Strah iza promene stava o taksama: Šta je u Prištini upalilo "crveni alarm"?

Prištinske vlasti treba da ozbiljno da shvate američki zahtev za suspenziju taksi na proizvode iz Srbije i BiH

  • 13

Transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova dovedena je u pitanje odbijanjem Prištine da postupi po zahtevu SAD i ukine nametnute stopostotno povećane takse na robu iz Srbije i BiH, preneo je Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Podseća se da transformacija tih snaga za vanredne situacije u tzv. vojku bio dug proces koji je završen krajem prošle godine, a nakon podrške koju je Priština dobila od SAD.

Samo mesec dana kasnije, ova transformacijama dovedena je u pitanje zbog odbijanja Prištine da se suoči sa zahtevom SAD za suspenziju nametnutih taksi na robu iz Srbije i BiH, kao uslov za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Nakon jučerašnjeg najnovijeg oštrog upozorenja SAD Prištini u kojem je izražena zabrinutost Vašingtona zbog ponašanja prištinskih institucija i zaprećenim sankcijama posebno u oblsti bezbednosti, zamenik kosovskog ministra odbrane, Burim Ramadani, smatra da ove razlike neće uticati na podršku koju su SAD pružale razvoju Kosova.

Međutim, stručnjak za bezbednost, Nuredin Ibiši, smatra da prištinske vlasti treba da ozbiljno da shvate američki zahtev za suspenziju taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

- Odbijanjem zahteva SAD-a, ušli smo u veoma osetljivu ili opasnu fazu zamrzavanja odnosa što mislim da može imati nepredvidive posledice za zemlju. Neophodan je oprez u ovoj situaciji  - rekao je Ibriši.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukan

    13. februar 2019 | 11:56

    Sa Pristinom treba samo ostro kakobi se iole dozvali pameti.

  • Hana

    13. februar 2019 | 11:43

    Srbija je respektabilna a pristinske vlasti treba da ozbiljno shvate americki zahtev za ukidanje taksi.

  • Slavko

    13. februar 2019 | 13:10

    Drago mi je da vide sa kakvim ljudima imaju posla . Naši za sada igraju dobru utakmicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA