Jevrejska opština Beograd odgovorila Trifunoviću u ime 11.000 stradalih predaka: Opasan presedan "normalizacija" nacista, nije nebitno da li je Brant ili Hitler

- Kako se osećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je l to isto kao da ste videli portet Ive Lole Ribara? Razumete li razliku i da li vas se tiče - upitali su Trifunovića iz Jevrejske opštine Beograd

  • 79

Jevrejska opština Beograd (JOB) poručila je danas predsedniku PSG Sergeju Trifunoviću da je opasan presedan "normalizacija" nacista i njihovih saradnika, a još opasnija uravnilovka koju pokušava, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije „Judenfrei" državom.

- Obraćamo se i želimo da vam pomognemo da možda saznate neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno niste upoznati imajući u vidu Vašu izjavu ''I levičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar'' - navela je Jevrejska opština Beograd u poruci upućenoj Trifunoviću.

Napominju da se obraćaju u ime onih koji više nemaju glas, onih čiji su preostali potomci, "u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i šefa kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratištima širom Beograda".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Poručuju Trifunoviću da logori u Beogradu formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, ali je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat je sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone).

- Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine pošalje nota kako je ''Srbija Judenfrei''. Dimitrije Ljotić je tesno sarađivao sa Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom delu Evrope, bio je antisemita i klerofašista kome su se divili Hitlerovi najbliži saradnici".

Njihov šef kvislinške beogradske policije Dragi Jovanović, kaze se u saopštenju, bio je politički intimus Hajnriha Himlera.

- Da pojasnimo ono što je sasvim očigledno - Ljotić, Nedić i Jovanović nisu bili samo partneri nacista, oni su bili nacisti po svim parametrima (Jovanović je redovno prisustvovao Ninberškom kongresu NSDAP poznatije i kao Nacistička partija)".

Milan Nedic Foto: Wikipedia/Peacemaker67

Možda niste znali, navodi se u poruci Trifunoviću, da je čovek koji je osmislio NDH je bio i idejni tvorac Nedićeve Srbije - SS general Edmund Vesenmajer je dobio zadatak od Hitlera da na ruševinama Kraljevine Jugoslavije stvori dve nacističkoj Nemačkoj prijateljske države.

Naglašava se da je opasan presedan „normalizacija“ nacista i njihovih saradnika, a još opasnija je uravnilovka koju pokušava, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije „Judenfrei“ državom.

Navodeći da Jevrejska opštini Beograd ima oko 3000 članova, to su ljudi raznih političkih preferenci i nalaze se i na levoj i na desnoj strani političkog spektra, u poruci se kaže da oko jedne stvari nema diskusije: svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt su oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek.

„Normalizacija“ Dimitrija Ljotića dovodi do relativizacije zločina kvislinga, a samim tim se postavlja pitanje da li je bitno ko je i kako Nemcima priveo onih 11.000 Jevreja u Beogradu, ističe se u poruci lideru PSG.

Beogradski Jevreji iza žice na zbornom mestu na Kalemegdanu, aprila 1941. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Jevrejska opštini Beograd naglašava da se solidariše i sa građanima Kragujevca, potomcima onih koji su stradali u kragujevačkom masakru, streljanju osnovaca koje je bilo potpomognuto od strane članova ljotićevog Srpskog dobrovoljačkog korpusa, i sa velikim brojem Roma koji su ubijeni u logorima na teritoriji Beograda, ali i sa logorašima, srpskim antifašistima, pravim rodoljubima koji su se borili za oslobođenje države i na kraju u tom ratu izvojevali i veliku pobedu.

- Da li mislite da treba da bude ''nebitno'' da li u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera? Kako se osećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je l to isto kao da ste videli portet Ive Lole Ribara? Razumete li razliku i da li vas se tiče - upitali su Trifunovića iz Jevrejske opštine Beograd.

- Mi razumemo i znamo: nikada neće biti svejedno da li je neko žrtva, heroj ili zločinac. Mi govorimo u ime Jevreja Beograda čije su kosti na Sajmištu i dušegupkama. Tamo su ih poslali nacisti, ali i Nedić, Ljotić i njihove bliske vojne i policijske jedinice - navodi se u saopštenju.

- Želimo najbolje zemlji u kojoj živimo kao nacionalna i verska manjina, ali ponavljamo: ako Srbija ne zna odakle dolazi, ako ne ceni svoju antifašističku prošlost, svoje borce i heroje, onda Srbija neće imati gde da ide tim putevima koje pominjete u svojoj izjavi - poručula je Jevrejska opština Beograd u poruci Sergeju Trifunoviću.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keti

    11. februar 2019 | 16:56

    Možda si nekad bio nešto sada si zlo za Srbiju kao i ovi koii te prate sa takvim ponašnjem niko si i ništa sram te bilo

  • Helena

    11. februar 2019 | 18:12

    Zaista je malo reći da je ova izjava Trifunovića skandalozna! Srbija nije fašistička država nikada bila i neće ni biti!

  • Milan

    11. februar 2019 | 18:06

    Ovaj Trifunovic stvarno nema pojma sta govori, jezik mu je brzi od pameti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA