≫ 

U Beogradu održan protest građana i dela opozicije "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama" (FOTO)

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji

  • 90

Građanski protest "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama", iza koga stoji i deo opozicije, održan je večeras u Beogradu, a kao i svake subote počeo je u 18 sati okupljanjem građana na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Njima su se priključili i studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, ETF-a, Farmaceutskog i Saobraćajnog fakulteta i Visoke elektrotehničke škole, koji su danas od 15 časova krenuli u šetnju gradskim ulicama.

Uprkos ranijim apelima organizatora da ne donose makete vešala jer, kako ističu, takvi simboli nisu poruka protesta protiv nasilja, to nije uvažio poslanik Dveri, Srđan Nogo, koji je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj nosi vešala, pozivajući ministra Nebojšu Stefanovića da ga uhapsi.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta bilo je još vešala, ali su se umesto omčom, završavali cvetom visibabe.

Foto: Marko Jovanović

Kako je ranije i bilo najavljeno, građanima se obratio pisac Marko Vidojković, ali i jedna od organizatorki protesta, Jelena Asanović, koja je izjavila da Srbija više nije slobodna zemlja i da ova vlast radi bez poštovanja zakona i institucija, zbog čega su oni, poručila je, po deseti put, večeras na ulicama.

Jelena Asanović,jedna od organizatorki protesta, rekla je da Srbija više nije slobodna zemlja i da ova vlast radi bez poštovanja zakona i institucija-Foto: Marko Jovanović

Vidojković je građanima rekao da mu ovo sve liči na košmar.

- Da mi je neko 1996. godine rekao da će se ovo dešavati 2019. godine, rekao bih im da nema problema, ako neko sra*e izbije, moramo da izađemo na ulice. Predsednik Srbije, koji tvrdi da je najbolji student Pravnog fakulteta, ide okolo i objašnjava da je sve super. On koji je prekršio ne znam koliko zakona i koliko to radi svakodnevno. Mi smo njegovi taoci. Pa, ako je već košmar, moramo da budemo zajedno - rekao je Vidojković a potom se obratio pravnicima i studentima ovog fakulteta.

Pisac Marko Vidojković je rekao da mu ovo sve liči na košmar-Foto: Marko Jovanović

- Sedite, pišite, popišite sva krivična dela koja je ova bagra počinila, da odgovaraju za svako kršenje zakona, da se niko od njih više nikada ne bavi politikom. Gde god se okrenemo je kriminal, zločin i nepravda. Crna knjiga ove vlasti imaće na hiljade strana - naveo je on i pozvao okupljene da krenu u šetnju.

Foto: Marko Jovanović

Protestna povorka je posle obraćanja krenula Vasinom ulicom, a potom su u Takovskoj ulici, ispred zgrade Javnog servisa pozvali zaposlene sa javnog servisa da im se pridruže u šetnji.

Građani su na ulaz RTS-a zalepili nalepnice sa natpisom "Izađite na ulice" i "Nije normalno" a nije izostala ni bakljada.

Foto: Marko Jovanović

Nekoliko lica koja su nosila bele fantomke, ispred RTS-a je ostavilo pakete sa toalet papirom uz poruke " "da AV lakše briše i lakše cenzuriše".

Kolona je nastavila ka Predsedništvu Srbije, gde su se građani ponovo zaustavili i obratili se predsedniku Srbije skandiranjem "Vučiću, odlazi" i puštanjem sirena za vazdušnu opasnost.

Nekoliko lica koja su nosila bele fantomke, ispred RTS-a je ostavilo pakete sa toalet papirom ispred zgrade Javnog servisa Srbije-Foto: Marko Jovanović

Okupljeni su pustili i "Barbarinu pesmu", kompoziciju upućenu novinarki Studija B Barbari Životić čijie je izveštavanje sa jednog od protesta izazvalo burne reakcije javnosti.

Na vratima Vlade Srbije zalepili su nalepnice "1od5 miliona", a ispred zgrade je ponovljena bakljada.

Foto: Marko Jovanović

Podsetimo, prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. gdoine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Foto: Marko Jovanović

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronadju počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    9. februar 2019 | 18:55

    Samo neka budu uporni i veoma brzo će da odšetaju...

  • Mimi

    9. februar 2019 | 18:52

    STOP! Lazima i izmišljotinama opozicije.

  • zadovoljan

    9. februar 2019 | 18:36

    dokle više blokada grada bree...u beogradu ima i ljudi koji nisu za blokadu centra!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA