≫ 

Haradinaj "preti" Federiki Mogerini: Ostaćeš bez dijaloga, ako ga budeš povezivala sa taksama

On je u intervjuu za televiziju KTV odbacio mogućnost da se na sednici vlade glasa o dnevnom redu, u kojem bi postojao predlog za ukidanje taksi

  • 63

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, ponovo je sinoć da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH neće biti suspendovane i upozorio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da će "ostati bez dijaloga" Priština-Beograd ako ga bude povezivala s taksama.

On je u intervjuu za televiziju KTV odbacio mogućnost da se na sednici vlade glasa o dnevnom redu, u kojem bi postojao predlog za ukidanje taksi.

- Ne treba da igram igrice, mi smo svi odrasli. Tražio sam od Veseljija, Ljimaja da me poštuju dok sam na ovom zadatku. Prihvatio sam njihovo poverenje u vođenju vlade ove zemlje, predlog nije donet nelegalno, to je bila jednoglasna odluka. Ne možete promeniti odluku vlade bez volje premijera - rekao je Haradinaj.

Dodao je da uprkos pritisku saveznika Kosova, SAD i EU, nije promenio stav o taksama, i poručio da je Kosovo spremno da razmotri njihovu suspenziju samo ako Srbija i BiH priznaju njegovu nezavisnost.

Foto: Profimedia/Abaca Press

Istovremeno je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini poručio da će, ako povezuje dijalog Beograda i Prištine sa taksama, ostati bez dijaloga.

- Njeni postupci naneli su štetu Kosovu, ukoliko se o teritoriji eventualno govorilo u tom dijalogu", rekao je Haradinaj, navodeći da takvi postupci "nisu prijateljski, već neprijateljski - prenosi "Koha ditore".

On je odbacio mogućnost da podnese ostavku zbog političke krize ili sve većeg pritiska međunarodne zajednice, koja poziva njegovu vladu da suspenduje takse i nastavi dijalog sa Srbijom, navodi "Gazeta ekspres".

- Ne planiram da podnesem ostavku. Znate zašto? Zato što mislim da su odluke koje sam doneo od koristi Kosovu - rekao je Haradinaj.

On je dodao da je od kopredsedavajućeg pregovaračkog tima Prištine i zamenika premijera Fatmira Ljimaja i predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija tražio razumevanje sve dok žele da on obavlja funkciju premijera.

Foto: European Union

- Ako se stav o premijeru ili Vladi promeni, to je razumljivo i legitimno - rekao je Haradinaj, dodajući da oni mogu da organizuju podnošenje zahteva za glasanje o poverenju.

On tvrdi da će takse dovesti do toga da Beograd prizna Kosovo.

- Niko ne zaboravlja tržište, kosovsko tržište je za Srbiju vredno, i mi zahtevamo da ono bude deo sveobuhvatnog sporazuma. Ako takse budu suspendovane, onda dajemo Srbiji vreme da odloži dijalog - rekao je Haradinaj.

Premijer privremenih prištinskih institucija istakao je da nikada nije rekao "ne" Americi, ali je poručio da pritisak ne treba da se vrši samo na jednu stranu.

- Tačno je da Amerika nije srećna, ali smo mi u žurbi. Mi nismo uzrok destruktivnog ponašanja Srbije - rekao je Haradinaj, navodeći da je "dobro da pritisak bude dvosmeran".

Prema njegovim tvrdnjama, Priština je, iz poštovanja prema SAD i Evropi, ušla u "bezuslovni dijalog".

VIDEO: Rama i Haradinaj slave nakon zajedničke sednice dve Vlade

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA