Jagodina duplirala privredni suficit: Najveći izvoznici italijanske kompanije

Na teritoriji grada Jagodine postoji odlična poslovna klima i veoma dinamična poslovna aktivnost - poručio je Palma

  • 2

Privredni suficit grada Jagodine za 2018. godinu je 9,7 miliona evra i on je dupliran u odnosu na 2017. godinu. Iz Jagodine se najviše izvozilo u Italiju – 40%, na drugom mestu je Rumunija i na trećem Meksiko. Sa te tri zemlje Jagodina ima spoljnotrgovinski suficit.

- Strani i domaći investitori imaju maksimalnu logistiku na teritoriji grada Jagodine, a najveći broj investitora u Jagodini je iz Italije i zato se i ulica u Industrijskoj zoni u Jagodini zove Italijanska ulica - izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

Značajan izvozi beleži se i u Rusiju, Nemačku, Španiju, Francusku, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

- Privreda grada Jagodine ostvarila je za 17,1% veći izvoz u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Spoljnotrgovinska razmena jagodinske privrede u 2018. godini bila je 224,5 miliona evra, a izvoz 117,1 miliona evra. Izvoz iz Jagodine čini 56,4% ukupnog izvoza Pomoravskog okruga - kaže Marković.

Marković u obilasku fabrike - Foto: Telegraf

Prema proizvodima koji se najviše izvoze vidi se da su najveći izvoznici italijanske kompanije koje rade u Jagodini.

Iz Jagodine su se najviše izvozile samolepljive rolne, hartije, kartoni, delovi za sedišta za automobile, autocirade, nameštaj, kablovi, provodnici, mašine, aparati, konstrukcije, mesne prerađevine, sekundarne sirovine i jaja.

Prva četiri mesta u izvozu zauzimaju kompanije iz Italije koje rade u Jagodini, Vibak, Aunde, Konfekcioni Andrea i Mobil Turi. Među 10 izvoznika su i Jela, Holding Kablovi, Metal Eko Sistem, Juhor, Feman, Komo, Agrođole i Testeral“, rekao je Marković.

- Na teritoriji grada Jagodine postoji odlična poslovna klima i veoma dinamična poslovna aktivnost. Podaci koji govore u prilog tome, pored navedenih su i ti, da je u Jagodini 2012. godini bilo 726 privrednih društava, a u prvih šest meseci 2018. godine 822, broj preduzetnika je 2012. godine bio 1973, a u prvom polugodištu 2018, 2089. Jagodina danas ima najveći broj privrednih društava i preduzetnika nego ikada - istakao je Marković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Guess.

    11. februar 2019 | 23:14

    Koliko dobro ide ujagodini, pokazuju kilometarske kolone gradjana, koji cekaju da im Palma podeli po svom nahodjenju milostinju.

  • Mile

    10. februar 2019 | 16:39

    Jagodina: Italijanske fabrike traže 164 radnika Fabrike tri italijanske kompanija u Jagodini - "Andrea Confezione", "Aunde SRB" i "Vibac Balcani" - traže 164 radnika, od čega 150 šivača i operatera na mašinama za šivenje Svoju ponudu za radnicioma ove firme istakla su danas na Sajmu zapošljavanja u Jagodini, koga je organizovala Filijala nacionalne službe zapošljavanja za Pomoravski okrug u Jagodinji. Na sajmu je 29 firmi iz Jagodine, iskazalo potrebe za više od 30 radnika, a najviše se traže zanatlije. Uz šivače, koje traže italijanske fabrike, traže se elektromonteri, alatničari, metaloglodači, eroderi, brusači, bravari, mašinbravari, mesari, autoelektričari, prodavači, armirači, tesari, građevinski radnici, hostese, građevinski i mašinski inženjeri. Toliko {alma o tvom uspehu celih 164 zaposlenih za svo ovo vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA