≫ 

Srbija slavi Dan državnosti: Odlikovanja za zaslužne građane i institucije, čestitke svetskih lidera, u Orašcu održana centralna ceremonija (FOTO) (VIDEO)

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba

  • 31

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav. Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

14:00 - MINISTAR ĐORĐEVIĆ POLOŽIO VENAC NA OPLENCU

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević položio je danas, u okviru obeležavanja Dana državnosti, lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević položio je danas lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Topola, zadužbene kralj Petar Prvi, kao i građani.

Početak ceremonije ispred crkve Svetog Dorđa obeležila su crkvena zvona.

13:30 - DAN DRŽAVNOSTI SRBIJA OBELEŽAVA I U DIJASPORI

U ambasadi Srbije u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, sa sedištem u Bernu, prvi put je obeležn Dan državnosti Srbije u prisustvu predstavnika lihtenštajnske vlade, diplomatskog kora, direktora Narodnog muzeja Lihtenštajna i brojnih uglednih zvanica iz poslovnog sveta, od kojih su mnoge izrazile želju za poslovnom saradnjom sa Srbijom.

Svečanost je počela uz zvuke pesme „Što se bore misli moje“ koju knez Mihailo Obrenović sredinom 19. veka posvetio princezi Mariji Jozefi od Lihtenštajna.

Ambasadorka Snežana Janković istakla je da diplomatske odnose Srbije i Lihtenštajna, zasnovane pre 15 godina, krase međusobno uvažavanje, dobra saradnja i prijateljstvo i naglasila da ima mnogo prostora da se odnosi dveju zemalja dodatno unaprede, posebno na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu, te da je svaka inicijativa za produbljivanje saradnje Srbije i Lihtenštajna, sedišta svetskih banaka i finansijskih institucija, dobrodošla i da će biti rado prihvaćena s naše strane.

Dan državnosti Srbije svečano je obeležen i u Parizu u organizaciji Ambasade Srbije u Francuskoj, i u prisustvu velikog broja javnih ličnosti te zemlje-Foto: paris.mfa.gov.rs

Dan državnosti Srbije svečano je obeležen i u Parizu, prethodnog dana, u organizaciji Ambasade Srbije u Francuskoj, i u prisustvu velikog broja javnih ličnosti te zemlje.

Prisutnima su se obratile ambasadorka Srbije u Francuskoj Nataša Marić, kao i poslanica i predsednica grupe prijateljstva Francuske i Srbije u francuskom parlamentu Živka Park.

12:15 - U ORAŠCU ODRŽANA CENTRALNA SVEČANOST OBELEŽAVANJA DANA DRŽAVNOSTI

Ana Brnabić i Željka Cvijanović položile su lovorov venac na spomenik Karađorđu u Memorijialnom kompleksu Orašac, a pre toga vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom je služio pomen Karađorđu i ustanicima.

Foto: Slobodan Miljevic

Predsednica Vlade Srbije, koja je izviždana na početku obraćanja, poručila je da je "naša vizija moderna Srbija i da ćemo pobediti u tome".

- Ako želite dobro sebi, svojim porodicama, svojoj deci borite se svakog dana za bolju budućnost zemlje u kojoj živimo. Nemojte da tražimo izgovor jer je to lakše, nemojte da se plašimo izazova i neuspeha, jer izazovi i neuspesi su deo svačijih života - rekla je Brnabićeva.

Istakla je da treba da budemo hrabri i odlučni u prevazilaženju prepreka kao što su to naši preci bili.

 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da joj je čast da se obrati na mestu na kojem je "Srbija vaskrsnula, zapalila plamen slobode i krenula put oslobođenja".

- Plamen slobode koji je upaljen 1804. godine goreo je mnogo puta tokom dva veka. Za život i slobodu plaćena je visoka cena - rekla je Cvijanovićeva i dodala da je zato naša obaveza da ne zaboravimo prošlost i naše žrtve.

Ceremoniji obeležavanja prisustvuju i građani koji nose zastave Srbije, ministri Jandranka Joksimović, Nenad Popović, Branko Ružić, Aleksandar Antić i Zoran Ðorđević, premijer Republike Srpske Radovan Višković, predstavnici Vojske Srbije, ambasada i diplomatskog kora, sveštenstvo.

11:34 - MAKRON U PISMU VUČIĆU POTVRDIO DOLAZAK U BEOGRAD: Jačanje odnosa sa Srbijom je deo naše strategije

11:00 - TRAMP POSLAO PISMO VUČIĆU I ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI

09:44 -GOJKOVIĆ POLOŽILA VENAC NA SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković položila je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Gojković polaže venac - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Gojković je u spomen knjigu upisala:

- Vašim zadivljujućim junaštvom i ogromnom žrtvom, nesalomivi duh srpskog naroda zauvek je protkan idealima slobode, pravde i nezavisnosti. To ostaje zavet svim budućim pokolenjima i put kojim ćemo jedinstveno i nepokolebljivo koračati u budućnost.

Neka Vam je večna slava i hvala.

Upisivanje u spomen knjigu - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ceremoniji polaganja venca, uz smotru Počasne jedinice Garde Vojske Srbije, prisustvovali su komadant kopnene vojske general potpukovnik Miroslav Simović i komadant RV i PVO brigadni general Duško Žarković.

Gojković na Avali - Foto: Tanjug/Tanja Valič

08:50 - GUGL U ZNAKU SRBIJE I DANA DRŽAVNOSTI

Početna strana globalnog internet pretraživača Gugl danas je u znaku Srbije i Dana državnosti.

Na početnoj strani postavljena je slika srpske trobojke.

Početna stranica Gugla - Printskrin: Google

08:30 - DODELA ODLIKOVANJA U PREDSEDNIŠTVU SRBIJE

Intoniranjem himne "Bože pravde" započela ceremonija povodom Dana državnosti. Predsednik Republike Aleksandar Vučić uručuje odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

- Na današnji dan pre 215. godina ustanici su krenuli u borbu za slobodu, na početku napornog puta za slobodu i mir, ka boljoj i modernijoj Srbiji. Te 1835. godine uspeli smo da stvorimo modernu i pravnu državu. Na tom putu ka boljoj Srbiji se nalazimo i danas. Centralne vrednosti su i danas iste, sloboda, mir i ravnopravnost, a pre svega ljubav prema Srbiji. Treba nam Karađorđeva hrabrost i Miloševa mudrost i hrabra glava - rekao je predsednik u obraćanju pred dodelu ordenja.

Među laureatima je i Bojko Borisov, premijer Bugarske, kome je Vučić prvom uručio odlikovanje.

Borisov i Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Borisov se zahvalio i svim građanima Srbije čestitao praznik i poručio da ih sve služi zdravlje i sreća, kao i da ih Bog sačuva.

On je rekao da je ovo velika čast za njega, zatim je pozdravio evropski put Srbije i poručio da će Bugarska učiniti sve najbolje za svog suseda Srbiju.

Zatim su odlikovanja dodeljena Narodnom muzeju, Poljoprivrednem fakultetu, OŠ Kralj Petar Prvi, Zemunskoj gimnaziji, Narodnom pozorištu Toša Jovanović, pozorištu Hristo Botev iz Dimitrovgrada, Srpskom pjevačkom društvu Jedinstvo iz Kotora, generalu Ljubiši Dikoviću...

Ko je sve odlikovan možete pročitati u posebnom tekstu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Ðorđem Petrovićem - Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Vožd Karađorđe, rad Vladimira Lukiča Borikovskog. Foto: Wikimedia Commons/Narodni muzej

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, izvedena je počasna artiljerijska paljba u Beogradu, na Savskoj terasi na Kalemegdanu.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uki

    15. februar 2019 | 15:02

    Oni se brukaju i na dan drzavnosti idi te kod Skota pa njemu zvidite a ne nama srbima sramota sta radite!

  • Peca

    15. februar 2019 | 10:08

    Cast mi je sto zivim u najlepsoj drzavi na svetu. Srecan Dan drzavnosti.

  • Dana

    15. februar 2019 | 11:45

    SREĆAN DAN DRŽAVNOSTI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA