Da li je moguće da SAD ne može da "disciplinuje" Haradinaja? Drecun poručio: Amerikanci mogu da pokrenu i zaustave određene procese na KiM

Vašington ima najsnažniji uticaj na KiM - izjavio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju

  • 31

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da očekuje da epilog situacije na KiM bude taj da se ukinu takse Prištine na robu iz centralne Srbije, da se nastavi dijalog i da se dođe do kompromisnog rešenja.

On je izneo uverenje da SAD mogu da disciplinuju kosovske lidere.

- Da li je moguće da Amerika ne može da disciplinuje Ramuša Haradinaja? Naravno da može - rekao je Drecun gostujući na RTS.

- Vašington ima najsnažniji uticaj na KiM, da može da pokrene i zaustavi određene procese - rekao je Drecun komentarišući pismo Vašingtona kosovskim liderima.

Printskrin: youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Kako je naveo, pismo SAD jasno pokazuje da su Albanci postali problem, da su oni prepreka za nastavak razgovora i da SAD nikome neće dozvoliti da se neko poigrava s njihovom moći, interesima i planovima.

Nedvoslmisleno su poslali poruku da slede sankcije ako se ne povinuju zahtevima iz Vašingtona i da ukinu takse, rekao je Drecun.

Kada su videli da kosovski premijer Ramuš Haradinaj istrajava, onda su "odigrali kartu na (kosovskog predsednika) Hašima Tačija", zaključio je Drecun.

Drecun je rekao da je roba iz centralne Srbije dugo prisutna širom Kosova i Metohije i da je šteta uvođenjem taksi na proizvode iz Srbije i BiH napravljena i meri se desetinama miliona evra.

Međutim, kako je istakao, time je pre svega napravljena šteta opstanku srpskog naroda.

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj uspeo je uvođenjem taksi da odloži dijalog i uspeo je da se nametne među tvrđem biračkom telu-Foto: Profimedia/Abaca Press

- Sve je na granici sigurnosti. Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj uspeo je uvođenjem taksi da odloži dijalog i uspeo je da se nametne među tvrđem biračkom telu - rekao je Drecun i dodao da se kosovski predsednik Hašim Tači pokazao kao pouzdaniji.

Prema njegovim rečima, Haradinaju nije odobrena američka viza, što je simbolični potez, ali ga onemogućava u stvaranju kontakata. Takođe, bitna je poruka Nacionalne garde Ajove, jer za formiranje vojske Kosova im je potrebna podrška Vašingtona.

Drecun je rekao da Priština neće moći da realizije svoje maksimalističke ciljeve.

- Tači je najavio da se neće razgovarati o Severnoj Mitrovici, Gazivodama i Trepči. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio Prištinu da ne pokušavaju da stave pod kontrolu ni Gazivode i Trepču - naveo je Drecun.

Drecun smatra da ako Haradinajeva vlada ne popusti, to bi moglo da dovede do kolapsa.

Foto: Tanjug/AP

- Odluku o taksama su jednoglasno doneli. Sad preko Tačija i njegove stranke žele da reše problem - naveo je Drecun.

Kako je rekao, Vašington zaoštrava stav da bi se Haradinaj naterao na racionalno ponašanje.

- Kada je reč o Haradinaju, radi se o osobi optuženoj za najteže zločine. Dozvoljava mu se da ima ilegalne tokove novca. Ubistvo svedoka koji je trebalo da svedoči u Hagu - kaže Drecun.

Naglašava da najjaci uticaj na Prištinu ima Vašington i da Srbija mora da jača međunarodnu poziciju.

Drecun napominje da bi se došlo do razgovora o konačnom statusu Kosova, moraju mnoga pitanja da se reše.

- Albancima treba da se izađe u susret, da vide da Srbija želi da ih integriše - rekao je Drecun i dodao da je dobro što su upozoreni da ne smeju nikakve akcije da sprovede na severu Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    14. februar 2019 | 10:34

    Pakuju kasetne za Venecuelu inace bi Pristina bila disciplinovana kao beba

  • Rastko

    14. februar 2019 | 10:28

    Rado bi ih Amewri posolili nego im glupo da se 2 puta vracaju na mesto zlocina

  • Rastko

    14. februar 2019 | 10:21

    KO je uspeo da discipluje nedisciplinovano rodjene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA