≫ 

Podmukle namere vode stvaranju "Velike Albanije": Ono što je dogovoreno u novembru danas je objavljeno, a finale sledi u martu

To je sastavni deo velikoalbanskog koncepta - kaže Drecun za Telegraf.rs

  • 6

Granica između tzv. Kosova i Albanije imaće "unutrašnji" status, ako stupi na snagu sporazum o kojem pregovaraju dve vlade, objavila je danas prištinska Koha. Ovo je zapravo samo uvod u ono što bi trebalo da se dogodi u martu ove godine, a što je prethodno najavio premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj. Naime, to je uklanjanje granice između južne srpske pokrajine i Albanije.

No, krenimo redom.

Prvobitno je krajem novembra prošle godine u Peći održana sednica vlada tzv. Kosova i Albanije. Na toj sednici, premijer Albanije Edi Rama je predstavio ideju o "nacionalnom projektu ujedinjenja Albanije i Kosova".

On je pozvao premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da započne sa izradom "zajedničke strategije ujedinjenja Albanaca do 2025.".

Prema njegovim rečima, na pripremi tog projekta će raditi kosovsko i ministarstvo spoljnih poslova Albanije.

Istog dana, predstavnici vlada tzv. Kosova i Albanije se potpisali devet sporazuma kojima se očekuje dalje unapređenje odnosa.

Potpisani su sporazum o priznanju vozačkih dozvola, o zajedničkoj carinskoj kontroli na graničnom prelazu Morina, kod Vrmice, o javnom dugu i zajedničkoj saradnji sa međunarodnim financijskim organizacijama, o ukidanju rominga, saradnji iz oblasti omladine, o saradnji iz oblasti zdravstva.

Takođe su potpisani i sporazumi o priznanju fitosanitarnih i veterinarskih uverenja, sporazum o stvaranju zajedničke Privredne komore Kosova i Albanije i sporazum iz oblasti priznanja industrijske svojine.

Potpisivanje sporazuma - Printskrin: Facebook/Ramush Haradinaj

Haradinaj je tada rekao da će potpisivanjem devet sporazuma i protokola predstavnika kosovske i vlade Albanije dovesti do približavanja u budućnosti, sve dok se dve ekonomije ne ujedine.

Ipak, korak dalje je otišao mesec dana kasnije. Tada je na Fejsbuku objavio da "od danas, granica Kosova prema Albaniji ne postoji".

- Danas mi je bila čast da učestvujem u potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih tačaka između Kosova i Albanije, po principu IBM-a i našeg zajedničkog evropskog puta - napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu i dodao:

- Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji. Imaćemo samo jednu zajedničku stanicu. Rad će se nastaviti i u martu ulazimo u drugu fazu potpunog uklanjanja granice između Kosova i Albanije, na osnovu šengenskih principa.

Upravo ti "šengenski principi" se pominju u dokumentu do koga je došla Koha. Kako tvrdi ovaj prištinski list granica između tzv. Kosova i Albanije imaće "unutrašnji" status, ako stupi na snagu sporazum o kojem pregovaraju dve vlade.

Rama i Haradinaj - Printskrin: Facebook/Ramush Haradinaj

Prema tvrdnji dnevnika, "na toj granici građani ovih zemalja neće biti podložni kontrolama".

"Koha ditore" navodi da poseduje kopiju završnog nacrta sporazuma, koje dve strane nazivaju "Mini Šengenom", a sačinio ga je tim kojem kopredsedavaju zamenici ministara unutrašnjih poslova kosovske i albanske vlade.

Navodi se da je "dokument obiman, na više od 50 strana" i da "u članu 3 navodi konkretno kakav će biti granični prelaz".

Reagujući na pomenuti dokument, iz vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručili su da je Priština nenadležna da donosi bilo kakve odluke u vezi sa režimom prelaska državne granice između Republike Srbije i Republike Albanije.

- Mi podržavamo nastojanja da se na evropskom kontinentu granice otvore u najvećoj mogućoj meri u cilju slobodnijeg protoka ljudi, robe i kapitala. Nemera Prištine, međutim, nije zasnovana na ovoj evropskoj vrednosti, jer istovremeno dok sa Tiranom usaglašava protivpravne dokumente o režimu prelaska granične linije, stvara anahrone i anticivilizacijske trgovinske barijere prema centralnoj Srbiji. Namere Prištine su podmukle i idu u pravcu stvaranja takozvane "velike Albanije", što je, kao što je svima poznato, fašistički projekat - ukazali su iz Kancelarija za KiM.

Marko Đurić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Podsećaju da privremene institucije samouprave u Prištini, ne samo da nemaju pravo da se bave pitanjem državne granice Republike Srbije, već da Rezolucija 1244 predviđa prisustvo srpskih bezbednosnih snaga na graničnim prelazima na Kosovu i Metohiji.

Svi ti potezi koje vuku godinama unazad, odigravaju se sa namerom da bez formalnog ukidanja granice između Albanije i Srbije na području Kosova i Metohije u praktičnom stanju ona nestane, kaže za Telegraf.rs, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Drecun - Printskrin: Telegraf

- Time se otvori put ka praktičnom ujedinjenju Kosova i Albanije pre formalnog proglašenja evenutalnog ujedinjenja. To je sastavni deo velikoalbanskog koncepta, koji kaže da u prvoj fazi treba izbrisati tzv. unutrašnje granice te zamišljene velikoalbanske države. To znači - obesmisliti i staviti van funkcije granice između Srbije i Albanije na području Kosmeta, pa recimo između Makedonije i Albanije, a onda u drugoj fazi i formalnu proglasiti tu jedinstvenu albansku državu na Balkanu - napomenuo je Drecun.

On je dodao da se sve odvija u skladu sa strateškim opredeljenjem režima u Tiranu, svih Albanaca u regionu da se stvori "Velika Albanija".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    14. februar 2019 | 16:41

    Дивно. И пошто све знамо шта се конкретно предузима?

  • vasa paris

    14. februar 2019 | 18:28

    Saka jada a i beda

  • Pera

    14. februar 2019 | 18:20

    Moze da se vucaju koliko hoce ,zna se cije je Kosovo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA