• 8

Trampovo pismo stiglo i u Prištinu: I Tačiju ponovio dve ključne reči

Podsećamo, predsednik SAD je takođe poslao čestitku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kome je pomenuo uzajamno priznanje

  • 8

Predsednik SAD Donald Tramp čestitao predsedniku privremenih kosovskih institucija Hašimu Tačiju 11. godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti. U pismo, koje je objavio Tačijev kabinet, Tramp je ponovio važnost normalizacije odnosa sa Beogradom.

Predsednik SAD je, u pismu upućenom Tačiju, čestitao, kako se navodi čitavom narodu Kosova jedanaestu godišnjicu nezavisnosti". On je ohrabrio građane Kosova da se fokusiraju na očuvanje demokratskih principa, jačanje vladavine prava i unapređenje ekonomskih i trgovinskih mogućnosti.

Tramp i Tači sa suprugama - Foto: White House

Pismo dostavljeno medijima iz Tačijevog kabineta, prenosimo u celosti:

- Poštovani gospodine predsedniče,

U ime američkog naroda čestitam svim građanima Kosova jedanaestu godišnjicu nezavisnosti vaše države.

Naši snažni bilateralni odnosi su ukorenjeni u zajedničkoj viziji stabilnog, sigurnog i prosperitetnog Kosova i Zapadnog Balkana.

Sada kada Kosovo kreće u svoju drugu deceniju kao nezavisna i suverena zemlja, ohrabrujem građane Kosova da se fokusiraju na održavanje demokratskih principa, jačanje vladavine prava i unapređenje ekonomskih i trgovinskih mogućnosti.

Najvažnije je da Kosovo i Srbija treba da normalizuju odnose, što je ključno za integraciju Kosova.

Mi vidimo uzajamno priznavanje kao temelj normalizacije odnosa i kao osnovu za svako sveobuhvatno rešenje.

Sjedinjene Države ostaju partner svima onima koji dele te vrijednosti i spremni su na obavljanje napornog rada potrebnog za sadašnji i budući uspeh Kosova, navodi se u Trampovom pismu.

Podsećamo, predsednik SAD je takođe poslao čestitku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kome je pomenuo uzajamno priznanje.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Brane

    Nema mogućnosti da se nađe trajno rešenje ukoliko Ameri i Šiptari ne pristanu na kompromis a kompromis nije da Priština dobije celo Kosovo.

  • tara

    Pristina mora postovati propise.

  • Vukan

    Pristina se mora dozvati pameti.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima