj kafani, i ovde se raspravlja o svim temama. Verujte mi, da se često i sami Albanci podsmevaju izjavama Bahtirija - kazao nam je Krstimir, vlasnik lokalne kafane.

Panorama grada - Foto: Telegraf.rs

U međuvremenu, stigla je i reakcija Beograda.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je danas da sve provokacije iz Prištine, uključujući i pretnju ratom, koju je izrekao gradonačelnik Južne Mitrovice, pokazuje nespremnost druge strane na dijalog, ali i strah pojedinaca da za njih neće biti mesta ako se dođe do održivog rešenja.

- Mitrovica je podeljena ne zato što su Srbi tako hteli, već zato što su Albanci proterali Srbe koji su živeli južno od Ibra. Danas tamo živi samo jedan sveštenik sa porodicom, koga čuva policija, i to je ta Mitrovica o kojoj priča (gradonačelnik Agim) Bahtiri - rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, Bahtirijeva provokacija je neozbiljna i neostvariva, ali na žalost ne i poslednja koja ima za cilj da uznemiri srpsko stanovništvo.

VIDEO: Kfor obezbeđuje most u Kosovskoj Mitrovici

I.S (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaske 05 02 2019

    5. februar 2019 | 17:30

    Šipci nemojte se radovati ratu niti ga priželjkivati ako vi do toga dođe i bukne rat bićete istrebljeni sa celog kosova

  • DARKO 100%

    5. februar 2019 | 17:20

    Vasa Srbija tj Nasa Srbija nesme vas izneveriti ako nedaj Boze dodje do necega

  • Zak bg

    5. februar 2019 | 20:02

    A Srbi juzno od Ibra njih niko ne spominje, oni nisu vazni. Samo u Gnjilanskom podruciju i Opstini Strpce ima preko 30000 Srba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA