≫ 

Ne priznajem granice nezavisnog Kosova! Vučić poručio: Ne trebaju nam nikakvi sukobi u budućnosti

Naša politika nije politika neozbiljnosti i neodgovornosti - izjavio je predsednik Srbije

  • 62

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne priznaje granice nezavisnog Kosova kao njegovi prethodnici i dodao da se po tome razlikuje od njih, jer se zalaže za mir i stabilnost Srbije, a ne

- Kada im kažete da ćemo pokušati da spasemo nešto i sve što se spasiti može, pre svega glave naših ljudi i da sačuvamo sve što možemo u Srbiji, oni kažu da mi hoćemo da imamo i ono što nemamo i ono što smo mi dali. Mi im kažemo nećemo da imamo granice na Jarinju i Brnjaku između Srba i Srba, oni kažu da bih da menjam granice - rekao je Vučić.

Poručio je da on ne priznaje granice nezavisne države Kosovo kao što su drugi napravili i po tome se razlikuju.

- To su različite politike, ali naša politika nije politika neozbiljnosti i neodgovornosti - istakao je Vučić.

Kako je rekao, zna kako se dobijaju aplauzi, ali da ih on ne želi.

Foto: Tanjug/AP

- Hoću da vas molim da razumete da je nama potreban mir sa Albancima i ja ne verujem da je moguć skori kompromis, nisam optimista po pitanju da li je uopšte moguć kompromis, ali mi na tome moramo da insistiramo, jer nam ne trebaju bilo kakvi sukobi u budućnosti - rekao je.

On je dodao da je Srbija jaka, mnogo jača nego što je bila, ali nam treba mir, trebaju nam desetine godina slobodnog razvoja i napretka, nove fabrike, nove škole, nova pozorišta, deca koja znaju da imaju sigurnu budućnost.

- To će biti politika koju ćemo da vodimo - poručio je predsednik.

Podsetio je da smo 2006. godine ostali bez Crne Gore, i to "kao da se ništa nije desilo", a tamo je živelo 30 odsto našeg naroda.

- Nisu dva dana ni žalili zbog toga, nije im bilo ni teško, posle dve godine, proglasili su nezavisnost Kosova. Ništa poslali su dva saopštenja i ništa više. Bilo ih je baš briga za sve to. Nisu se nasekirali ni najmanje, a kamoli da su nešto probali da urade za Kosovo i naš narod na KIM - rekao je Vučić.

O POTEZIMA PRIŠTINE 

Predsednik Srbije rekao je da je Srbija  zahvalna svima u svetu koji ukazuju da su poruke Prištine, poput prekida komunikacije sa Unmikom, štetne i istovremeno upitao šta bi bilo da se Beograd tako ponaša.

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

- Rekao sam i Federiki Mogerini sinoć - samo mi kažite pošteno, šta bi bilo da se Srbija tako ponaša, i onda ostanete bez odgovora zato što je svima jasno koliko se Beograd ponaša odgovorno, koliko je pouzdan partner međunarodnoj zajednici, koliko se racinalno ponašamo čuvajući mir i stabilnost - rekao je Vučić novinarima u Grdelici.

Naveo je da je svašta u politici video, da je neke poteze shvatao, neke nije, ali da ponašanje Prištine "u racionalnom smislu ne razume".

Vučić je rekao da se usteže i trudi da ne odgovara na sve što dolazi ioz Prištine i na deo onoga što dolazi iz međunarodne zajednice, jer, kako kaže, ne želi da upadne u zamku i da to liči na svakodnevne besmislene odgovore i besmislene svađe koje nigde i ničemu ne vode.

- Ali takva minimizacija uloge UN... da kažete nećete da razgovarate sa UNMIK-om, baš nas briga za EU, Rusija nam je neprijatelj i Amerika mora da razume da je tzv. Kosovo nezavisno, takse će da ostanu još 100 godina... to su zastrašujuće poruke - rekao je predsednik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    8. februar 2019 | 07:55

    Samo Prištini i njenim tutorima nije jasno da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije i to se neće promeniti, bez obzira na pritiske.

  • Mina

    7. februar 2019 | 22:28

    Tako se vodi država i bori, hrabro sa jasanim stavom!

  • Veljko

    7. februar 2019 | 21:03

    Za nas Kosovo nije nezavisno. Deo je Srbije. Tako misle svi građani Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA