Sastanak Tačija i Haradinaja na ivici noža! Tarife su "politički incident", "Niko nije glasnogovornik Amerike"

Prištinski Zeri objavio je ranije danas da su uskraćivanje američke vize Haradinaju i otkazivanje posete komandanta Nacionalne grde Ajova Timoti Ora prvi signali SAD na sankcionisanju odluka Prištine, kao i da bi te sankcije mogle biti proširene

  • 34

Lideri privremenih prištinskih institucija okupili su se jutros na sastanku na kojem su se saglasili sa predlogom platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, a prištinska GazetaExpres piše da je on održan u atmosferi zategnutih odnosa predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja.

Pozivajući se na svoje izvore, portal piše da je sastanak, koji je održan u kabinetu predsednika parlmenta Kadri Veseljija, protekao u veoma napetoj atmoseri između Tačija i Haradinaja zbog izjava koje je kosovski predsednik izneo u sinoćnjem intervjuu za RTK.

Podseća se da je Tači u tom intervjuu pitao Haradinaja da li je svestan da je vladina odluka o nametanju povećanih tarifa na robu iz Srbije i BiH zapravo "politički incident".

Tači je, navodi se, takođe pominjao i smenu Haradinaja zbog toga što je ta vladina odluka nanela veliku štetu odnosima Prištine i SAD.

A tu je, dođe se, i neslaganje Haradinaja sa Tačijevom idejom korekcije granice.

Zamerajući Tačiju na tim izjavama, Haradinaj je nakon današnjeg sastanka novinarima rekao da "niko nije glasnogovornik Amerike".

- Ni predsednik ni bilo ko nije američki glasnogovornik. Oni znaju šta mi hoćemo i tražimo - rekao je Haradinaj, koji je uprkos insistiranju SAD pod pretnjom uvođenja sankcija Prištini, ako takse ne budu hitno suspendovane, i dalje čvrsto stoji na stanovištu da ta mera ostaj sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost i omogući njegovo članstvo u UN.

Foto: pixabay.com

Prištinski Zeri objavio je ranije danas da su uskraćivanje američke vize Haradinaju i otkazivanje posete komandanta Nacionalne grde Ajova Timoti Ora prvi signali SAD na sankcionisanju odluka Prištine, kao i da bi te sankcije mogle biti proširene.

Tači, međutim, tvrdi da nema sukoba između njega i Haradinaja zbog taksi nametnutih na proizvode iz Srbije.

On smatra da koalicioni partneri treba samo da sagledaju aktuelnu situaciju imajući u vidu da je, kako je rekao, budućnost Kosova usko povezna sa SAD.

- Šta možete biti kada ne poštujete savet partnera - zapitao je Tači i dodao da to poštovanje mora biti obostrano.

Ponovio je stav da takse na zahtev SAD treba da budu privremeno suspendovane.

Upozorio je na moguće sankcije SAD i EU protiv Prištine, ne iskjučujući mogućnost ni uskracivanje vizne liberalizacije za građane Kosova, ako take na robu iz Srbije ostanu.

Tači je rekao da eventualne sankcije SAD i u EU mogu da se pretpostave, odnosno da vizne liberalizacije neće biti, ali da građani Kosova to ne zaslužuju.

Mada, kako je rekao, on ne želi da dramatizuje situaciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taca

    14. februar 2019 | 22:47

    Najbolje bi bilo da se dogovore i ukinu takse.

  • Коста

    14. februar 2019 | 17:15

    Тачију и Харадинају ништа не верујем. Ово је фарса, сукоб између нјих вероватно не постоји. Ово је представа, ваљда мисле и за нас. Али, ми нисмо наивни, знамо их.

  • Viki

    14. februar 2019 | 17:07

    Udario tuk na luk. Videcemo ishod svega toga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA