"Rat" poslanika u skupštinskom holu: Razmena "otrovnih strela" preko novinara

Na ovaj način, sva komunikacija parlamentaraca svela se na međustranačka vređanja i prepucavanja sa neizvesnim krajem

  • 63

Poslanici dela opozicije već dva dana bojkotuju sednicu Skupštine Srbije, uz obrazloženje da od njih to zahtevaju građani na ulicama, ali i zato što se njihov glas dovoljno ne čuje tokom radnog "plenuma". Ipak, paralelno sa održavanjem rasprava na kojima učestvuju predstavnici vladajućih partija, ali i Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske partije, njihove opozicione kolege svakodnevno organizuju konferencije za novinare i to u skupštinskom holu. Obično posle tih konferencija sledi i obraćanje poslanika vladajuće većine.

Na ovaj način, sva komunikacija parlamentaraca svela se na međustranačka vređanja i prepucavanja sa neizvesnim krajem. Takva praksa traje od posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu i Skupštini Srbije, kada ga je deo opozicionih poslanika sačekao pre sednice sa namerom da ga upoznaju sa, kako oni tvrde, lošim izbornim zakonima i medijskim slobodama u zemlji.

Na takve navode odmah je reagovao šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović, rekavši da se nisu odrekli plata i paušala iako ne rade svoj posao, i tako je sve do danas.

Novonastala situacija danas je dovela do toga da se iz skupštinskog hola čuju novi zahtevi, molbe i smernice i to preko novinara.

Prvo su se na zajedničkoj konferenciji oglasili iz SzS.

Printskrin: Tanjug

Poslanici Goran Ćirić (DS), Dragan Veselinović (Dveri), Ðorđe Vukadinović (Nova Srbija - Pokret za spas Srbije), Tatjana Macura (Stranka moderne Srbije), Jovan Jovanović (Klub samostanih poslanika), Dijana Vukomanović (Narodna stranka), konstatujući da čim nema njih u plenumu, nema ni “besmislenih amandmana” koje poslanici vlasti podnose kako bi onemogućili opoziciju da govori.

Imali smo fantomske amandmane, sad imamo i fantomske poslanike (među poslanicima SNS, naime, su se našli Vesna Rakonjac i Željko Sušec koji su još pre nekoliko meseci podneli ostavke na poslanička mesta) - rekao je Đorđe Vukadinović, po kome je "bojkot sredstvo da bi se parlament i politički život u Srbiji vratio, ako može u normalu".

Zbog "fantomskih poslanika" danas su zatražili hitnu i neopozivu ostavku predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Posle njih, na mestu govornika se pojavio Čedomir Jovanović, koji danima ponavlja da mu mesto nije pored "nacoša, siledžija, desničara i fašista".

On je istakao da mu ne pada na pamet da "podvije rep" kako su to, kaže, uradili drugi, i napusti skupštinu, jer ga zovu Ðilas i Jeremić.

Oni nisu poslanici u ovoj skupštini i ne mislim da delim sudbinu sa DS koja je postala Ðilasovo privatno vlasništvo... Jako teško mogu da šetam pored onih koji pored mene idu i nose transparente ''peder i lezbejka prodaju Kosovo''. Mogu da se složim da se borim za svačije demokratsko pravo, ali jako tesko mogu da potpišem ugovor sa narodom u kome nema politike -  objasnio je lider LDP-a.

Medijima se potom obratio i Nenad Čanak, lider LSV-a.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je prethodnih dana morao da demantuje predstavnike Saveza za Srbiju Boška Obradovića i Janka Veselinovića koji su ga prozivali da se nije pridružio opoziciji, da bi danas od predsednice parlamenta Maji Gojković zatražio da organizuje posebnu sednicu Skupštine Srbije posvećenu problemima AP Vojvodina.

Njegova "ucena" glasi: Ako se organizuje posebna sednica o Vojvodini mi ćemo na toj sednici učestvovati. Do tada, aktuelni dnevni red “nije toliko bitan za LSV”.

Na kraju je konferenciju za novinare upriličio i Aleksandar Martinović iz SNS, sa koje se obratio predstavnicima Saveza za Srbiju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Deo opozicije bojkotuje sednicu parlamenta, ali ne bojkotuje skupštinsku blagajnu, restoran i putovanja u inostranstvo. Nastavlja se ćevap bojkot - zaključio je šef poslaničke grupe SNS, koji je i priznao da je njegovom greškom došlo do tehničke greške, odnosno da je pušten stari spisak poslanika SNS na kojem je nekoliko imena ljudi koji su u međuvremenu prestali da budu poslanici.

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, za Telegraf.rs kaže da se sa bojkotom isntutucija od strane opozicije parlament ne nalazi u uobičajenoj i normalnoj situaciji, te da takva situacija vodi u krizu parlamentarnog života.

- Samim tim, dokle god to traje, mi ćemo imati ovakvu situaciju, vladajuće stranke u plenumu, a deo opozicije u holu, što će nas dovesti u neku vrstu krize parlamentarnog života. To nije isto što i kriza parlamenta, jer će nastaviti da rade ali bez dijaloga i polemike na koje smo navikli. Opozicija će pokušavati da ostane prisutna u javnosti kroz komunikaciju sa novinarima iz skupštinskog hola i pokušajem da na legitiman način formulišu svoje političke stavove, ali bi bilo dobro da vlast i opozicija sednu za sto i pronađu način da se čuju oko nekih ključnih stvari oko kojih se ne slažu - objasnio je Klačar i naglasio da dugoročno aktuelna situacija nije održiva.

Foto: mc.rs

On prognozira da ćemo ovakvu vrstu krize imati do održavanja redovnih parlamenatrnih izbora.

- Situacija može da se dodatno usloži ukoliko dođe do bojkota izbora - naveo je on i naglasio da ovakva kriza neće biti dobar podstrek za poverenje u parlamentu, za poverenje političkih stranki i poverenje izbornih procesa, što može da prouzrokuje još veće probleme od današnjih - naveo je direktor CeSID-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natur

    13. februar 2019 | 22:56

    U opoziciji sve sami cirkuzanti!

  • jovan

    13. februar 2019 | 20:27

    Dosli ljudi,doruckovali,slikali se,nesto rekli,uzeli dnevnicu i ajde cao.Tako bi oni da vode Srbiju.E,nece moci.

  • monika

    13. februar 2019 | 20:35

    Poslanici opozicije,zasluzuju da budu kaznjeni.Neka im se smanje dnevnice.Ovako i onako,ne rade svoj posao.Gradjani od njih imaju samo stete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA