7 ključnih poruka sa sednice Saveta bezbednosti o Kosovu: Od jedne nam još "zvoni u ušima"

Do poslednjeg momenta bilo je neizvesno da li će sednica biti održana jer su se četiri zemlje, SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska, protivile da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu

Savet bezbednosti UN
Printskrin: webtv.un.org

Jučerašnju sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj se raspravljalo o novom izveštaju o radu Unmika, obeležili su oštro suprotstavljeni stavovi članica ovog tela. Od neizvesnosti da li će se pitanje Kosova uopšte naći na dnevnom redu, zbog protivljenja SAD, Velike Britanije, Nemačke i Poljske do zapaljivih poruka koje su neki od predstavnika država članica izrekli za govornicom.

Sedam ključnih poruka poslato je posle sednice u Njujorku, a od jedne građanima Srbije još "zvoni u ušima".

ODLUKA O ODRŽAVANJU SEDNICE

Do poslednjeg momenta bilo je neizvesno da li će sednica biti održana jer su se četiri zemlje, SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska, protivile da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu.

Do poslednjeg momenta bilo je neizvesno da li će sednica biti održana-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Velika Britanija je zapravo tražila da se pitanje Kosova zauvek skine sa dnevnog reda Saveta bezbednosti, Amerikanci da sednice treba da se održavaju dva puta godišnje, dok je Rusija predložila da to bude na četiri meseca.

ODLUKA O SMANJENJU BROJA SEDNICA O KOSOVU

Posle burne rasprave, koja je trajala duže od tri sata, doneta je odluka da se broj sednica posvećenih Kosovu smanji. Praksa je do sada bila da se održava sednica svaka tri meseca, a nakon pritiska od SAD i njenih evropskih saveznica, postignut je dogovor da se ove godine održe tri sednice, a 2020. godine dve sednice.

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs istakla je da su četiri sednice o Kosovu u toku godine previše, jer se takav broj sednica ne saziva kako bi se raspravljalo o Jemenu, Kongu ili Haitiju.

SAD TRAŽILE HITNO UKIDANJE TAKSI

Američki predstavnik Džonaton Koen poručio je da SAD podržava dijalog Kosova i Srbije, i naglasio da veruju kako je ovo jedinstvena prilika za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Američki predstavnik Džonaton Koen poručio je da SAD podržava dijalog Kosova i Srbije, i naglasio da veruju kako je ovo jedinstvena prilika za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

On je objasnio da to znači da Kosovo hitno treba da ukine takse i pozvao obe strane na normalizaciju odnosa.

Dijalog mora biti prioritet i jednoj i drugoj strani, kao i normalizacija odnosa - poručio je predstavnik SAD na sednici SB UN.

NEMAČKA PORUČILA SRBIJI: U EU MOŽETE SAMO AKO PRIZNATE NEZAVISNOST KOSOVA

Predstavnik Nemačke Kristof Hojsgen je pozvao na stratešku procenu Unmikove misije na Kosovu u skladu sa stanjem na terenu, dodajući da mnoge zadatke Unmika mogu da preuzmu druge organizacije.

On je rekao da je jedini način da Srbija uđe u EU uspešan dijalog i priznanje Kosova.

Predstavnik Nemačke Kristof Hojsgen je pozvao na stratešku procenu Unmikove misije na Kosovu u skladu sa stanjem na terenu-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

- Nezavisno Kosovo je jedini način da Srbija uđe u Evropsku uniju. Odbijanjem da to prihvati, Srbija "sama sebi puca u noge" - rekao je ambasador nemačke u UN.

Po pitanju razmene teritorija, odnosno izmene granica, ponovio je nemačko stanovište koje se protivi toj ideji. On ističe da je razmatranje te ideje rizično i da destabilizuje region.

RUSIJA OŠTRA PREMA PREDSTAVNICI PRIŠTINE

Na sinoćnoj sednici desilo se nešto što dugo nije, Rusija je, po pitanju Kosova, imala isti stav kao i Amerika, a to je da takse koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije i BiH moraju ukinuti što pre.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija podržava uzajamno dogovorena rešenja u skladu sa rezolucijom 1244 UN, te da je nametanje nekih konačnih dogovora destruktivno i da se mora naći kompromis.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija podržava uzajamno dogovorena rešenja u skladu sa rezolucijom 1244 UN-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

Reagujući na izjavu predstavnicu Prištine u UN Vljore Čitaku koja je pitala zašto se uopšte sednica održava i "rekao joj da je slobodna da na istu i ne dolazi".

- Gospođo Čitaku, Vi ste rekli da je sve ovo šarada. Ako je to tako i Vi to tako vidite sasvim ste slobodni da ne dolazite - rekao joj je Nebenzja.

On je naglasio da je zadatak KFOR-a da rasfomira svaku oružanu grupu koju formira Priština, ali je problem u tome što zapadni mentori zaštitnici smatraju da vojska Kosova ne menja bezbednosnu strukturu, te dodao da je poznato da SAD i NATO naoružavaju te strukture.

Ruski ambasador u UN podsetio je da nije postignut nikakav napredak o pitanju formiranja zajednice srpskih opština, koje niko večeras nije ni spomenuo, te da su na Kosovu i Metohiji na delu zastrašivanja Srba.

KINA TRAŽILA DA SE POŠTUJE REZOLUCIJA 1244

Kina je takođe istakla da poštuje suverenitet Srbije i rezoluciju 1244 i Unmik, i istakla da je potrebno pronaći rešenje za dijalog u okviru te rezolucije.

Predstavnik Kine je rekao da SB UN treba da nastavi rasprave o Kosovu.

DAČIĆ: JEDNA OD NAJUSPEŠNIJIH SEDNICA

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, koji je predstavljao Srbiju u Njujorku, ocenio je da je ova sednica SB UN bila jedna od najpozitivnijih za našu zemlju, budući da su sve članice jednoglasno osudile takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i pozvale na momentalno ukidanje te mere.

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, koji je predstavljao Srbiju u Njujorku, ocenio je da je ova sednica SB UN bila jedna od najpozitivnijih za našu zemlju-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

Dačić je rekao da ga posebno raduje to što se takve reči nisu čule samo od predstavnika Rusije, Kine, Indonezije, Ekvatorijalne Gvineje i Južnoafričke Republike koje nisu priznale Kosovo i Metohiju, već i od svih drugih članica, kao što su, na primer, SAD koje su, takođe, pozvale na momentalno ukidanje takse, Nemačke koja je rekla da je to apsolutno suprotno evropskim vrednostima, a u osudi taksi su, kazao je, izuzetno oštre bile i Belgija, Poljska, Obala Slonovače.

- Mislim da je ovo bilo potpuno opravdano naše zalaganje za održavanje ovakve sednice i mislim da je veoma važno što smo postigli jednoglasno dogovor svih članica SB UN da se više ne postavlja pitanje dinamike u kojima će biti održavane sednice, jer to na kraju krajeva i nije zavisilo od Srbije. Nije Srbija odredila te termine da se sednice održavaju na tri meseca, nego je generalni sekretar podnosio izveštaj na tri meseca - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je objasnio da, imajući u vidu da neke zapadne zemlje ne žele temu Kosova na sednici SB UN, pretila je opasnost da ova sednica uopšte ne bude održana i da se uvede princip proceduralnog glasanja gde nema prava da se stavi veto i gde je za održanje sednice potrebno devet glasova "za".

Foto: Tanjug/AP

- Time su se sticali uslovi da tema Kosova i Metohije više nikad i ne bude na sednici SB UN - rekao je Dačić.

U želji da se predupredi takav razvoj situacije i u želji da se tema o KiM zadrži na agendi SB, precizirao je Dačić, dogovorili se smo da ove godine budu tri sednice posvećene izveštaju generalnog sekretara odnosno situaciji na KiM, sa mogućnošću sazivanja vanrednih zasedanja bilo zbog pozitivnih ili negativnih događaja.

- Takođe je dogovoreno da u sledećoj godini ta dinamika bude dva puta godišnje, a od sledeće godine ako dođe do pozitivnog razvoja situacije da se ta dinamika postepeno smanjuje - izjavio je Dačić.

Video: Dačić oštro odbrusio Čitaku

(Telegraf.rs)

Tagovi: Ivica Dačić, KiM, Kosovo i Metohija, Ministarstvo spoljnih poslova, Njujork, SAD, Savet bezbednosti UN, Ujedinjene nacije, Vlada Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (14)
Poređaj komentare:
 • M
  Milorad Vujicic

  Odbijanjem priznanja kosova Srbija njemackoj lepo nastoji da kaze da je kosovo Srbija te nemoze biti drugacije i to svi znaju u UN.Njemacks vodi revansisticku politiku pro tg iv Srbije i Srba,ali nek se malo raspitaju kod Austrijanaca a i njihovih dedova kako je sa Srbima ratovati.

 • D
  Dalibor

  Dacicu nije 40 nego 62% muskog stanovnistva!

 • D
  Dalibor

  Izbaci Dacica iz MIP, i ubacvite MUP za MIP. Dacic se nezna koncentrisati niti voditi govor koji je u skladu MIP.

Samit je velika propuštena šansa: Brnabić posle najave da se sastanak u Parizu neće održati

Matura i potop - kako su dva događaja koja nemaju veze sa politikom postala politička tema

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore hitno pozvalo ambasadora Srbije na razgovor

Kompromisom do rešenja, ali tek kad Priština ukine takse: Vučić na sastanku sa poslanikom Bundestaga

Burno u Skupštini: Poslanici u klinču zbog ministra Šarčeviča i političke zloupotrebe dece

Vučić otkrio: Sa 99 odsto mogu da tvrdim - samita u Parizu neće biti (FOTO)

Analitičari ocenili: Evropska unija je najuticajniji igrač na Zapadnom Balkanu

Vučić kod Skata: Ambasador SAD se na Tviteru oglasio o razlozima sastanka (FOTO)

Zvanično stupili na dužnost: Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM položili zakletve

Samo jedan put do nastavka pregovora, Brnabić poručila: Dijaloga će biti kada Priština ukine takse

I "Gospodar Kosova" popustio pod pritiskom SAD: Veselji smenio trojicu iz vlade tzv. Kosova

Malim maturantima u Beogradu se priključio i deo studenata iz protesta "1 od 5 miliona"

Stefanović zahvalio Brazilu na doslednom stavu protiv prijema tzv. Kosova u Interpol (FOTO)

Delegacija Srbije protestovala u Briselu zbog tzv. Kosova

Tramp potpisao sporazum o ekstradiciji sa Prištinom

Posle odlaganja testa za malu maturu, oglasila se Brnabić: Šta je rekla o ostavci ministra prosvete

Velike promene u Srpskoj naprednoj stranci u narednih nekoliko meseci

Srbija protiv seksualnog nasilja u ratovima, Dačić poručio: Pojačati glasove zaboravljenih žrtava

Brnabić počela politički deo posete Parizu: Premijerka na sastanku sa francuskim zvaničnicima (FOTO)

Srpska policija i ruski bezbednjaci zajedno protiv terorizma: Stefanović i Patrušev o saradnji

Vučić na sastanku sa ministrom odbrane Belorusije: Zahvalnost zbog podrške suverenitetu Srbije

SAD i Rusija lome koplja oko Kosova: Ko su Trampove i Putinove diplomate koje stižu u Beograd?

Tramp potvrdio: Entoni Godfri novi ambasador SAD u Beogradu

Vučić je faktor mira i stabilnosti u nestabilnom okruženju: Najnovija analiza iz Slovenije

Najbolje je da se pitanje KiM reši pre izbora u SAD: Šormaz ocenio da bi tada Srbija dobila benefite

Kina ostaje pri stavu nepriznavanja Kosova: Stefanović se susreo sa Guom Šengkunom (FOTO)

Status kvo u dijalogu Beograda i Prištine nije održiv: Savet EU usvojio zaključke o Srbiji

Često dobijamo pretnje kada pišemo o Kosovu: Urednik francuskog Figaroa o pretnjama smrću

Teško je motivisati lidere obe strane da nastave pregovore: Han o dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Mađarske poručio: Ne slažemo se sa kritikama EU, Srbija je napredovala

Takse moraju biti ukinute, dijalog nema alternativu: Brnabić posle Londona odlazi u Pariz

Skat: Žao mi je svake civilne žrtve stradale u bombardovanju

Savet EU još bez dogovora o proširenju: Zaključci spremni, evo šta je problem

"Srbija je na dobrom putu ka EU, brine me stabilnost u regionu": Premijerka Brnabić u Londonu (FOTO)

Srbi sa KiM čvršći nego što neki misle: Vučić poručio da ih niko neće naterati da se odreknu države

Orban želi saradnju Mađarske sa Republikom Srpskom (FOTO)

Dobra prosvetna saradnja dve zemlje: Vučić sa rektorom Azerbejdžanskog univerziteta za jezike (FOTO)

Packe za Prištinu iz Brisela zbog taksi na srpsku robu: Ministri EU oštro kritikovali Albance

Amerika se preko "Dejtona 2" vraća na Balkan: Rešenje za Kosovo na skupu najvećih svetskih igrača?

Vučić se sastao sa delegacijom Generalne uprave carina Narodne Republike Kine (FOTO)

Albanci nastavljaju sa terorističkim delovanjem: Drecun o pretnjama zbog teksta o životu Srba na KiM

Dačić ekspresno reagovao na uvrede Mirne Nikčević: Sramota, potrebna adekvatna kazna

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima