SAD niti drugi, ne bi trebalo da diktiraju rešenje, ono mora da dođe iz Beograda i Prištine: Skat o kosovskom čvoru

Tu poruku smo jasno poslali našim partnerima na Kosovu - poručio je američki ambasador

  • 36

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat ocenio je da rešenje kosovskog problema mora da bude postignuto u direktnim razgovorima Beograda i Prištine.

- SAD, kao i niko drugi, ne bi trebalo da diktiraju kako bi to rešenje trebalo da izgleda - rekao je Skot u intervjuu za današnji "Blic" odgovarajući na pitanje da li misli da je razgraničenje rešenje.

On je istakao i da SAD smatraju da je važno da se Beograd i Priština vrate dijalogu i da su zato uputili jasnu poruku kosovskoj vladi da takse na robu iz centralne Srbije koje su ga stopirale moraju biti ukinute.

- Tu poruku smo jasno poslali našim partnerima na Kosovu. Ali, takođe smatramo da je za povratak dijaloga važno da i Srbija odigra svoju ulogu kako bi proces krenuo unapred, da implementira ranije dogovore, ali i da razmotri kompromise za budućnost - rekao je Skat.

Upitan da li SAD planiraju da preduzmu još neke korake prema Prištini, on je rekao da nije prikladno da spekuliše o potencijalnim potezima koje će SAD povući ili neće, ali je rekao da će SAD nastaviti napore da ohrabri kosovsku vladu da povuče tarife i vrati se za pregovarački sto.

- I da, postoje druge opcije koje se mogu uključiti, ali mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pozitivne strane kao što su povlačenje tarifa, povratak za pregovarački sto, usredsređivanje na dijalog, i pod okriljem EU, postizanje sveobuhvatnog dogovora koji će uspostaviti normalizaciju odnosa, to je naš cilj. Na taj način će se izgraditi jači i stabilniji balkanski region, a to je u interesu i Srbije i Kosova, kao i SAD - rekao je Skat.

Foto: Marko Jovanović

Govoreći o eventaulnoj poseti predsednika Donalda Trampa Srbiji, Skot kaže da to ne može da predvidi, ali da bi voleo da do toga dođe i da veruje da bi Tramp imao topao doček u Srbiji.

- Vreme predsednika SAD je možda najvrednija stvar na svetu. Mislim da bi Srbija, umesto na samu posetu trebalo da se fokusira na unapređenje odnosa sa SAD, ali isto tako i na poboljšanje odnosa na regionalnom nivou. Predsednik Tramp je u svom pismu predsedniku Vučiću istakao da bi rado ugostio njega i predsednika (Hašima) Tačija kako bi svi zajedno proslavili sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova - napomenuo je Skat.

Ambasador kome ove godine ističe trogodišnji mandat, kaže da je Srbija u tom periodu napravila napredak.

- Srbija nastavlja da otvara nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Nekoliko njih je i završila. Ekonomija se stabilizovala i napreduje. Sve to su dobre strane. Takođe smo produbili američko-srpske bilateralne odnose i radije se fokusirali na važnost saradnje, nego na konflikte - rekao je Skat dodajući da je Srbija na pravom putu.

Jedna od jasnih promena od kako je u Srbiji, kako kaže, jeste, novi premijer i novi predsednik.

- I mislim da je očigledno svima, pa i nama ovde u, američkoj ambasadi, da se fokus odlučivanja u Srbiji premestio iz Nemanjine u Predsedništvo. To je interesantna dinamika, ali mislim da na kraju Vlada ta koja rešava svakodnevna pitanja - rekao je Skot.

Foto: Marko Jovanović

On je ocenio da premijerka Ana Brnabić veoma profesionalna i da radi dobar posao u vođenju vlade.

- Predsednik Vučić i dalje ima autoritet donošenja ključnih odluka, kako poltičkih kao lider partije koja ima većinu u Skupštini tako i po najvećim strateškim pitanjima sa kojima se Srbija susreće u odnosima sa susednim zemljama i posebno u pregovorima sa Kosovom - rekao je Skat.

Govoreći o opoziciji Skot je ocenio da je Savez za Srbiju novi element koji okuplja različite delove političke scene, "kao neka vrsta krovne organizacije koja okuplja opoziciju sa leve i sa desne strane u nastojanju da predstave front protiv vladajuće većine u Skupštini".

- To je interesantan fenomen i mi svakako obraćamo pažnju na to što se dešava ovde u Srbiji, jer je deo našeg posla da izvestimo naše vlasti o tome šta se dešava. Držimo otvorene oči i uši, razgovaramo sa svima, sa vlastima, opozicijom, sa civilnim društvom, akademicima - navodi Skot.

Upitan da komentariše nedavne napise pojedinih medija da su se američki obaveštajci sastajali s predstavnicima opozicije, Skot kaže da se nekoliko puta sastao sa predstavnicima opozicije u prošlosti i da će nastaviti da se sastaje, kao što se sastaje i s predstavnicima vlade.

- To je sastavni deo jednog otvorenog društva. U tome nema ničeg lošeg, nema ničeg skrivenog. Mi uspostavljamo otvoreni dijalog sa svima, jer drugačije ne bismo mogli da razumemo šta se dešava u Srbiji - kazao je Skot.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, ambasador ističe da je važno da Srbija i SAD imaju otvoren odnos, da razgovaraju, da Srbija razume američko gledište i da Amerika razume srpsko, kao i da se radi na tome da se te dve tačke približe.

VIDEO: Skat najavio promenu stava SAD prema Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    15. februar 2019 | 10:12

    Pusti nas na miru bre ''covece'' zar ne vidis da planiramo da resimo taj VAS Gordijev cvor uvezan nam s'palamarom oko vrata.

  • Darko L

    15. februar 2019 | 10:07

    Tako bi trebalo bit da se vi niste mešali i bombama im dali našu teritoriju.

  • bojan

    15. februar 2019 | 10:24

    Pa ne treba niko da ditkira resenje izmedju Beograda i Pristine ali cinjenica je da se mnogi mesaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA